Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

10 κειμήλια από τις μόνιμες συλλογές του ΙΑΜΥ θα εκτεθούν στο Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου

  • Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 19:43
  • 1'
Την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, αναχώρησαν από το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας 10 κειμήλια από τις μόνιμες συλλογές, τα οποία θα εκτεθούν στο Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου στην Αθήνα, στην Έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Η Έκθεση φέρει τον τίτλο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης 1821. Ο αγώνας στη θάλασσα» και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας.
Οι επισκέπτες του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα μπορούν να δουν από κοντά και τα κειμήλια του Μουσείου της Ύδρας, ανάμεσα στα οποία η εντυπωσιακών διαστάσεων Επαναστατική Σημαία του νησιού, το κανοκιάλι και τα κιάλια του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, ο επιστήθιος Σταυρός του Ναυμάχου Αναστασίου Τσαμαδού, η παλάσκα του Υδραίου Πρωτεργάτη της Επανάστασης Καπετάν Αντώνη Οικονόμου, μία πιστόλα της Καπετάνισσας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας με τη θήκη της, μια γραπτή άδεια ελεύθερης ναυσιπλοΐας με τη Ρωσική Αυτοκρατορική βούλα, μια μπαρουτοθήκη από κέρατο βοδιού η οποία χρησιμοποιούνταν από Αγωνιστές της Επανάστασης, ένα ξυλόγλυπτο ακροστόλιο με μορφή γοργόνας από διακόσμηση Υδραίικου πλοίου του Αγώνα, και ένα ναυτικό εξάντα του 1821.
Τα κειμήλια παρέδωσε η Διευθύντρια του Ι. Α. Μ. Υ. κυρία Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου και τα παρέλαβε ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης του Λ. Σ. Γαβριήλ Χαραλαμπίδης, εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος, το οποίο και τα μετέφερε στο Ἰδρυμα Ευδενίδου.
Η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ κ. Αδαμοπούλου ευχαριστεί θερμά τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο κ. Θεόδωρο Κλιάρη και τους επιτελείς τους για τη διευκόλυνση της μεταφοράς αυτής και της επιστροφής των Ιστορικών ενθυμημάτων στο Μουσείο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Έκθεσης στο φυσικό τους χώρο.