Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Με ενδιαφέροντα ιστορικά συμπεράσματα η Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα του Δήμου Ύδρας

  • Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 20:07
  • 3'
Άκρως εποικοδομητική και με ενδιαφέροντα ιστορικά συμπεράσματα και απόψεις ήταν η Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Ύδρας την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου με θέμα: «Διερεύνηση της δυνατότητας καθιέρωσης της 27ης Μαρτίου ως ημέρα  έναρξης της Επανάστασης στην Ύδρα».
Κατά την ημερίδα που αποτελεί προεπετειακή εκδήλωση του προγράμματος του Δήμου Ύδρας, που θα κάνει έναρξη στις 25 Μαρτίου, οι ομιλητές τοποθετήθηκαν, στηριζόμενοι σε συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία, οι οποίοι και τα ανέλυσαν, προσφέροντας στους ακροατές γνώση αλλά και προβληματισμό.
Στην επιστημονική ημερίδα έγινε επίσημη εισήγηση στο ζήτημα της διερεύνησης της δυνατότητας καθιέρωσης της 27ης Μαρτίου ως ημέρα έναρξης της Επανάστασης στην Ύδρα, από τον Δήμαρχο Ύδρας Γεώργιο Κουκουδάκη, Επίκουρο Καθηγητή Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
hmerioikΟ κ. Κουκουδάκης ανέπτυξε τους λόγους της συγκεκριμένης θέσης, ανακινώντας ερώτημα για το αν συνιστά το κίνημα του Αντώνη Οικονόμου, πράξη ένταξης της Ύδρας στην Επανάσταση στις 27 Μαρτίου του 1821 ή αν ως ημερομηνία ένταξης θα πρέπει να θεωρηθεί αυτή της προεπαναστατικής προκήρυξης, δηλαδή η 16η Απριλίου οπότε και ξεκίνησε ο στόλος για την πρώτη εκστρατεία.
Παράλληλα σκοπός της ημερίδας όπως τόνισε ο κ. Κουκουδάκης είναι και "να οριστεί η συγκεκριμένη ημέρα της 27ης Μαρτίου και ως ημέρα τοπικής εορτής στο νησί μας. Περαιτέρω σκοπός είναι να κινητροδοτήσει τους πολίτες να ξαναδιαβάσουν την ιστορία του τόπου τους".
Ο κ. Κουκουδάκης ο οποίος ανέλυσε γραπτά αρχεία (επιστολές Υψηλάντη, προυχόντων Πελοποννήσου κ.α.), μέσω αυτής της επιστημονικής ημερίδας επανεκκίνησε ουσιαστικά την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο Δήμαρχος και Ιστορικός Αντώνης Λιγνός, όταν με εισήγησή του προς την Ακαδημία Αθηνών το 1949 εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το κίνημα του Αντώνη Οικονόμου αποδεικνύει ότι η Ύδρα προσχώρησε νωρίτερα στην Επανάσταση από την επίσημα ιστορικά αποδεκτή ημερομηνία. Τέλος ο κ. Κουκουδάκης εξέφρασε την πεποίθηση, βασιζόμενος στην ερμηνεία των γραπτών αρχείων, ότι "το κίνημα του Αντώνη Οικονόμου συνιστά πράξη ένταξης της Ύδρας στην Επανάσταση".
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας - Ιστορικός, η οποία ανέλυσε διεξοδικά, τους λόγους για τους οποίους η Ύδρα προσχώρησε τελευταία στην Επανάσταση, παραθέτοντας στοιχεία, έγγραφα της Κοινότητας και άλλα, τονίζοντας ότι "η προσεκτική ανάγνωση των γραπτών κειμένων και ουσιαστικά η εμβάθυνση των αρχειακών τεκμηρίων", έχει ως αποτέλεσμα την ισχύουσα άποψη, που έχει γίνει αποδεκτή από τους ιστορικούς. Επεσήμανε δε η κ. Αδαμοπούλου, ότι "η Ύδρα αποτέλεσε κατά κοινή ομολογία τον δεξιό βραχίονα της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του ναυτικού αγώνα". Καταλήγοντας, ανέφερε ότι γίνεται πλήρως αντιληπτό το γεγονός της καθυστερημένης εισόδου της Ύδρας στην Επανάσταση όχι νωρίτερα από την 16η Απριλίου, μέσω και της πολυπόθητης αποδοχής και των προκρίτων της. "Ο Οικονόμου ήταν ο φλογερός πρωταίτιος και πρωτεργάτης της Επανάστασης, πατριώτης, που εξήγειρε τα πνεύματα και τα ώθησε προς τον στόχο και του αξίζουν όλα τα σεβάσματα και τα εύσημα. Τα νήματα όμως στο νησί τα κινούσε και τα κίνησε τελικά η οικονομική δύναμη των ισχυρών προκρίτων με την κήρυξη στις 16 Απριλίου του 1821".
Ο Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της Ύδρας στον αγώνα, στον Ανδρέα Μιαούλη που οδήγησε τον στόλο "ως μεγάλος Ναύαρχος και Επαναστάτης" ενώ για τον Οικονόμου επεσήμανε ότι ήταν "ένας μικρός πλοιοκτήτης, φιλικός και ο μόνος που προερχόταν από τα επαγγελματικά συνάφια, όπου υπήρχε ανεργία και γι' αυτό απευθύνθηκε στις τάξεις που πλήττονταν". Και σημείωσε ο κ. Βερέμης ότι αναμφίβολα ο Αντώνης Οικονόμου έκανε εξέγερση, μάζεψε χρήματα για τον αγώνα αλλά δεν κινητοποίησε τον στόλο. Κάτι που έκαναν αργότερα οι πλοιοκτήτες. Τόνισε δε, ότι ο Αντώνης Οικονόμου ήταν θύμα εμμέσως ή αμέσως των προκρίτων και δολοφονήθηκε στο Άργος το 1821. 
Ακολούθησε ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε για την περίσκεψη και τον προβληματισμό των προκρίτων της Ύδρας, που με καθυστέρηση προσχώρησαν στην Ελληνική Επανάσταση. Επεσήμανε ότι το κίνημα του Αντώνη Οικονόμου, ο οποίος ήταν φιλικός εμπεριέχεται μέσα στις διεκδικήσεις μιας ευρύτερης Επανάστασης, που στο εσωτερικό της συγκέρασε αντίθετες απόψεις και "εκφράζει μια συνιστώσα μιας εξέγερσης που έχει σαφέστατα κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά αυτή δεν αποτελεί το όλον της Επανάστασης και το γενικό πλαίσιο που στεγάζει τον Εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα". Για να ολοκληρώσει ο κ. Μιχαηλίδης τονίζοντας ότι για την Ύδρα ξεκίνησε επίσημα και συμβολικά η Επανάσταση στα μέσα Απριλίου. 
Ο Δημήτριος Λισμάνης, Αντιναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α. τοποθετήθηκε αναφερόμενος ότι αυτή η εξέγερση του λαού της Ύδρας για την εθνική του ελευθερία, έγινε εναντίον του ξένου κατακτητή που τους είχε δυναστεύσει εκατοντάδες χρόνια. "Η καθαίρεση της ξένης σημαίας, η εκδίωξη του αντιπροσώπου της τουρκικής αρχής δεν είναι δυναμική ενέργεια;" αναρωτήθηκε ο κ. Λισμάνης. Υπάρχουν παράγοντες που στοιχειοθετούν την εξέγερση και ήταν εθνικοαπελευθερωτικοί. Η συγκέντρωση του στόλου της Ύδρας, είχε προγραμματιστεί μέρες πριν την πρώτη εκστρατεία. Ο κ. Λισμάνης μίλησε επίσης για παραποίηση της ιστορίας από ιδιοτελείς σκοπούς. "Χρωστούμε υποχρέωση για αποκατάσταση της ιστορίας της Ύδρας και αποκατάσταση του Οικονόμου. Μιλάμε για βάναυση αδικία!. Για ένα γεγονός που έχει παραμείνει διαστρεβλωμένο".
Παρακολουθήστε  εδώ ολόκληρη την ημερίδα