Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Ώρες κεφιού στην επιτυχημένη ρεμπέτικη συναυλία

  • Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 12:38
  • 1'

Πολύ επιτυχημένη ήταν η ρεμπέτικη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στην ταβέρνα "Ξερή Ελιά".

Η ρεμπέτικη αυτή βραδιά έγινε στο πλαίσιο του 13ου Ρεμπέτικου Συνεδρίου Ύδρας που διοργάνωσε ο Ed Emery και το Ινστιτούτο Ρεμπετολογίας. Στο ξεκίνημα της βραδιάς ο Ed Emery που εδώ και 13 χρόνια φέρνει το Συνέδριο στο νησί μας, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους μιλώντας πολύ καλά ελληνικά.

Στη συνέχεια γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια από γνήσιους μουσικούς του είδους, τους οποίους συνόδευε μουσικά και ο ίδιος ο Ed Emery, έδωσαν στον αέρα της κατάμεστης από κόσμο πλατείας της ταβέρνας, χίλιες νότες αυθεντικής διασκέδασης και κεφιού. Το κοινό αγκάλιασε θετικά την όμορφη βραδιά, δίνοντας το στίγμα μιας κοινής παρέας, ενώ όταν ο Ιρανός Peyman Heydarian έπαιξε σαντούρι, οι στιγμές ήταν πράγματι ιδιαίτερες, παραδοσιακές και πολύ μελωδικές. Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους συνδαιτημόνες διασκέδαζε με την παρέα του ο αγαπητός φίλος της Ύδρας, επιχειρηματίας, συλλέκτης και ιδρυτής του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Δάκης Ιωάννου.

Συγχαρητήρια γι' αυτή την όμορφη βραδιά που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου διαφόρων κοινωνικών ή μορφωτικών τάξεων. Μέχρι την επόμενη χρονιά, εμείς θα κρατήσουμε στη μνήμη μας τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι από σχετική διάλεξή του για το ρεμπέτικο: «Το ρεμπέτικο κατορθώνει με μια θαυμαστή ενότητα, να συνδυάζει το λόγο, τη μουσική και την κίνηση. Απ΄ τη σύνθεση μέχρι την εκτέλεση, μ' ένστικτο δημιoυργούνται οι προϋποθέσεις για τnν τριπλή αυτή εκφραστική συνύπαρξη, που ορισμένες φορές, σαν φτάνει τα όρια της τελειότητας θυμίζει μορφολογικά την αρχαία τραγωδία. Ο συνθέτης της μουσικής είναι συγχρόνως και ο ποιητής καθώς και ο εκτελεστής. Βασικά του όργανα είναι τα μπουζούκια -μεγάλο μαντολίνο- κι ο μπαγλαμάς -παραλλαγή της κρητικής λύρας και της συγγενικής νησιώτικης, πιο μικροσκοπικής απ΄ αυτήν και κρουστές με πέννα». 

 

Παρακολουθήστε σύντομο video με στιγμιότυπα