Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Τo ΙΑΜΥ στη μεγάλη επετειακή έκθεση «ΕΛΛΑΔΑ 1821 - 2021»

  • Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 17:58
  • 2'
Το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας συμμετείχε στη μεγάλη επετειακή έκθεση «ΕΛΛΑΔΑ 1821 - 2021» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 2,3,4 Οκτωβρίου.
H Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου ανέφερε για την εκδήλωση:
"Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας στη μεγάλη επετειακή Έκθεση «Ελλάδα 1821 – 2021», η οποία διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2021. Σημειώνουμε ότι στο Ι.Α.Μ.Υ. παραχωρήθηκε η κεντρική αίθουσα του Ζαππείου, αντάξια των ανεκτίμητων συλλογών του.
Αφορμή για αυτή την ξεχωριστή και σπουδαία Έκθεση, που κέρδισε όχι μόνο τις εντυπώσεις, αλλά και τις καρδιές όσων την επισκέφθηκαν, είναι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που γιορτάζουμε αυτή τη χρονιά.
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση και συμμετείχε πολύ ενεργά, με ειδική έγκριση από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μεταφέροντας στο Ζάππειο μεγάλο όγκο από τα εκθέματα των μονίμων συλλογών μας, μεταξύ των οποίων και η αργυρά λήκυθος με την Καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγάλη αυτή Έκθεση πραγματοποιήθηκε με την έγκριση και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και σε αυτήν συμμετείχαν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο μας, Ιστορικοί Δήμοι, η Ηρωϊκή Νήσος Ψαρών, η Περιφέρεια Αττικής και Περιφέρειες από όλη την Ελλάδα, εμβληματικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η Εθνική Ασφαλιστική κ.α.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος εισόδευσε στο χώρο του Ζαππείου κρατώντας τιμητικά την Καρδιά του Ναυάρχου Μιαούλη που του παρέδωσε η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. Ντίνα Αδαμοπούλου. Η κυρία Αδαμοπούλου, απηύθυνε ομιλία στο κοινό των επισήμων και των εκλεκτών παρισταμένων, αναφερόμενη στην Έκθεση και την επετειακή χρονιά, αλλά και στην ιστορία του Ι.Α.Μ.Υ. κάνοντας σύντομη και λεπτομερή παρουσίαση του, ενώ ευχαρίστησε εγκάρδια τους διοργανωτές για την τόσο τιμητική Πρόσκληση.
Την ημέρα των Εγκαινίων της Έκθεσης, παρέστησαν οι Περιφερειάρχες: Αττικής Γιώργος Πατούλης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ενώ την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» εκπροσώπησε ο υπεύθυνος του Νομισματικού Προγράμματος Άγης Σαντοριναίος. Επίσης παρέστησαν, οι Δήμαρχοι: Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης, η Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Εμμανουήλ Πετράκης, η Νομική Σύμβουλος του ΙΑΜΥ Τζένη Μπαλτά και άλλοι.
Στο τριήμερο της Έκθεσης, εκατοντάδες επισκέπτες προσήλθαν, θαύμασαν τα εκθέματα και συνομίλησαν με τη Διευθύντρια, που πρόθυμα και εγκάρδια υποδέχθηκε το κοινό όλες αυτές τις ημέρες, μαζί με τους συνεργάτες της, Σταμάτη Καλαφάτη και Ελένη Μαυρουδάκου. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρ. Δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, ο Επιχειρηματίας Πάνος Μανιάς με τη σύζυγό του Δανάη, ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ύδρας Αρχιμ. Γρηγόριος Νανακούδης, πολλοί Υδραίοι και φιλυδραίοι."