Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νέα ανοικτή επιστολή της Επιτροπής πρωτοβουλίας διεκδίκησης χρήσης της Δημοτικής Αγοράς της Ύδρας

  • Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 12:59
  • 11'
Έχοντας συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 525 υπογραφές δημοτών και φίλων του νησιού, η Επιτροπή πρωτοβουλίας διεκδίκησης χρήσης της δημοτικής αγοράς της Ύδρας, σαν μια στέγη για την παιδεία, την παράδοση, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τις τέχνες και τον πολιτισμό, με επικεφαλής τον Εικαστικό Αλέξη Βερούκα, συνεχίζει τις ενέργειες, ώστε να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο.
Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή:
ypografes1ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ
Ο Λ Ο Ι ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΜΕ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ. ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ, ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
ΜΙΑ ΣΤΕΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ.
Στην Ύδρα, την πολύφερνη νησιωτική καλλονή του Σαρωνικού, όσοι περνούν εδώ και τον χειμώνα τους, γνωρίζουν καλά πως ο πολιτισμός σαν θερινή Περσεφόνη πέφτει σε αφασία. Και η Ύδρα των επιβλητικών αρχοντικών και της εμβληματικής μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, ελάχιστο δημόσιο χώρο διαθέτει στην ευχέρεια των δημοτών της. Ένα χώρο που μπορούν να συναντηθούν, να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρία πάνω σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική τους κληρονομιά, να μάθουν ένας από τον άλλο τέχνες που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα, να συζητήσουν και τέλος γιατί όχι, να εκθέσουν τις δημιουργίες τους στο κοινό και τους επισκέπτες. Η μία και μοναδική αίθουσα που υπάρχει στην άκρη του λιμανιού (Μελίνα Μερκούρη), είναι μετά από πολλές προσπάθειες πλήρως ανακαινισμένη μεν, κατάλληλη μόνο για ομιλίες και μικρής κλίμακας συνέδρια δε. Δεδομένων μάλιστα των καιρικών συνθηκών τους χειμωνιάτικους μήνες, γνωρίζουμε όλοι πόσο αφιλόξενη μπορεί να γίνει στην βροχή και τον αέρα.
Αντίθετα, η Παλιά Δημοτική Αγορά που αναβίωσε σε μια νέα ευκαιρία -μετά τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού για τον μεγάλο και υδραίο στην καταγωγή ποιητή Μίλτο Σαχτούρη- διεκδικεί ρόλο στην προαγωγή του πολιτισμού και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να την καταστήσουν ένα σημείο αναφοράς για την τέχνη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τέχνες που για δεκαετίες ασκούσαν οι κάτοικοι της Ύδρας και κινδυνεύουν να ξεχαστούν για πάντα αλλά και γενικότερα για τη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των νεότερων αλλά και των μεγαλύτερων δημοτών κάθε ηλικίας. Με πρόσβαση ακόμη και για τους πιο αδύναμους ή με ειδικές ανάγκες συνδημότες μας, προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες, ασφαλής για τα μικρά παιδιά, μπορεί και της αξίζει να ξαναγίνει το επίκεντρο και το κοινωνικό σταυροδρόμι αυτής της πόλης. Είναι μια σπάνια ευκαιρία που αν χαθεί ίσως να είναι η τελευταία για την πνευματική και δημιουργική διάσωση του τόπου μας από την χειμερία του νάρκη.
Η δημοτική αρχή προωθεί μελέτη για την διαμόρφωση της ΠΑΛΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ σε γραφεία για να στεγάσει τις υπηρεσίες της. Με στόχο, μετακομίζοντάς τες από το κτίριο του ΟΤΕ που βρίσκονται σήμερα, να απαλλάξει τον Δήμο από την καταβολή ενοικίου εκεί. Πιστεύουμε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει και την οριστική ματαίωση όποιων προσδοκιών ή οραμάτων μπορεί να βρίσκουν συνενόχους και αρωγούς ανάμεσα στους δημότες μας για την διάδοση, την διάσωση και τη διανομή των πολιτιστικών αγαθών στον τόπο μας. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να το ξανασκεφτούν οι υπεύθυνοι πριν την σπρώξουν θυσία κι αυτή στην μηχανή του διοικητικού λογιστικού ορθολογισμού. Ένας ορθολογισμός που όταν υπολογίζει ψυχρά και με βάση μόνο τους αριθμούς, μπορεί να προκαλέσει βαθιά τραύματα στην παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά και την καθημερινότητα μικρών αλλά ιδιαίτερων τόπων όπως η Ύδρα. Άπειρα τέτοια παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν: Η σχεδόν εξαφάνιση των ξύλινων σκαφών και της ξυλοναυπηγικής από τις ελληνικές ακτές και θάλασσες, αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσέγγισης υπήρξε. Λογιστικός ορθολογισμός από οικονομολόγους μορφωμένους στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης που αδυνατούσαν να καταλάβουν τι πλήγμα προκαλούσαν στη άυλη πολιτιστική της κληρονομιά. Η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου στην επανάσταση του 1821 της οποίας τα διακόσια χρόνια ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε, ο ηρωικός ΑΡΗΣ, βυθίστηκε «τιμητικά» γιατί κάποιοι στους λογιστικούς υπολογισμούς που έκαναν, έκριναν τελείως ορθολογικά και αυτοί, ότι ήταν εντελώς ασύμφορο να συνεχίσουν να τον συντηρούν. Η μνήμη άλλωστε είναι μια αξία άνευ αντικρίσματος για την λογιστική. Η απώλειά της όμως ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για την ψυχή του ανθρώπου. Θέλουμε λοιπόν με την πρωτοβουλία μας, να βοηθήσουμε τους υπεύθυνους να επανεκτιμήσουν και την αξία του πολιτιστικού αγαθού στον τουρισμό. Γι’ αυτήν γίνεται συζήτηση σε όλον τον πλανήτη πλέον. Είναι κι αυτά, τα πολιτιστικά αγαθά, μια πολύ σημαντική προστιθέμενη οικονομική αξία. Έχει άλλωστε γίνει κάποια σοβαρή μελέτη για το ανταποδοτικό όφελος που έχουν όλα όσα συμβαίνουν στην Ύδρα και αφορούν τον πολιτισμό και την τέχνη, στο τουριστικό προϊόν του νησιού, πριν παρθεί αυτή η απόφαση; Μήπως μετά από χρόνια αυτό το συγκεκριμένο ποσό ενός ενοικίου μοιάζει τετριμμένο μπροστά στην χαμένη ευκαιρία για τον φωτεινό προορισμό της Ύδρας της Τέχνης, που αποτελεί άλλωστε τουλάχιστον το μισό της εμπορικής σηματοδότησης (branding) στον τουρισμό της; Ας το ξανασκεφτούν κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά χωρίς τις αγκυλώσεις της «πεπατημένης».
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Η Δημοτικη Αγορά της Ύδρας είναι ένα κτίριο με σχήμα ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου, επιφάνειας περίπου 250,00 τ.μ , το οποίο είναι χτισμένο στο κέντρο μιας έκτασης 1000,00 τ.μ. περίπου, η οποία περιβάλλεται και στις τέσσερεις πλευρές της από μονώροφα , διώροφα ή και τριώροφα κτίρια. Κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα στη θέση όπου παλιά ήταν ο λαχανόκηπος της οικογένειας Καλαματιανάκη, η οποία είχε και την ταβέρνα στη νότια πτέρυγα των κτιρίων που περιβάλλουν την έκταση και όπου παλαιότερα λειτουργούσε και το Χάνι της Ύδρας. Η Αγορά σταμάτησε να λειτουργεί πριν από χρόνια και σταδιακά απαξιώθηκε. Φέτος το καλοκαίρι με την έκθεση ζωγραφικής και τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν προς τιμή του Μίλτου Σαχτούρη ζωντάνεψε ο κλειστός χώρος της, ο οποίος φιλοξένησε την έκθεση αλλά και ο περίβολός της, όπου πραγματοποιήθηκαν οι ημερίδες, οι μουσικές και ποιητικές βραδιές στις οποίες η συμμετοχή του κοινού, κατοίκων και επισκεπτών ήταν συγκινητική.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
Η Δημοτική Αγορά είναι ο μοναδικός δημοτικός χώρος που υπάρχει, ο οποίος και λόγω της κεντρικής του θέσης, μπορεί να αποτελέσει το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Ύδρας, όπου μπορούν να στεγαστούν:
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Διαμόρφωση δύο αιθουσών σε βιβλιοθήκη τριών θεματικών ενοτήτων:
Α) Αρχιτεκτονική βιβλιοθήκη, Αρχείο Φωτογραφιών, Αρχείο Αρχιτεκτονικών Σχεδίων κ.ά. ιστορικών τεκμηρίων που αφορούν την αρχιτεκτονική του νησιού στην ιστορική της διαδρομή.
Υπάρχει ήδη, για την βασική υποδομή, η πρόθεση δωρεάς πολλών τόμων (πολλά απ’ αυτά σπάνια πλέον στη διεθνή αγορά) για την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, τη ρυθμολογία, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές εφαρμογές κλπ. Περιέχουν ήδη πλούσιο υλικό και εικονογράφηση για την παραδοσιακή νησιωτική και την ελληνική νεοκλασική αρχιτεκτονική. Στόχος είναι να εξελιχθεί σε μια πλήρη βιβλιοθήκη που να καλύπτει εξαντλητικά όλα τα θέματα της παραδοσιακής Υδραίικης αρχιτεκτονικής, με φωτογραφικό αρχείο, πρωτότυπο και ψηφιακό, δημιουργία αρχείου σχεδίων παρελθόντων εφαρμογών από σημαντικούς αρχιτέκτονες που εκπόνησαν έργα στο νησί, με συγκριτική αξιολόγηση των διαφορετικών προτάσεων και προσεγγίσεων. Εξοπλισμένη με δυο Η/Υ και ανοιχτή για όλους τους δημότες, θα παρέχει τη δυνατότητα εύκολου εντοπισμού των λημμάτων των διαφόρων στοιχείων που αφορούν την αναστήλωση, την αντιγραφή παλαιών προτύπων ή και σύγχρονες αρμονικές λύσεις σε συνέπεια με τα προϋπάρχοντα στοιχεία. Θα απευθύνεται σε ένα συνεχώς διευρυνόμενο κοινό, ελληνικό και ξένο, των επενδυτών ιδιοκατοίκησης, αλλά και των ξενοδόχων, επαγγελματιών της εστίασης και αναψυχής κλπ., που έχουν την ευαισθησία και την ανάγκη να συμβουλευτούν τις πηγές και τους ειδικούς για αυτά τα θέματα. Από το κονίαμα και τις χρωματικές αρμονίες, τον τύπο κεραμιδιού ως την επιλογή του κατάλληλου πόμολου.
Με την μελέτη και την οργάνωση της βιβλιοθήκης θα απασχολείται ένας νέος/νέα Υδραίος/α αρχιτέκτων με ειδίκευση σε αυτόν τον τομέα. Θα δίνεται έτσι η ευκαιρία παροχής συμβουλών και προτάσεων σε πολίτες και ιδιοκτήτες οικιών πάνω σε απλά θέματα που τους απασχολούν και αφορούν την αρχιτεκτονική και την διακόσμηση των σπιτιών τους. Και αυτό σε ένα χώρο που θα μπορεί άνετα κανείς να ξεφυλλίσει και τα αντίστοιχα βιβλία. Θα μπορούσε ο επισκέπτης να πληρώνει εφόσον κάνει χρήση των υπηρεσιών αυτών ένα μικρό αντίτιμο υπέρ του δημοτικού κέντρου. Θα μπορεί ωστόσο ο απασχολούμενος αρχιτέκτονας, ως ελεύθερος συνεργάτης του δήμου, να αναλαμβάνει και την εκπόνηση σχεδίων και την εφαρμογή και επίβλεψη τους, συμπληρωματικά ή συμβουλευτικά του κυρίως αρχιτέκτονα ενός έργου ή αυτοτελώς. Για παράδειγμα: αναβίωση ενός παλιού ξυλόφουρνου, μιας κρήνης, ενός οντά, μιας καπνοδόχου, ενός κιγκλιδώματος κλπ. Σε αυτήν την περίπτωση η αμοιβή θα επιμερίζεται με όφελος και για τον Δήμο. Αυτή η υπηρεσία από την πλευρά του Δήμου, θα μπορούσε σιγά σιγά να αποτελέσει μια ανοιχτή γέφυρα, για πρώτη φορά ίσως, γόνιμης και άμεσης συνεργασίας με την διεύθυνση της εφορίας αρχαιοτήτων, που θα ξεπεράσει τα γνωστά προβλήματα επικοινωνίας, δημιουργώντας έναν τοπικό ενδιάμεσο και ένα σοβαρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο θεσμό.
Παράλληλα θα μπορούσε να δοθεί κίνητρο και αφορμή για νέες έρευνες και μελέτες σε Υδραίους φοιτητές επί πτυχίω ή νέους πτυχιούχους, με την θέσπιση μιας υποτροφίας με θέμα την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ύδρας.
Β) Ενότητα για την μητρότητα με βιβλιογραφία που αφορά από την κύηση έως την ανατροφή των εφήβων και ότι απασχολεί στα ενδιάμεσα στάδια γονείς και παιδί και θέματα σχέσεων του ζευγαριού, στα ελληνικά και στα αγγλικά για τους ξενόγλωσσους κατοίκους. Αυτή θα λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη και με κατάλληλα και ευχάριστα διαμορφωμένο τον χώρο της, θα μπορεί να φιλοξενεί το γραφείο για συνεδρίες ψυχολόγου με γονείς, παιδοψυχολόγου, λογοθεραπευτή για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες κλπ. που ήδη προγραμματίζει κάθε χρόνο η ΚΕΔΥ.
Γ) Μια τελευταία ενότητα Λογοτεχνίας και Τέχνης, που θα καλύπτει ότι κείμενο ή βιβλίο έχει εκδοθεί που αφορά ή περιέχει αναφορά στην Ύδρα και βέβαια πλήρη βιβλιογραφία όλων των καλλιτεχνών που κατάγονταν, εργάστηκαν στο νησί ή εμπνεύστηκαν από αυτό.
Στον ίδιο χώρο, σε εβδομαδιαία βάση θα γίνονται:
—Οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης, όπου με τη συμβουλή των φιλολόγων που υπηρετούν στο νησί κ.ά., θα παρουσιάζονται εναλλακτικά ένας τίτλος κλασικής λογοτεχνίας και ένας της σύγχρονης παραγωγής. Οι συναντήσεις θα διεξάγονται κατ’ επέκταση και στο χώρο του κυλικείου που θα δημιουργηθεί, οπότε θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τα χειμωνιάτικα απογεύματα των μόνιμων κατοίκων και ιδιαίτερα των γυναικών.
—Παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων από εκδοτικούς οίκους.
—Σεμινάρια δημιουργικής γραφής, επιμέλειας και τυπογραφικής διόρθωσης κειμένων για όσους/ες επιθυμούν να βελτιώσουν τον γραπτό τους λόγο με ένα μικρό κόστος συμμετοχής για την κάλυψη των εξόδων και την αμοιβή των διδασκόντων.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Λειτουργία εργαστηρίων ως εργαλεία κοινωνικής ένταξης και συνεργατικότητας με προσανατολισμό την δημιουργική απασχόληση γυναικών, νέων ανέργων κλπ. Με κύριο αντικείμενο το εργόχειροκαι την αναζωογόνηση παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών με σύγχρονες εφαρμογές, απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον. Η εγκατάστασή τους στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς θα αποτελέσει και πόλο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες του νησιού. Όπως:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΑΜΑΡΟΠΟΙΪΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ
Α) Οργάνωση ενός εργαστηρίου σαμαροποιΐας, μιας τέχνης υπό εξαφάνιση. Ένας σαμαράς θα κατασκευάζει επί τόπου σαμάρια, διδάσκοντας παράλληλα την τέχνη σε νέους ξυλουργούς, ξυλοτεχνίτες. Έτσι θα εξασφαλίζεται η προμήθεια σαμαριών που γίνεται με δυσκολία και την επισκευή παλαιών για τους τοπικούς αγωγιάτες, επιβάλλοντας ένα μικρό κέρδος στην τιμή υπέρ του Δήμου.
Θα διατίθενται και στο πωλητήριο ως αντικείμενα ή μικροέπιπλα.
Β) Διεξαγωγή σεμιναρίων ξυλοτεχνίας από επιπλοποιό για όλους. Παραδοσιακές τεχνικές σε συνεργασία με τη Σιβιτανίδειο Σχολή (ΤΕΧΝΩΝ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ), όπως η ξυλενθετική, σε παραδοσιακά αλλά και μοτίβα σύγχρονου ντιζάϊν σε μικρά έπιπλα και αντικείμενα που θα διατίθενται στο πωλητήριο.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ, ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ, ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ
Α) Διάσωση, εγκατάσταση ενός από τους 3-4 αργαλειούς που σώζονται ακόμη στο νησί μας με εγκατάσταση της υφάντριας ως διδάσκουσα τους νέους και τις νέες. Το υφαντό και έργα δημιουργημένα
με νήματα, μπήκαν δυναμικά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στη σύγχρονη τέχνη και πολλές σχολές Καλών Τεχνών έχουν ειδικά τμήματα υφαντουργίας και ταπητουργίας. Τα έργα που μπορεί να είναι συμπαραγωγές με κάποιους από τους σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που είναι εγκατεστημένοι στην Ύδρα, και με μεγάλη προστιθέμενη αξία, θα διατίθενται στο πωλητήριο με ποσοστό κέρδους υπέρ του δήμου.
Β) Ακόμη θα γίνει αντίστοιχη προσπάθεια για την τέχνη της κεντητικής σε εμπορεύσιμες εφαρμογές σε συνεργασία με καλλιτέχνες και νέους fashion ντιζαϊνερς, δημιουργώντας μια ευκαιρία επαγγελματικής δραστηριότητας για άνεργες γυναίκες στο νησί τον χειμώνα, προτείνοντας ελκυστικά προϊόντα υψηλής αισθητικής.
ΛΕΣΧΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Λειτουργία λέσχης γυναικών με:
Α) Στον χώρο του κυλικείου:
Εργαστήριο μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής για: Παραδοσιακές υδραϊκές συνταγές, αλλά και με τηλεδιδασκαλία ή με επί τόπου επίσκεψη γνωστών σεφ. Κάποιοι όπως γνωρίζουμε είναι φανατικοί επισκέπτες της Ύδρας και έχουν ήδη δηλώσει εθελοντές. Παρουσίαση καινοτόμων συνταγών με τα προϊόντα της γης του νησιού μας. Πολλά από αυτά, με την κατάλληλα φροντισμένη και καλαίσθητη συσκευασία τους (όπως γλυκά του κουταλιού, λικέρ από τοπικά φρούτα, παξιμάδια κλπ.) θα διατίθενται στο πωλητήριο υπέρ του κέντρου αλλά θα εξασφαλίζουν και ένα μικρό εισόδημα για τις γυναίκες που συμμετέχουν.
Β) Εργαστήριο βοτανοθεραπείας και κοσμητικής:
Σεμινάρια για τις ευεργετικές συνέπειες των βοτάνων, εξορμήσεις και περίπατοι για την συλλογή τους και φροντίδα για την διατήρηση και συσκευασία τους. Ανάλογα σεμινάρια με πρακτική στην παραγωγή φυσικών καλλυντικών και θεραπευτικών σκευασμάτων, ορισμένα από τα οποία θα μπορούν να διατηρηθούν και να συσκευαστούν. Στη συνέχεια θα διατίθενται στο πωλητήριο για να αποτελέσουν έσοδο για τους σκοπούς που θα θέτει κατά καιρούς η Λέσχη. Θα αποτελέσει αφορμή για την συνάντηση, σε πολλές περιπτώσεις για πρώτη φορά, των αλλοδαπών γυναικών, μόνιμων κατοίκων του νησιού, με τις Ελληνίδες.
Με ειδικά σεμινάρια θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν γυναίκες του νησιού στην παραγωγή καλλυντικών και σκευασμάτων από γάλα γαϊδουριού, μια τάση που έχει βρει τεράστια ανταπόκριση σε ολόκληρο των κόσμο και η οποία έχει δημιουργήσει αντίστοιχα εργαστήρια στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη. Για την Ύδρα που είναι γνωστή σαν ένας από τους τελευταίους τόπους του πλανήτη που τα συμπαθή τετράποδα εξακολουθούν να συνυπάρχουν αρμονικά και σε σχέση αλληλεξάρτησης με τον άνθρωπο, κάτι τέτοιο φαντάζει αυτονόητο.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΠΗ
Στην ίδια αίθουσα μπορεί να στεγαστεί το Εντευκτήριο Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) για την εκμάθηση της χρήσης ηλεκτρονικών tablets και smartphones, που θα τους βοηθήσει να συμμετέχουν και να επικοινωνούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Επίσης την δυνατότητα προσαρμοσμένων φροντιστηρίων Δια Βίου Μάθησης που χρηματοδοτούνται όπως γνωρίζουμε από το κράτος.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών, εκμάθηση σχεδιαστικών προγραμμάτων και εικόνας στον Η/Υ όπως PHOTOSHOP, INDESIGN, AUTOCAD δημιουργιας SITE κλπ. Κάποια χρηματοδοτούνται από το προγραμμα Δια βίου μάθησης της Περιφέρειας. Διδασκαλία ελευθέρου σχεδίου με πρόσκληση πτυχιούχων της ΑΣΚΤ που έχουν δικαίωμα διαμονής στον Παράρτημα και θεωρία του χρώματος.
Διδασκαλία, με τους αντίστοιχους διδάσκοντες, πτυχιούχους ΑΣΚΤ, της τέχνης και των τεχνικών της χαρακτικής. Αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας δωρεάς της πρέσας χαλκογραφίας του ζωγράφου Νίκου Στεφάνου στο νησί μας.
Με μια συμβολική οικονομική συνδρομή και την εξεύρεση της χορηγίας των εξόδων του διδάσκοντα από τον δήμο, εξασφαλίζεται η λειτουργία του. Άλλωστε τα χαρακτικά που θα προκύπτουν θα διατίθενται και αυτά στο πωλητήριο.
ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ
—Εντευκτήριο Νέων (εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά παιχνίδια προσομοίωσης πιλοτηρίου και 3D περιβάλλοντος παιχνίδια) και παράλληλη εισαγωγή τους στον χώρο του τρισδιάστατου δια-δραστικού περιβάλλοντος σε πρακτικές εφαρμογές.
ΚΥΛΙΚΕΙΟ
—Εγκατάσταση ενός κυλικείου με ευνοϊκούς για τον επαγγελματία όρους (δωρεάν ή επιβολή συμβολικού τα πρώτα έτη ενοικίου έως την απόσβεση του εξοπλισμού πχ). Απολύτως απαραίτητο για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση του κοινού του κέντρου.
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Ένα κατάστημα με σύγχρονο πωλητήριο με όλα τα παραπάνω έργα και προϊόντα προς πώληση μαζί με βιβλία χάρτες κλπ. της Ύδρας και διαρκές γραφείο τουριστικών πληροφοριών. Το ίδιο άτομο θα εξυπηρετεί και τις δύο λειτουργίες.
—Ένα από τα μικρότερα καταστήματα θα διαμορφωθεί σε WC, αποδυτήρια και βοηθητικό αποθηκευτικό χώρο.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Αναβάθμιση και διαμόρφωση του κοινωνικού παντοπωλείου σε απομίμηση παλαιού παραδοσιακού μπακάλικου του νησιού. Η όψη του με σεβασμό στους αδύναμους συνδημότες μας θα είναι και υπόδειγμα ελκυστικό του ενδιαφέροντος των επισκεπτών αλλά και των πιθανών υποστηρικτών του.
Κατά τους θερινούς μήνες οι αίθουσες που μπορούν να εκκενωθούν αποθηκεύοντας τους εξοπλισμούς στα πατάρια τους, θα μπορούν να προτείνονται προς μίσθωση για την φιλοξενία καλλιτεχνικών γεγονότων και εκθέσεων. Η ποιότητα τους θα ελέγχεται από μια επιτροπή που θα την διασφαλίζει.
Ο εμφανής, πρόσθετος μηχανολογικός ηλεκτρικός και υδραυλικός εξοπλισμός που απαιτείται εκτιμάται σε χαμηλό κόστος προμήθειας.
Το Κέντρο θα λειτουργεί σε άμεση συνεργασία με τους επιχειρηματίες - κατοίκους του νησιού με τη χρήση όχι μόνο του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς αλλά και του υπαίθριου περιβόλου της και των κτιρίων που την περιβάλλουν με τη δημιουργία ανοιγμάτων προς την αυλή της αγοράς, όπου μπορούν να στεγασθούν για παραδειγμα, καφενείο – κυλικείο , βιβλιοπωλείο- χαρτοπωλείο, φωτογραφείο κ.α. εργαστήρια.
Οι δράσεις που θα λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο θα απευθύνονται σε κατοίκους όλων των ηλικιών και των δύο φύλλων, παιδιά, νέους και νέες, άνδρες και γυναίκες, με στόχο τη δημιουργική απασχόληση, την ανάπτυξη καλλιτεχνικών και πνευματικών δεξιοτήτων με ομαδικό πνεύμα και συμμετοχικότητα. Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων του κτιρίου θα χαρακτηρίζεται από ευελιξία και θα παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής στις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου.
Το Κέντρο θα λειτουργεί από το Δήμο σε συνεργασία και με ενεργό συμμετοχή των κατοίκων με στόχο να αποτελέσει κέντρο της καλλιτεχνικής, πνευματικής και πολιτιστικής ζωής της Ύδρας μαζί και παράλληλα με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στο νησί.
Σας προσκαλούμε να προσυπογράψετε το αίτημα διεκδίκησης χρήσης για την παιδεία και τον πολιτισμό του χώρου με τους εξής τρόπους:
1. Συμπληρώνοντας την σελίδα με το σύντομο κείμενο υποστήριξης και επιστρεφοντάς την με απαντητικό μέηλ στη διεύθυνση alexveroucas@gmail.com
2. Επιστρέφοντάς την συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη στο σχετικό κουτί στα café ISALOS και CIAO
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Έλενα Βότση, σχεδιάστρια
Χρήστος Δασκαλάκης, συγγραφέας
Παναγιώτης Ράππας, σκηνοθέτης, ζωγράφος, δημοτικός σύμβουλος Ύδρας
Ματίνα Ντούσκου-Ράππα, εκπαιδευτικός, ηθοποιός
Φλώρος Φλωρίδης, μουσικός
Aντώνης Γκαρδαλίνος, ιδιοκτήτης θαλάσσιου ταξί
Νεκταρία Κόκκου, επιχειρηματίας
Αντιγόνη Βαμβακά, επιχειρηματίας
Γιασεμή Ψωμάρα, επιχειρηματίας
Κατερίνα Μαραγκού-Βούλγαρη, δημοτική σύμβουλος
Άννα Πουσπούρη, οικονομολόγος
Ιφιγένεια Μπρακατσά, σχεδιάστρια εσωτερικού χώρου, επιχειρηματίας
Δημήτρης Μαρκαντώνης, διοίκηση επιχειρήσεων
Δημήτρης Αντωνίτσης, καλλιτέχνης, επιμελητής εκθέσεων
Erwin & Elize Würm, καλλιτέχνης και γραφίστρια
Saint-Clair Cemin, καλλιτέχνης
Svetlana Cemin, σκηνοθέτης
Yann Peira, ηθοποιός
Αλέξης Βερούκας, ζωγράφος
Ευγενία Καζατζίδη, ζωγράφος
Γιάννης Βούλγαρης, ηχολήπτης, ηλεκτρονικός
Λάκης Χρηστίδης, σκηνοθέτης, πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ύδρας
Λούλα Κέρτσικωφ
Ασημίνα Κυριαζή, αρχιτέκτων
Ευάγγελος Δανόπουλος, Αντιπλοίαρχος, Λιμενάρχης Ύδρας
Μαρία Βούλγαρη, Ιστορικός, φιλόλογος
Αντώνης Ράμπιας, επιχειρηματίας