Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Και στην Ύδρα η παρουσίαση της εισήγησης της Διευθύντριας του ΙΑΜΥ Ντίνας Αδαμοπούλου

  • Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 18:55
  • 1'

Στο ΙΑΜΥ την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, ήταν προσκεκλημένη στην Κυπριακή Πρεσβεία της Αθήνας στο «Σπίτι της Κύπρου» από την «Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας». Εκεί, η ιστορικός κυρία Αδαμοπούλου, ομίλησε και ανέπτυξε το θέμα «Η ευημερούσα και πολύπαθη Χίος: το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας…».
Με επιστημονική ενάργεια, με σαφήνεια και γλαφυρότητα, η Ντίνα Αδαμοπούλου παρουσίασε και τεκμηρίωσε ιστορικά τα φοβερά γεγονότα της σφαγής στη Χίο, αναφερόμενη στο χαμό των αθώων γυναικόπαιδων, στο φοβερό θέαμα αγοριών και κοριτσιών που σύρονταν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής, στα φρικαλέα φορτία που στέλνονταν ως λάφυρα στο Σουλτάνο, στις ευθύνες που καταλογίστηκαν στους πρωτεργάτες της επανάστασης στη Χίο καθώς και στις νωθρές και μεταχρονολογημένες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε κάποια αποστροφή του λόγου της, η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ., ανέφερε ότι «η καταστροφή της Χίου υπήρξε ένα από συγκλονιστικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και συντάραξε την Ελλάδα», ενώ επεσήμανε ότι «η τραγωδία της Χίου συντάραξε όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, δημιουργώντας ακραιφνή φιλελληνικά αισθήματα».
Ακολούθησε συζήτηση με παρέμβαση του ιστορικού και νομικού Ανδρέα Κούκου και ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απάντησε η ομιλήτρια. Τη διάλεξη παρακολούθησαν και πολλοί συμπατριώτες μας Υδραίοι της Αθήνας. Στο τέλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας, προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο ευχαριστιών προς την ομιλήτρια τρεις ωραιότατες γκραβούρες.
Ως συνέχεια και ολοκλήρωση του αφιερώματος στη Σφαγή της Χίου και ως συμβολή στη σημερινή Εθνική μας Εορτή, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας εύχεται σε όλους τους συμπατριώτες και φίλους Χρόνια Πολλά και ανακοινώνει την παρουσίαση της εισήγησης της κυρίας Αδαμοπούλου στην κεντρική Αίθουσα του Ι.Α.Μ.Υ. την προσεχή Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και ώρα 7.00 το απόγευμα.
spkypr1