Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Eγκαινιάστηκε στο Ι.Α.Μ.Υ. η μεγάλη έκθεση «1922-2022, Σ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ, Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, Σ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ»

  • Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 12:44
  • 2'
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσαν τα εγκαίνια της Έκθεσης «1922-2022, Σ. Παπαλουκάς, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου, Ιστορίες Μνήμης και Τέχνης» το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.
Η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ντίνα Αδαμοπούλου υποδέχθηκε τους εκλεκτούς καλεσμένους και επισκέπτες, Υδραίους και φίλους του Νησιού μας και στην ομιλία της τόνισε ότι αυτή η σπουδαία Έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται για αυτή την επέτειο, τουλάχιστον στην Περιφέρειά μας, και ότι το ΙΑΜΥ αρχίζει αυτή την επετειακή χρονιά με την αφιερωματική αυτή Έκθεση. Παράλληλα, η κυρία Αδαμοπούλου μίλησε για τους μεγάλους καλλιτέχνες στους οποίους είναι αφιερωμένη, ενώ ευχαρίστησε και όλους τους συντελεστές, Ιδρύματα και Συλλέκτες, που πρόσφεραν έργα τους.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ που ευλόγησε με την παρουσία του την Έκθεση. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ύδρας κ. Γιώργου Κουκουδάκη. Κατόπιν, η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ έδωσε το λόγο σε δύο από τους ανθρώπους που διέθεσαν έργα από τη συλλογή τους για να εκτεθούν, αρχικά στον εγγονό του Φώτη Κόντογλου κ. Φώτη Μαρτίνο και κατόπιν στον κ. Χρήστο Μαργαρίτη, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στις επιμελήτριες της Έκθεσης κα Ανδρομάχη Κατσελάκη (Δρ Αρχαιολογίας, ΜΑ Ιστορίας Τέχνης) και Μαρία Νάνου (ΜΑ Ιστορίας Βυζαντινής Τέχνης).
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Αρχιμ. Νεκτάριος Δαρδανός, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Πρωτ. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης, ο πρ. Δήμαρχος Υδραίων κ. Κώστας Αναστόπουλος, η Δημ. Σύμβουλος κα Παναγιούλα Δασκαλάκη, ο πρ. Υπουργός κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος με τη σύζυγό του, ο εγγονός του Φώτη Κόντογλου κ. Φώτης Μαρτίνος με τη σύζυγό του, ο δισέγγονος κ. Γιάννης Μαρτίνος, ο Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης του π2 κ. Παναγής Καλαντζής με τη σύζυγό του Δημοσιογράφο κα Τζίνα Σπάρτακου, οι συλλέκτες κ. Χρήστος Μαργαρίτης και κ. Αλέξανδρος Μακρής, οι επιμελήτριες της Έκθεσης κα Ανδρομάχη Κατσελάκη με την οικογένειά της και κα Μαρία Νάνου με το σύζυγό της κ. Παντελή Καλαϊτζίδη, ο Δρ. Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης κ. Μιχάλης Ασφενταγάκης, ο συντηρητής έργων τέχνης κ. Γιάννης Σπανός με τη σύζυγό του, ο Διευθυντής του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας κ. Παναγιώτης Μανίκης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Υδραίων Γιάννης Σαχίνης, η νομική σύμβουλος του ΙΑΜΥ κα Τζένη Μπαλτά, οι κυρίες Ελένη Κολτσιδοπούλου και Μαρία Αμυργιώτη, από την Ένωση Ξενοδόχων ο κ. Πέτρος Κλαδάκης και η κα Τζένη Σοφιανού, ο Επιχειρηματίας κ. Στάθης Κορμέντζας με τη σύζυγό του, και πολλοί ακόμα φίλοι της Ύδρας και του ΙΑΜΥ.
Μετά το πέρας των Εγκαινίων, παρετέθηκε επίσημο δείπνο στο Εστιατόριο «Μικρά Αγγλία».
Την επομένη, Κυριακή 12 Ιουνίου, οι επιμελήτριες της Έκθεσης κυρίες Κατσελάκη και Νάνου, ξενάγησαν λεπτομερώς το κοινό σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περιήγηση στα έργα της Έκθεσης.