Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Δωρεά ειδών τεχνολογίας στο ΙΑΜΥ από το ίδρυμα "Richard und Anne Rohlf Stiftung"

  • Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 17:31
  • 3'
Σε δωρεά συσκευών σύγχρονης ανώτατης τεχνολογίας προς το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας προχώρησε το  κοινωφελές ίδρυμα “Richard und Anne Rohlf Stiftung“ με έδρα το Walldürn Γερμανίας. Εκ μέρους του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας εκφράζονται θερμότατες ευχαριστίες στους ευγενείς δωρητές, που πάντοτε με πνεύμα γεμάτο αρχοντιά δείχνουν την αγάπη τους και στηρίζουν έμπρακτα την Υπηρεσία του Ι.Α.Μ.Υ. και τις πολυσχιδείς δράσεις του.
Συγκεκριμένα το ΙΑΜΥ ενημερώνει για την δωρεά:
Στην ανατολή του 2021 μια γενναιόδωρη δωρεά χτύπησε την πόρτα του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.).
Οι φίλοι του Ι.Α.Μ.Υ. και της Ύδρας Δρ. Πάνος Κορωνάκης - Rohlf, Μαίρη Μπατζίνη - Κορωνάκη και ο Άκης Κορωνάκης - Rohlf, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος “Richard und Anne Rohlf Stiftung“ με έδρα το Walldürn Γερμανίας, με γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη, δωρίζουν στο Ι.Α.Μ.Υ. σύγχρονης ανώτατης τεχνολογίας συσκευές: α) ηλεκτρονικού υπολογιστή και β) επικοινωνίας.
Η δωρεά πραγματοποιείται υπό τον όρο δημιουργίας προσωπικού home office για τη Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Richard und Anne Rohlf Stiftung» που αποτελείται από τα μέλη της οικογένειας του Δρ. Πάνου Κορωνάκη - Rohlf, με ομόφωνη απόφαση από το 2021 θα υποστηρίζει κάθε χρόνο με οικονομική δωρεά αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.). σαν μοναδική εξαίρεση για τις εκτός Γερμανίας δράσεις του.
Μερικά λόγια για την ιστορία της οικογένειας Rohlf και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Richard und Anne Rohlf Stiftun», το οποίο προσφέρει πλούσιο κοινωφελές έργο εστιάζοντας τόσο στη νέα γενιά και στην τρίτη ηλικία, όσο και στην τέχνη, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Walldürn στην Γερμανία.
idrymarohlfΗ πολιτεία της Γερμανίας τίμησε τόσο το επιχειρηματικό όσο και το κοινωφελές έργο του Richard και της Anne Rohlf με την ονομασία ενός δρόμου με το όνομα της οικογένειας, τιμής ένεκεν, αλλά επίσης και με πολλαπλά βραβεία και διακρίσεις αναγνώρισης.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις έχει τελειώσει, αφήνοντας πίσω του τα τραγικά του αποτελέσματα. Στην κατεστραμμένη Γερμανία, οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν στο σκοτάδι, ίχνη ελπίδας και επιβίωσης για το μέλλον. Το ζεύγος Anne και Richard Rohlf, θύματα του πολέμου και αυτοί, βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον και ιδρύουν μαζί με τους αδελφούς Braun, με σκληρή δουλειά και όραμα την πρώτη στον κόσμο βιομηχανία ξυριστικών μηχανών BRAUN με έδρα την μεταπολεμική φτωχή πόλη της Γερμανίας Walldürn. Δίνουν σε εκατοντάδες οικογένειες μία νέα ευκαιρία να σταθούν γερά στα πόδια τους και να ονειρευτούν με αισιοδοξία το μέλλον. Προσφέρουν συνεχώς στους ασθενέστερους κατοίκους της περιοχής, βοήθεια με αδιάκοπο ανθρωπιστικό έργο, ιδιαιτέρως στις ευαίσθητες ηλικίες των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και υποστηρίζοντας ταλαντούχους καλλιτέχνες της περιοχής, κυρίως μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος «Richard & Anne Rohlf Stiftung». Ταυτόχρονα μαγεύονται από την τέχνη η οποία καθαρίζει τη σκόνη και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, κάνοντας τον άνθρωπο να ξεχνά τα προβλήματά του, να βλέπει τη ζωή πιο καθαρά, χαρίζοντάς του ομορφιά, ηρεμία, ευτυχία, γαλήνη και αισιοδοξία. Τους μαγεύει ο Αμερικανός Alexander Calder (1898-1976), «ο πρόδρομος της κινητικής τέχνης», διάσημος για τα τρισδιάστατα κινούμενα γλυπτά του και την ζωγραφική του, ο Ισπανός Antoni Tapies (1923-2012) «ο ποιητής της ύλης» που πειραματίστηκε με διάφορα υλικά εντάσσοντας στα έργα του τα «απόβλητα του πολιτισμού» όπως ο ίδιος έλεγε, σπάγκους, κουρέλια , άχυρα, χώμα, χαρτιά, ο Ισπανός Joan Vila Casas (1920-2007), ο σημαντικός εκπρόσωπος της αφηρημένης τέχνης της δεκαετίας του ’50, ο Ούγγρος Victor Vasarely (1906-1997) με την κινητική τέχνη, την «αναπαράσταση της κίνησης και του χρόνου σε επίπεδες επιφάνειες», ο Γερμανός γλύπτης με το ατσάλι και το γυαλί Victor Bonato (1934), η Γερμανίδα γλύπτρια με τα ατσάλινα γλυπτά Gertrude Reum (1926-2015 ) – ένα από τα έργα της, το ατσάλινο γλυπτό 2,2 μ «Κάνοντας όνειρα στην Ύδρα - Dreaming in Hydra», βρίσκεται στο σπίτι της οικογένειας του Δρ. Πάνου Κορωνάκη – Rohlf στην Ύδρα, κ.α.
Η μεγάλη αγάπη της Anne και του Richard Rohlf εστίαζε στην Ναΐφ Τέχνη και συγκεκριμένα στην μοναδική και ιδιαίτερη τεχνική τού λαδιού στην ανάποδη πλευρά του γυαλιού που δημιουργεί μια μοναδική και μαγική ποιότητα στην αντανάκλαση. Τους μάγευαν οι μεγάλοι δάσκαλοι, εκπρόσωποι αυτής της Ναΐφ Σχολής, οι Κροάτες Ivan Generalic (1914-1992), Dragan Gazi (1930-1983), Ivan Lackovic (19322004 ), κ.α.
ektkorΗ εξαιρετικά όμορφη και πολύ ιδιαίτερη συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας Rohlf παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ι.Α.Μ.Υ. από τις 12/09/2018 μέχρι τις 21/07/2019 στην Εικαστική Παρουσίαση: «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΝΑΙΦ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ» - «CONTEMPORARY ART MEETS NAÏVE ART IN HYDRA», με 28 Έργα , 20 Καλλιτεχνών από 8 Χώρες του Κόσμου.
Η Αγάπη για την Ελλάδα και ο μεγάλος Έρωτας για την Ύδρα της Anne (1922-2018) και του Richard (1920-1979) Rohlf δεν θα σβήσουν ποτέ. Στο μνήμα του Richard και της Anne Rohlf στο κοιμητήριο του Walldürn στην Γερμανία στέκει η ζωή και το έργο τους με τα δυο χαραγμένα Δελφικά Παραγγέλματα: «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ» και «ΕΧΩΝ ΧΑΡΙΖΟΥ».
Ευχαριστώντας και πάλι τους αγαπημένους μας φίλους, Δρ. Πάνο Κορωνάκη – Rohlf και την οικογένειά του, τους ευχόμαστε να έχουν πάντα υγεία και δύναμη για να κάνουν τέτοια έργα που τιμούν τους εμπνευστές τους και αναζητούν μιμητές.