Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Βίκη Φιλίππου & Νίκος Ασπρούλης: Οι Εικαστικοί που έδωσαν στο μπετόν χρηστική μορφή με αισθητική

  • Σάββατο, 30 Μαΐου 2020 17:46
  • 2'

Πόσο πιο νόημα θα είχε η καθημερινότητά μας, όταν κάποια είδη που χρησιμοποιούμε και βγάζουμε από το ντουλάπι της κουζίνας μας, θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν και να προσφέρουν ακόμα και... αισθητική!

Μπορεί μια κούπα του καφέ, ένα πιάτο ή μια πιατέλα να αποτελέσουν έργο τέχνης και μάλιστα χρηστικό;

Φυσικά και μπορούν, όταν η έμπνευση ξεπηδά από το σχέδιο και τη γλυπτική και γίνεται πλέον χρηστικό αντικείμενο για την οικογένεια και τους φίλους μας.

Αλλά και όταν το γνωστό τσιμέντο "εκθρονίζει" τη ρετρό πορσελάνη, και τη θέση της παίρνει μια design και συνάμα minimal κούπα!   

Ποιοι όμως είναι οι καλλιτέχνες που δίνουν αισθητική στην καθημερινότητά μας;

Είναι οι εικαστικοί Βίκη Φιλίππου και Νίκος Ασπρούλης οι οποίοι ζουν και εμπνέονται στην Ύδρα.

Αποτελούν την ομάδα the concrete project, η οποία δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση χρηστικών αντικειμένων από μπετόν από το 2012.

Αναζητώντας την αισθητική μέσα από την απλότητα της φόρμας, οι δύο δημιουργοί κατασκευάζουν χρηστικά αντικείμενα υψηλής ποιότητας και αντοχής μέσω ενός υλικού το οποίο μεταμορφώνεται και καλείται να διαδραματίσει έναν διαφορετικό ρόλο.

Όντας και οι δύο εικαστικοί δημιουργοί, έχουν ως κύριο στόχο να προσδώσουν στα αντικείμενά τους εικαστικά χαρακτηριστικά όπως γλυπτικότητα, ζωγραφικότητα και υφές, στοιχεία τα οποία και χαρακτηρίζουν το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Η κατασκευή συγκεκριμένων αντικειμένων προήλθε από την ανάγκη ανάδειξης της αισθητικής δυνατότητας του τσιμέντου πέρα ​​από τις γνωστές εφαρμογές. Μουσειακά εκθέματα, βιομηχανικές και φυσικές μορφές αποτελούν τις κύριες πηγές έμπνευσης της ομάδας.

«Βασιζόμαστε σε στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όχι μόνο, και τα παρουσιάζουμε με ένα σύγχρονο τρόπο, κατανοώντας την ανάγκη του ανθρώπου να προχωρήσει και να εξελιχθεί.»

To 2016 δημιουργούν τη σειρά wear it, όπου μικρές ποσότητες τσιμέντου μεταμορφώνονται σε παπιγιόν!

Το 2018 οι concrete project μπαίνουν στο χώρο της γαστρονομίας, πραγματοποιώντας συνεργασίες με γνωστούς Έλληνες chef, ενώ συνεργάζονται σταθερά με το Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας και με γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μέγαρο μουσικής Αθηνών είναι επίσης χώροι με τους οποίους έχουν συνεργαστεί.

Από τις τελευταίες εκθέσεις στις οποίες έλαβε μέρος η ομάδα είναι η έκθεση Thessaloniki Design Week, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 2019 και η έκθεση Good design Greece, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα 2018, όπου είχαν την τιμή να επιλεχθούν οι δημιουργίες τους μετά από ανοιχτή, διεθνή πρόσκληση σε νέους σχεδιαστές.

Οι δημιουργίες τους έχουν παρουσιαστεί επίσης στα περιοδικά Γαστρονόμος, Cozy vibe και Cozy home καθώς και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας Πρώτο Θέμα και στη Nova, με βίντεο αφιέρωμα, στις στήλες City Stories και Lifetime-Citylife αντίστοιχα. 

https://theconcreteproject.com.gr/

Instagram: https://www.instagram.com/the_concrete_project/?hl=en

e-mail: info@theconcreteproject.com.gr