Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022

Εξαιρετική η Επετειακή Εκδήλωση στο Ι.Α.Μ.Υ. για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου

  • Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 17:57
  • 1'
Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας μια εξαιρετική Επετειακή Εκδήλωση, με την των 200 ετών από τη Σφαγή της Χίου (Μάρτιος 1822).
Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια του Ι. Α. Μ. Υ. Ντίνα Αδαμοπούλου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η ευημερούσα και πολύπαθη Χίος: το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας…», παρουσία πολυπληθούς και εκλεκτού ακροατηρίου.
Η κυρία Αδαμοπούλου, στη μεστή περιεχομένου και ιστορικής αλήθειας ομιλία της, παρουσίασε τεκμηριωμένα μέσω των αρχειακών πηγών την κατάσταση που επικρατούσε στην ευημερούσα Χίο εκείνη την περίοδο και αναφέρθηκε στο χρονικό που οδήγησε στη Σφαγή.
Παρουσίασε με στοιχεία τον πληθυσμό του νησιού που σφαγιάστηκε χωρίς οίκτο από τους οθωμανούς, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που αναφερόταν στα αθώα γυναικόπαιδα τα οποία αφανίστηκαν ανηλεώς, καθώς επίσης και στα νέα παιδιά που σύρονταν στα σκλαβοπάζαρα.
Με λόγο επιστημονικά τεκμηριωμένο, με τη ματιά του ιστορικού που γράφει και παρουσιάζει την αλήθεια χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις, η Ντίνα Αδαμοπούλου αναφέρθηκε και στις ευθύνες που καταλογίστηκαν στους πρωτεργάτες της επανάστασης στη Χίο καθώς και στις εκ των υστέρων αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ακόμα, η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ., τόνισε ότι «η καταστροφή της Χίου υπήρξε ένα από συγκλονιστικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης το οποίο συντάραξε την Ελλάδα και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, δημιουργώντας ακραιφνή φιλελληνικά αισθήματα».
Στη διάρκεια της ομιλίας της, παρουσίασε επιπλέον ενθυμήματα της οικογενείας του Χιώτη Σταματίου Αγελάστου, που αποτελούν κειμήλια του Ι.Α.Μ.Υ. και εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου (Τα συγκεκριμένα κειμήλια είχαν μεταφερθεί προσωρινά για τις ανάγκες της εκδήλωσης στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία και τα θαύμασαν οι παριστάμενοι).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, εκπροσωπώντας το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Εφραίμ, ο π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, η Δημοτική Σύμβουλος Παναγιούλα Δασκαλάκη, ο Λιμενάρχης Ύδρας Γαβριήλ Χαραλαμπίδης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιράντα Σοφιανού, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάκης Χρηστίδης, οι Πλοίαρχοι Γιάννης Γαβαλιάς και Θανάσης Μερτζάνης, ο Επιχειρηματίας Γιάννης Σιατόπουλος, ο επικεφαλής του τομέα ασφαλιστικών επιχειρήσεων του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ Γιώργος Κότσαλος, ο συγγραφέας Σταμάτης Βλαχοδημήτρης, η ζωγράφος Άννα Ραφαλιά, και πολλοί φίλοι του Αρχείου- Μουσείου.
Στο τέλος προσφέρθηκε σε όλους παραδοσιακό κέρασμα με μαστίχα Χίου και λουκούμια, ενώ πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να δοθούν και άλλες τέτοιες ευκαιρίες εμβάθυνσης στην Ιστορία μας.