Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Από την εκδήλωση μνήμης για την Κύπρο στην Ύδρα

  • Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 09:56
  • 3'
Για την Εκδήλωση Μνήμης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 και την οποία φιλοξένησε το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, η Ποιήτρια Αντρέα Δημητρίου έγραψε:


Στην εκδήλωση μνήμης για την Κύπρο στην Ύδρα μίλησε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, και Νεολαίας της Κύπρου, Πρόδρομος Προδόμου, στο τέλος Αυγούστου, για την συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821, ένα θέμα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στον Ελλαδικό χώρο. Μίλησε επίσης ο γνωστός σε όλους μας σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος ,  ο οποίος αναφέρθηκε στα Ελληνοτουρκικά, καθώς και η Ελένη Κριεζή , απόγονος της ομώνυμης ιστορικής οικογένειας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλαχόπουλος, εκ μέρους της Μητρόπολης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης , ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, και η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου μουσείου Ύδρας, ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου.

Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο ΙΑΜΥ, διοργανώνεται και παρουσιάζεται ετησίως από την ποιήτρια Αντρέα Δημητρίου, η οποία επίσης απήγγειλε ποιήματα Κυπρίων ποιητών, ενώ οι μουσικές παρενθέσεις των κιθαριστών Α. Δασκαλάκη και Σ. Καμπανέλλη με τραγούδια επί το πλείστων του αθάνατου Μίκη Θεοδωράκη, λάμπρυναν το όλο κλίμα.

Στην άκρως εμπεριστατωμένη και συναρπαστική ομιλία του ο Υπουργός φώτισε λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας και ξεκίνησε απαγγέλοντας υποβλητικά την αρχή της μνημειώδους ποιητικής δημιουργίας του εθνικού ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη  9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου, που αναφέρεται στον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των αποκεφαλισμό των δεσποτάδων της νήσου από τους Οθωμανούς καθώς και τον μαζικό σφαγιασμό των ηγετικών μορφών της τοπικής κοινωνίας που σήμερα θα χαρακτηριζόταν εθνοκάθαρση, όπως είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: ‘στο «σχέδιο γενικό» της Φιλικής Εταιρίας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και στην οικονομική ενίσχυση που αναμενόταν να δώσει μέσω του εθνάρχη της η Κύπρος’’. Δήλωσε επιπλέον ότι ‘‘η ηθική και υλική υποστήριξη του Αρχιεπίσκοπου και άλλων προκρίτων , ενίσχυσαν από την πρώτη στιγμή την εξέγερση του Γένους... Στην διάρκεια του αγώνα πλοία του επαναστατικού στόλου επισκέφτηκαν κατ ‘επανάληψιν την Κύπρο και ανεφοδιάστηκαν με τρόφιμα και χρήματα παίρνοντας μαζί τους Κυπρίους που εντάχθηκαν στις επαναστατικές δυνάμεις. Πρώτος φαίνεται να επισκέφτηκε την Κύπρο ο μεγάλος μπουρλοτιέρης Κανάρης ...’’

Ο πνευματώδης Στάθης, τόνισε ότι ‘’αν όντως η Κύπρος κείται μακράν κείται εκεί ως πρόμαχος του Ελληνισμού , το μέγα της θαλάσσης κράτος... Αν πέσει η Κύπρος ο Ελληνισμός θα γονατίσει σε ιστορικό επίπεδο διότι θα διακυβεύεται πλέον η ίδια του η ύπαρξη. Αν παραδεχτούμε την ήττα του 1974 θα πάμε σε ένα νέο 1922, πράγμα πολύ πιθανό γιατί η εθνική αστική τάξη έχασε τις εθνικές της φιλοδοξίες το 1922, δεν έχασε όμως ο λαός τις δικές του. Πάνω σε αυτό τον καμβά πρέπει να οργανωθεί η νέα εθνική στρατηγική. Και για να το πω όπως ο Κολοκοτρώνης , αν δεν ήμασταν μουρλοί δεν θα εκάμαμεν Επανάσταση!‘’

Η Ελένη Κριεζή ανέφερε ότι ‘ στους καταλόγους του αρχείου της κοινότητας Ύδρας περιλαμβάνονται Κύπριοι αγωνιστές που πολέμησαν στον Ιερό Αγώνα του 1821, ενώ την εποχή της ΕΟΚΑ οι Υδραίοι συμπαραστάθηκαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων στην Κύπρο.’’

Ο Υπουργός χάρισε στο ΙΑΜΥ και στον Δήμο Ύδρας αντίγραφο της σημαίας της Κύπρου του 1821, ενώ ο Δήμαρχος χάρισε ευχαριστήριο μετάλλιο του 1821, και την σημαία της Ύδρας στον υπουργό και στην Α. Δημητρίου. Η Ν. Αδαμοπούλου χάρισε μια γκραβούρα της Ύδρας στον Υπουργό και το βιβλίο της ‘’Ανδρέας Μιαούλης’’, ο Στάθης χάρισε στους συνομιλητές του το σατιρικό βιβλίο του ‘‘Ενα βήμα μπρος και δυο κωλοτούμπες πίσω’’, ενώ η Αντρέα χάρισε στον Υπουργό και σε όλους τους ομιλητές το ποιητικό της βιβλίο ‘‘The inconsolable clock’’ καθώς και τον τελευταίο δίσκο της θανούσας συνθέτριας αδελφής της, Κριστέλλας Δημητρίου, ‘ Υχώ᾽ (μελοποιημένη αρχαιοελληνική ποίηση).

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα κυπριακό ερωτικό τραγούδι του άλλου μεγάλου ποιητή της Κύπρου, Δημήτρη Λυπέρτη, που ερμήνευσε η Αντρέα και προκάλεσε συγκίνηση.

Ευχαριστούμε την Ιερά  Μητρόπολη Ύδρας  Σπετσών και Αιγίνης, το εστιατόριο Καστέλο στο Καμίνι Ύδρας, τα Ξενοδοχεία Ιππόκαμπος και Λητώ και το ΙΑΜΥ.

Φωτο 1.  Ο  σκιτσογράφος Στάθης παραλαμβάνει το ποιητικό βιβλίο της Αντρέας The inconsolable clock και τον δίσκο της  αδελφής της Κριστέλλας Δημητρίου, Ηχώ, (μελοποιημένη αρχαιοελληνική ποίηση).
Φωτο 2.  Ολοι οι ομιλητές, οι μουσικοί και συμμετέχοντες.
Φωτο 3.  Ο Υπουργος Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, με την διοργανώτρια Αντρέα Δημητρίου, και τον Δήμαρχο Υδρας Γιώργο Κουκουδάκη. 
Φωτο 4.  Ο ομιλητής Σκιτσογράφος Στάθης
Φωτο 5.  Η Αντρέα Δημητρίου στο κυπριακό ερωτικό τραγούδι του μεγάλου ποιητή της Κύπρου, Δημήτρη Λυπέρτη
Φωτο 6 . Η Ελένη Κριεζή μιλά για τους ιστορικούς δεσμούς της Υδρας με την Κύπρο