Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Η έκθεση "199" του Κωστή Βελώνη από τα Σφαγεία της Ύδρας στην εκπομπή "Η εποχή των εικόνων" της ΕΡΤ2

  • Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 16:29
  • 1'

Οι ήρωες του 1821 ένα χρόνο πριν το 2021

Η “Εποχή των Εικόνων” στην ΕΡΤ2 παρουσιάζει ένα νέο κύκλο επεισοδίων με θεματικές ενότητες γύρω από ζητήματα που έχουν έντονο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο και εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εκφράζονται γύρω από αυτά.

Στην πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου και ώρα 21:00, κεντρικό θέμα είναι η προσέγγιση ηρώων της επανάστασης του 1821, ένα χρόνο πριν την επέτειο των 200 χρόνων. Παρουσιάζεται αρχικά η έκθεση του Κωστή Βελώνη από το Deste Foundation στα Σφαγεία της Ύδρας υπό τον τίτλο "199" που σχολιάζει τον ρόλο 8 ηρώων της Επανάστασης μέσα από τη μεταφορά 8 νεκρικών προσωπείων από το Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας στην Ύδρα, ειδικά στα Σφαγεία, παραπέμποντας στην έννοια της θυσίας.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συζητά με τον Κωστή Βελώνη για τα τρία μέρη που απαρτίζουν την εγκατάστασή του, τα προσωπεία, μια συστάδα από κυπαρίσσια και μια γλυπτική εγκατάσταση από πέτρα και μάρμαρο.

Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης δίνει τη δική του ερμηνεία για την αρχιτεκτονική της μνήμης και τις νέες αναγνώσεις της ιστορίας, ενώ το επεισόδιο καταλήγει με την εικαστικό Λυδία Βενιέρη που μιλά για τα 700 σχέδιά της και τη σειρά φωτογραφιών που έχουν ως θέμα τους τον Λόρδο Βύρωνα και τους Βυρωνικούς ήρωες.

Πολυμέσα