Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020

0 Urs Fischer και η "συμφωνία σε πηλό" ζωντανεύουν στα Σφαγεία

  • Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 18:51
  • 1'

Ο διεθνώς γνωστός Ελβετός καλλιτέχνης Urs Fischer αναλαμβάνει να υλοποιήσει μια μεγάλη συμμετοχική δράση στην Ύδρα σε ανάθεση του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και στα πλαίσια του ειδικού προγράμματος εκθέσεων που πραγματοποιεί το ΔΕΣΤΕ στα παλιά σφαγεία της Ύδρας.

Συγκεκριμένα, με ανοιχτή πρόσκληση του καλλιτέχνη, καλούνται όλα τα παιδιά από τα δύο σχολειά του νησιού, ενήλικες Υδραίοι αλλά και οι παραθεριστές και επισκέπτες του νησιού και της διοργάνωσης, να δημιουργήσουν αντικείμενα από πολύχρωμο πηλό. Το σύνολο των αντικειμένων, τα αποτελέσματα διαφορετικών εμπνεύσεων, δεξιοτήτων, προθέσεων και διαδικασιών θα συγκροτήσουν ένα έργο-ίχνος, το σώμα μιας συλλογικής, ανοιχτής επιτέλεσης το οποίο θα εγκατασταθεί θραυσματικά, στο εσωτερικό αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού Σφαγείου. Ανώνυμο σύνολο πολλών επώνυμων δημιουργών το έργο θα αποτελέσει έτσι ένα είδος "συμφωνίας σε πηλό", ένα παιχνίδι για όλες τις ηλικίες και ταυτόχρονα την υλοποίηση ενός συλλογικού βλέμματος πάνω στο νησί και τις ιστορίες του, με την περιέργεια και το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη να κινούν τα επιμέρους μέρη της όλης διαδικασίας.

Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα εγκαινιάστηκε το 2009 στα παλιά σφαγεία του νησιού, ένα μέρος υποβλητικό, ασυνήθιστο και εξαιρετικά φορτισμένο. Παρότι πρόσφατα αποκαταστημένος και ανακαινισμένος, ο χώρος διατηρεί πολλά αυθεντικά στοιχεία του πρότερου χαρακτήρα του και εξακολουθεί να φέρει σημάδια του παρελθόντος, διαφυλάσσοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την αρχική ταυτότητά του. Από το 2009 και κάθε καλοκαίρι παραχωρείται σε έναν καλλιτέχνη, ο οποίος καλείται να παρουσιάσει μια έκθεση ειδικά σχεδιασμένη για τον συγκεκριμένο χώρο και το νησί.
Η έκθεση-δράση του Urs Fischer, όπως και ο κατάλογος που πρόκειται να τη συνοδεύει, είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. 

urs2 urs3

 

urs4 urs5 

"Urs Fischer: YES", DESTE Foundation Project Space, Slaughterhouse, Hydra.
Photo: Spyros Staveris

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

urs1


O Urs Fischer (Ζυρίχη,1973) ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Το έργο του έχει συμπεριληφθεί σε πολλές σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στις πρόσφατες σημαντικές εκθέσεις του περιλαμβάνονται οι: Urs Fischer, MOCA, Λος Άντζελες (2013), UrsFischer: MargueritedePonty, NewMuseum,Νέα Υόρκη, 2009, καθώς και η συμμετοχή του στη Μπιενάλε της Βενετίας, το 2003, 2007 και το 2011.

 

 

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ Σφαγεία, Ύδρα
4 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου 2013
'Ωρες Λειτουργίας
Δευτέρα - Κυριακή 11:00 -13:00 & 19:00-22:00 Τρίτη Κλειστά