Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022

Από τα εγκαίνια του «Αναστοχασμού» του Ανδρέα Κοντέλλη στο Ι.Α.Μ.Υ.

  • Κυριακή, 01 Μαΐου 2022 21:44
  • 2'
Με απόλυτη επιτυχία, κατά γενική ομολογία, πραγματοποιήθηκαν στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του ζωγράφου Ανδρέα Κοντέλλη «Αναστοχασμός», το βράδυ του Σαββάτου 30 Απριλίου, ανοίγοντας έτσι το χορό των εικαστικών εκθέσεων για το έτος 2022 στο πάντα φιλόξενο ΙΑΜΥ.
Ο Ανδρέας Κοντέλλης, ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της γενιάς του με σπουδές στην ΑΣΚΤ, μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και υποτροφίες, με πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε περισσότερες από 60 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με χαρά υποδέχθηκε το κοινό που βρέθηκε στο ΙΑΜΥ για να θαυμάσει τη δουλειά του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη.
Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, Υδραίους και φίλους της Ύδρας, του ΙΑΜΥ και του Ανδρέα Κοντέλλη, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ντίνα Αδαμοπούλου δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη για την πραγματοποίηση αυτής της Έκθεσης, καθώς εναρμονίζεται πλήρως με τους χώρους που εκτίθενται οι μόνιμες συλλογές μας, αποτελώντας νοερά μια ενότητα. Γιατί, όπως τόνισε η Διευθύντρια, ο Ανδρέας Κοντέλλης αποτυπώνει την ψυχή του με ευαισθησία και ενώνει αρμονικά την Ιστορία με την τέχνη σε ένα δικό του «Αναστοχασμό» παρουσιάζοντας τη δική του ιστορία μέσα στην καρδιά του ΙΑΜΥ.
Για τον Ανδρέα Κοντέλλη μίλησε η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, που επιμελήθηκε και την Έκθεση, τονίζοντας ότι «Εικόνες της Ύδρας και Σύμβολα του Αγώνα συνθέτουν την εικαστική αφήγηση του ζωγράφου, ύστερα από μια εκ βαθέων αναδίφηση στις βασικές έννοιες της αντίστασης και της ελευθερίας. Ο αγαπημένος Τόπος, η Ύδρα, με τη βραχώδη και απρόσιτη όψη της, συνδιαλέγεται με τα σπαράγματα της μνήμης του Αγώνα, τα σύμβολα και τις μορφές, στις εξπρεσιονιστικής γραφής συνθέσεις του καλλιτέχνη. Τα έργα του, κυρίως μεγάλων διαστάσεων λάδια σε καμβά, συμπλέουν στον αφηγηματικό ιστό της έκθεσης μαζί με σχέδια σε χαρτί, όπου μορφές της εξέγερσης έχουν αποδοθεί από σύγχρονα πρόσωπα».
Ο Ζωγράφος Ανδρέας Κοντέλλης, συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο πρ. Δήμαρχος Κώστας Αναστόπουλος, ο πρ. Υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μανώλης Καραμήτσος και Ανδρέας Ρούσσης, ο εφοπλιστής και υποναύαρχος ε.τ. Πάνος Λασκαρίδης, ο νομικός Λεωνίδας Τόλης με την οικογένειά του, με την ευγενική χορηγία του οποίου υλοποιήθηκε η Έκθεση, από την Ένωση Ξενοδόχων η Πρόεδρος Μαρία Πιερρουτσάκου – Κλαδάκη, ο Θεόφιλος Σαΐτης και η Τζένη Σοφιανού, ο επιχειρηματίας και ζωγράφος Βασίλης Θεοχαράκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη Τάκης Μαυρωτάς, ο καρδιολόγος Μανώλης Καλλιέρης, η κριτικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, ο διπλωμάτης Ανδρέας Γούρας, ο ασφαλιστικός σύμβουλος Γιώργος Κώτσαλος, ο συγγραφέας Γιώργος Πίττας και η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά, η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Παπαϊσιδώρου, ο συλλέκτης Ευάγγελος Ιατρόπουλος, η νομική σύμβουλος του ΙΑΜΥ Τζένη Μπαλτά, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Δημήτρης Σαράντης, η κυρία Anne-Laure Heugel, η παιδοψυχίατρος Ηρώ Κούνουπα, η νομικός Κατερίνα Τσιάρα, ο αρχιτέκτων Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, ο Άρης Παυλίδης, ο επιχειρηματίας Πέτρος Κλαδάκης, η Παυλίνα Πρωταίου και ο Χρήστος Σμυρνιώτης καθώς επίσης και πολλοί φίλοι που τίμησαν με την παρουσία τους την όμορφη εκδήλωση.