Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020

Στις εκδηλώσεις στην Πύλο για την Επιτροπή "Ελλάδα 2021" συμμετείχε η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ν. Αδαμοπούλου

  • Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 14:43
  • 1'
Ο Δήμαρχος του Ιστορικού Δήμου Πύλου Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, επιθυμώντας να τιμήσει τα δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή, έχει καταθέσει στην Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δύο προτάσεις.
Η πρώτη αφορά δράση αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τη μάχη στο Μανιάκι, και αφορά τη δημιουργία μνημείου και τη φύλαξη των οστών του Παπαφλέσσα, στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο μεγάλος Ήρωας της Επανάστασης.
Στο πλαίσιο αυτό, προσκάλεσε φορείς και προσωπικότητες, ανάμεσα στους οποίους και τη Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας, αρχειονόμο και ιστορικό κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, ώστε να συμμετάσχουν στην υποδοχή της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου και μελών της Ολομέλειας και στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020 στην Πύλο.
Η κυρία Αδαμοπούλου συμμετείχε στην υποδοχή και στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο και σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Οι προσκεκλημένοι στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Νιόκαστρο, το περίφημο Κάστρο της Πύλου με τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, καθώς και τα δύο Μουσεία που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που είναι το πρώτο Μουσείο έκθεσης ενάλιων αρχαιολογικών ευρημάτων στον Ελλαδικό χώρο, και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της κυρίας Αγγελοπούλου με μέλη του Δ. Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου για την διάσωση της ναυτικής και ναυπηγικής κληρονομιάς «ΠΡΩΤΕΑΣ» (με έδρα την Χαλκίδα) για την προώθηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για τη Χαλκίδα και την Πύλο. Η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, είναι μέλος της ομάδας που κατέθεσε τις προτάσεις με μπροστάρη τον «ΠΡΩΤΕΑ» στην Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για το Δίκτυο Ναυτικών Πάρκων Χαλκίδας και Πύλου, την ναυπήγηση του πλοίου «Άρης» του Υδραίου Ήρωα Αναστάση Τσαμαδού, που σκοτώθηκε στη Σφακτηρία, και την κατασκευή του μουσειακού εκθέματος και χώρου πολιτιστικών δράσεων με τίτλο «Καράβι στην στεριά».
Στην ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, η κυρία Αδαμοπούλου πρόσφερε αντίγραφο της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Βούλας, που εκτίθεται στο Ι.Α.Μ.Υ. και ευχαρίστησε το Δήμο Πύλου Νέστορος, το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Καρβέλα και τον κ. Βασίλη Βρεττάκο, για την τιμή της πρόσκλησής της στην Πύλο και την υπέροχη φιλοξενία της.