Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της Έκθεσης έργων του Θεόφιλου στο Ι.Α.Μ.Υ.

  • Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 17:56
  • 1'
Στο πλαίσιο της έκθεσης του Θεόφιλου «Η Ιστορία είναι άνεμος…», που παρουσιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις εκπαιδευτικές δράσεις.
1. Εκπαιδευτικό – Εικαστικό εργαστήριο για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων των σχολείων της Ύδρας.
Σκοπός του εκπαιδευτικού – εικαστικού προγράμματος είναι να φέρει τα παιδιά σε δημιουργική επαφή με τα έργα του Θεόφιλου, ώστε να βιώσουν και να γνωρίσουν την πρωτοτυπία, την πληθωρικότητα, την πολυμορφία αλλά και την χαρακτηριστική λεπτομέρεια που καθορίζουν την τέχνη του.
Το εργαστήριο θα διαρκεί 90 λεπτά και θα περιλαμβάνει διαδραστικές πρακτικές προκειμένου οι συμμετέχοντες μαθητές με βιωματικό τρόπο να εξοικειωθούν με τα έργα της έκθεσης. Το πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται με μία εικαστική δραστηριότητα προκειμένου να εκφραστούν μέσα από τις τεχνικές και το πνεύμα του έργου Θεόφιλου.
2. Εργαστήριο για τους Εκπαιδευτικούς
Σκοπός του εργαστηρίου που θα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς είναι η διδασκαλία με την οποία το έργο του Θεόφιλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» στην διδακτική διαδικασία.
3. Βιωματική Προσέγγιση του έργου του Θεόφιλου με Εργαστήριο Ενσυνειδητότητας για ενήλικες, ανοικτό στο κοινό έως 10 άτομα με σειρά προτεραιότητας
Μια δράση για ενήλικες με πρωτότυπο περιεχόμενο και βιωματικό χαρακτήρα, μια εναλλακτική προσέγγιση του έργου του Θεόφιλου. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες ενήλικες μέσα από μια διαδικασία σωματικής και πνευματικής χαλάρωσης να γίνουν πιο δεκτικοί στα ερεθίσματα που θα τους δημιουργήσει ένας πίνακας του Θεόφιλου, έτσι ώστε να αντλήσουν οφέλη τόσο από την τέχνη του ζωγράφου όσο και από την πρακτική της Ενσυνειδητότητας*. Διάρκεια Εργαστηρίου 50’-60’
*Ενσυνειδητότητα (Μindfulness) η τεχνική του να «μάθω» να είμαι εξ’ ολοκλήρου συνειδητά στο παρόν με αγάπη χωρίς καμία κριτική.

Διοργάνωση Προγραμμάτων:
Ντίνα Αδαμοπούλου, αρχειονόμος, ιστορικός, Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας
Σχεδιασμός - Υλοποίηση:
Λύντια Πετροπούλου, ιστορικός Τέχνης, εικαστική Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια Ενσυνειδητότητας