Κυριακή, 29 Μαΐου 2022

ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ: Παρουσίαση βιβλίου "ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ (1936-44)" του Κωνσταντίνου Κυρίμη

  • Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 19:48
  • 1'

‘Ένας από τους στόχους του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας» είναι και η έκδοση βιβλίων, μονογραφιών, μελετών, περιοδικών, λευκωμάτων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ διανύεται ο τρίτος χρόνος της  λειτουργίας του, το  ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου "ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ (1936-44)" του Κωνσταντίνου Κυρίμη.

Την Τετάρτη 15 Δεκ. 2021 και ώρα 7 μ.μ  θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming) στην ιστοσελίδα  (http://www.laskaridisfoundation.org/) του πολιτιστικού Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Αλκιβιάδης Στεφανής, Στρατηγός (ε.α.), τέως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Σ
  • Δημήτρης Γκαλών, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής.
  • Κωνσταντίνος Κυρίμης, συγγραφέας του βιβλίου και ιστορικός ερευνητής.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Λεωνίδας Τσιαντούλας, Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην περίοδο 1936-40, το Πολεμικό Ναυτικό κατασκεύασε στην Αττική μια σειρά από υπόγεια Ναυτικά Οχυρά και Καταφύγια, για τον έλεγχο της θαλάσσιας πρόσβασης στο Σαρωνικό και την άμυνα του Λεκανοπεδίου. Στιβαρά κατασκευασμένα, βαρύτατα οπλισμένα και επιμελώς κρυμμένα στα έγκατα της γης, δικαίως έχουν χαρακτηριστεί από ερευνητές ως «η Γραμμή Μεταξά της Αττικής». Αποτελούν μια σχεδόν άγνωστη πτυχή του Β’ ΠΠ ακόμα και σήμερα (πάνω από 80 χρόνια μετά την κατασκευή τους), αφού τα ίχνη τους κρύβονται επιμελώς, μακριά από τα αμύητα βλέμματα. Όμως με το βιβλίο αυτό, μέσα από το γλαφυρό και τεκμηριωμένο κείμενο αλλά και το πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό και τα αναλυτικά σχεδιαγράμματα, τα ξεχασμένα υπόγεια Ναυτικά Οχυρά και Καταφύγια της Αττικής αποκαλύπτονται στο σύνολό τους.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο μέσω ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών παραγγελιών στον κεντρικό διανομέα (www.ebooks.gr).