Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα "Ζωγραφίζω την Ειρήνη" για όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Ύδρας

  • Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 10:24
  • 4'

Μια δωρεά του κοινωφελούς φιλανθρωπικού οικογενειακού ιδρύματος "Richard und Anne Rohlf Stiftung" και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Δρα. Πάνο Κορωνάκη - Rohlf, τη σύζυγό του Μαίρη Μπατζίνη - Κορωνάκη και τον Άκη Κορωνάκη - Rohlf.

Στις πολύ δύσκολες και στις πολύ ταραγμένες μέρες που όλοι μας ζούμε, στο ξεκίνημα του 2023, μια γενναιόδωρη δωρεά χτύπησε την πόρτα του Ιστορικού Νησιού της όμορφης Ύδρας. 

IMG 0786diagzogΟ Δρ. Πάνος Κορωνάκης - Rohlf , η Μαίρη Μπατζίνη - Κορωνάκη και ο Άκης Κορωνάκης - Rohlf, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του κοινωφελούς φιλανθρωπικού οικογενειακού ιδρύματος με έδρα το Walldürn στην Γερμανία "Richard und Anne Rohlf Stiftung" (RAR), σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) και την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, διοργανώνει τον ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: " ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ" για όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της Ύδρας.

Στις πολύ δύσκολες και στις πολύ ταραγμένες μέρες που ζει ο πλανήτης μας, με φόβο, με ανασφάλεια και με αβεβαιότητα για το μέλλον, η παγκόσμια Ειρήνη είναι βαριά τραυματισμένη και περιμένει από τα οράματα, από τα όνειρα και από τις προσπάθειες όλων των παιδιών να αποκατασταθεί και να επιστρέψει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μας, η γαλήνη, η ομόνοια, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η κατανόηση η ανθρωπιά και η πολυπόθητη ΕΙΡΗΝΗ .

Όλα τα νέα παιδιά, όλοι οι μαθητές από όλες τις τάξεις των δημοτικών σχολείων του Ιστορικού Νησιού της Ύδρας, αγωνίζονται, ονειρεύονται και οραματίζονται μέσα από την ζωγραφική τους για την παγκόσμια Ειρήνη.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό ζωγραφικής, έχουν όλοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της Ύδρας.

Ο κάθε μαθητής - αναγράφοντας το όνομα του και την τάξη του στο πίσω μέρος του έργου ζωγραφικής, θα παραδώσει ένα μόνο έργο του στην είσοδο - υποδοχή του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας ( ΙΑΜΥ), το αργότερο μέχρι 30 Μαρτίου 2023.

Η επιλογή αξιολόγηση των έργων και των νικητών θα γίνει σε πολύ στενή συνεργασία, από : -  την Κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, ιστορικό - αρχειονόμο, διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας ( ΙΑΜΥ), αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιστορικών - Αρχείων του Αργοσαρωνικού, - τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη, ιστορικό - θεολόγο, πατέρα Νεκτάριο Δαρδανό  και - τον Άκη Κορωνάκη Rohlf, ζωγράφο - συγγραφέα, φοιτητή αρχιτεκτονικής του πολυτεχνείου Βιέννης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ανθρωπιστικού κοινωφελούς ιδρύματος " Richard und Anne Rohlf Stiftung " ( RAR ) .

Έξι συνολικά έργα ζωγραφικής, από έξι συνολικά μαθητές - από ένας μαθητής της Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ τάξης των δημοτικών σχολείων της Ύδρας - θα κερδίσει ο καθένας - από το κοινωφελές φιλανθρωπικό ίδρυμα" Richard und Anne Rohlf Stiftung " (RAR ) - ένα συμβολικό ποσό των 500 € (πεντακόσια Ευρώ).

Οι 6 νικητές θα ανακοινωθούν από το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας ( ΙΑΜΥ ) και την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, την 26 Μαΐου 2023.

Τα έργα του διαγωνισμού ζωγραφικής των μαθητών, "ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ", θα βρίσκονται στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας ( ΙΑΜΥ) και στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, για να τα θαυμάσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Τόσο το φιλανθρωπικό κοινωφελές ίδρυμα " Richard und Anne Rohlf Stiftung " ( RAR ), όσο το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας ( ΙΑΜΥ ) και η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, εύχονται ολόψυχα σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στον διαγωνισμό ζωγραφικής . Σίγουρα όλα τα παιδιά, με την δουλειά τους, με την προσπάθειά τους, με την σκέψη τους, με τα οράματά τους και με τα όνειρά τους, θα χτίσουν την Ειρήνη του μέλλοντος.

Το φιλανθρωπικό κοινωφελές ίδρυμα "Richard und Anne Rohlf Stiftung" ( RAR ) , οραματίζεται και στα επόμενα χρόνια - μέσα από τα νέα παιδιά της Ύδρας - να γίνει ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: " ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ", ένας θεσμός αφιερωμένος στην Ειρήνη παγκοσμίως . Με την ελπίδα και με την προσπάθεια όλων μας, ευχόμαστε ολόψυχα, μέσα από τα νέα παιδιά - να γίνει το πανέμορφο ιστορικό νησί της Ύδρας, η πυξίδα και ο φάρος της Ειρήνης για όλο τον κόσμο.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ  "Richard und Anne Rohlf Stiftung"

Το κοινωφελές ίδρυμα " Richard und Anne Rohlf Stiftung " προσφέρει πλούσιο κοινωφελές έργο εστιάζοντας στην νέα γενιά, στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας και στην τέχνη, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Walldürn στην Γερμανία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος " Richard und Anne Rohlf Stiftung " ( RAR ) - που αποτελείται από τα μέλη Δ.Σ.  : Δρ.Πάνος Κορωνάκης - Rohlf , Μαίρη Μπατζίνη - Κορωνάκη και  Άκης Κορωνάκης - Rohlf - με ομόφωνη απόφαση από το 2021, σαν μοναδική εξαίρεση εκτός Γερμανίας - θα υποστηρίζει κάθε χρόνο με οικονομική δωρεά το όμορφο ιστορικό νησί της Ύδρας.

Η πολιτεία της Γερμανίας τίμησε τόσο το επιχειρηματικό όσο και το κοινωφελές έργο του Richard και της Anne Rohlf τόσο με την ονομασία ενός δρόμου με το όνομα της οικογένειας τιμής ένεκεν, όσο και με πολλαπλά βραβεία και διακρίσεις αναγνώρισης.

Στο μνήμα του Richard και της Anne Rohlf στο κοιμητήριο του Walldürn στην Γερμανία στέκει η ζωή και το έργο τους με τα δυο χαραγμένα Δελφικά Παραγγέλματα : "ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ " & " ΕΧΩΝ ΧΑΡΙΖΟΥ ".

Μερικά λόγια για την ιστορία της οικογένειας Rohlf και του κοινοφελούς – φιλανθρωπικού ιδρύματος " Richard und Anne Rohlf Stiftung " :

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος μόλις έχει τελειώσει, αφήνοντας πίσω του τα τραγικά του αποτελέσματα. Στην κατεστραμμένη Γερμανία, οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν στο σκοτάδι, ίχνη ελπίδας και επιβίωσης για το μέλλον. Το ζεύγος Anne και Richard Rohlf , θύματα του πολέμου και αυτοί , βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον και ιδρύουν μαζί με τους αδελφούς Braun , με σκληρή δουλειά και όραμα την πρώτη στον κόσμο βιομηχανία ξυριστικών μηχανών BRAUN με έδρα την μεταπολεμική φτωχή πόλη τής Γερμανίας Walldürn. Δίνουν σε εκατοντάδες οικογένειες μία νέα ευκαιρία να πατήσουν στα πόδια τους και να ονειρευτούν με αισιοδοξία το μέλλον. Προσφέρουν συνεχώς στους ασθενέστερους κατοίκους της περιοχής, βοήθεια με αδιάκοπο ανθρωπιστικό έργο, Ιδιαιτέρως στις ευαίσθητες ηλικίες των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και υποστηρίζοντας ταλαντούχους καλλιτέχνες της περιοχής, κυρίως μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος " Richard & Anne Rohlf Stiftung ". Ταυτόχρονα μαγεύονται από την τέχνη η οποία καθαρίζει την σκόνη και την ρουτίνα της καθημερινότητας, κάνοντας τον άνθρωπο να ξεχνάει τα προβλήματά του, να βλέπει την ζωή πιο καθαρά, χαρίζοντάς του ομορφιά, ηρεμία, ευτυχία, γαλήνη και αισιοδοξία. Τους μαγεύει ο Αμερικανός Alexander Calder ( *1898 - +1976 ) " ο πρόδρομος της κινητικής τέχνης " διάσημος για τα τρισδιάστατα κινούμενα γλυπτά του και την ζωγραφική του. Ο Ισπανός Antoni Tapies ( *1923 - +2012 ) " ο ποιητής της ύλης " που πειραματίστηκε με διάφορα υλικά εντάσσοντας στα έργα του τα απόβλητα του πολιτισμού " όπως ο ίδιος έλεγε, σπάγκους, κουρέλια , άχυρα, χώμα, χαρτιά. Ο Ισπανός Joan Vila Casas ( *1920 - +2007 ) ο σημαντικός εκπρόσωπος της αφηρημένης τέχνης της δεκαετίας του '50. Ο Ούγγρος Victor Vasarely ( *1906 - +1997 ) με την κινητική τέχνη , την " αναπαράσταση της κίνησης και του χρόνου σε επίπεδες επιφάνειες" . Ο Γερμανός γλύπτης με το ατσάλι και το γυαλί Victor Bonato ( *1934 ). Η Γερμανίδα γλύπτρια με τα ατσάλινα γλυπτά Gertrude Reum ( *1926 - +2015 ) – ένα από τα έργα της, το ατσάλινο γλυπτό 2,2 μ " Ονειρεύοντας στην Ύδρα - Dreaming in Hydra " βρίσκεται στο σπίτι της οικογένειας του Δρ. Πάνου Κορωνάκη – Rohlf στην Ύδρα , κ.α. Η μεγάλη αγάπη της Anne και του Richard Rohlf εστιάζει στην Ναΐφ Τέχνη και συγκεκριμένα στην μοναδική και ιδιαίτερη τεχνική τού λαδιού στην ανάποδη πλευρά τού γυαλιού που δημιουργεί μια μοναδική και μαγική ποιότητα στην αντανάκλαση. Τους μαγεύουν οι μεγάλοι δάσκαλοι, εκπρόσωποι αυτής της Ναΐφ Σχολής, οι Κροάτες Ivan Generalic ( *1914 - +1992 ) , Dragan Gazi ( *1930 - +1983 ), Ivan Lackovic ( *1932 - +2004 ) , κ.α.

Η εξαιρετικά όμορφη και πολύ ιδιαίτερη οικογενειακή συλλογή έργων τέχνης παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ι.Α.Μ.Υ. από τις 12/09/2018 μέχρι τις 21/07/2019 στην Εικαστική Παρουσίαση: " Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΝΑΙΦ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ " - " CONTEMPORARY ART MEETS NAÏVE ART IN HYDRA " με 28 Έργα , 20 Καλλιτεχνών από 8 Χώρες του Κόσμου.

Η Αγάπη για την Ελλάδα και ο μεγάλος Έρωτας για την Ύδρα της Anne ( *1922 - +2018 ) και του Richard ( *1920 - +1979 ) Rohlf δεν θα σβήσουν ποτέ.

Έξοδος Στην Ύδρα