Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

Έκθεση με υφαντά έργα της Mary Gladstone στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

  • Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 18:25
  • 2'
Για την έκθεση με τα υφαντά έργα της Mary Gladstone που τιτλοφορείται "Απόψεις της Ύδρας" η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου ανέφερε:
"Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας συνεχίζοντας να προβάλλει το έργο ξένων καλλιτεχνών που κατοικούν στην Ύδρα, φιλοξενεί από την 1η Απριλίου μέχρι τις 25 Μαΐου, μία εξαίρετη καλλιτέχνη, την Mary Gladstone, η οποία μας ταξιδεύει στην Ύδρα με τα υπέροχα υφαντά και τα κεντήματα ή τα πλεκτά της.
H Mary Gladstone είναι η ζώσα προσωποποίηση της αγάπης για την Ύδρα, που διαπιστώνεις πάντα στα μάτια και στην καρδιά του συνόλου σχεδόν των ανθρώπων του εξωτερικού που κατοικούν εδώ και χρόνια στο νησί μας και μας τιμούν με την παρουσία και τη δράση τους.
Γεννημένη στην Αγγλία όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια η Mary, αποφάσισε το 1974 να έλθει στη χώρα μας και από τη δεκαετία του 90 να κατοικήσει μόνιμα πλέον στην Ύδρα.
Επιδέξια κάτοχος του τρόπου διδασκαλίας και μεθοδικής μετάδοσης γνώσεων, για όσο διάστημα ζούσε στην Αθήνα η Mary δίδαξε για 11 χρόνια καλλιτεχνικά μαθήματα στο Βρετανικό Σχολείο της Αγίας Αικατερίνης το οποίο αρχικά έδρευε εντός της Αγγλικής Πρεσβείας της Αθήνας (St Catherine’s British Embassy School, Athens).
Ωστόσο η μεγάλη της αγάπη για την Τέχνη και η διάθεσή της να αφιερωθεί αποκλειστικά σε αυτήν, οδήγησαν τη Mary στην απόφαση να παραιτηθεί οριστικά από την εκπαίδευση. Φτάνοντας λίγο μετά στην Ύδρα και στην προσπάθειά της να λύσει το άμεσο βιοποριστικό της πρόβλημα ασχολήθηκε αποκλειστικά με την παράδοση μαθημάτων ακουαρέλας και ταυτόχρονα παρέδιδε μαθήματα αγγλικής γλώσσας στους ενδιαφερόμενους.
Σήμερα, εκτός από τις ακουαρέλες που συνεχίζει να φιλοτεχνεί, δημιουργεί εδώ και χρόνια μία ιδιότυπη όσο και εξαιρετικά όμορφη και ενδιαφέρουσα μορφή τέχνης με εντυπωσιακά έργα, υφαντά και κεντήματα ή πλεχτά ή και τα τρία μαζί σε συνδυασμό, φτιαγμένα αποκλειστικά με φυτικές κλωστές βαμμένες με τη δική της φροντίδα από διάφορα φυτά μαζεμένα από την Ύδρα και από άλλα μέρη.
Η ζωή της Mary Gladstone, της δικής μας Μαίρης, είναι συνυφασμένη κυρίως με τη φύση και την ομορφιά των χρωμάτων της και η έμπειρη καλλιτεχνική της ματιά «θωπεύει» ερευνητικά κάθε φορά και αναμειγνύει τα χρώματα αυτά, εναλλάσσοντας και ταιριάζοντας άψογα αισθητικά τα σκούρα καφετιά με τα φαιά, τις ώχρες, τα κίτρινα, τα πορτοκαλί, τα μπλε, τα ροδιά, τα κόκκινα, δημιουργώντας με τη δική της σφραγίδα μία παγκόσμια συναρπαστική γλώσσα εικαστικών έργων πάνω σε υποστρώματα πλεχτά ή υφαντά ιδιαίτερης αφής, χρώματος και σχήματος.
Οι συμβολικοί τίτλοι των έργων της έκθεσης με τον τίτλο Perspectives on Hydra (Απόψεις της Ύδρας) παραπέμπουν πάντα στο κεντρικό θέμα της που, όπως λέει και ο τίτλος, δεν είναι άλλο από την αγαπημένη της Ύδρα, τη μαγική της ατμόσφαιρα, τα τοπία, τη ζωή και τους ανθρώπους της. Λόφοι, βουνά, θάλασσες, ξωκκλήσια, πανηγύρια, χοροί, συνομιλίες στις υδραίικες γειτονιές, όλα δένουν σε ένα υπέροχο εικαστικό σύνολο που υμνεί πάντα τον αγαπημένο τόπο της Mary Gladstone φανερώνοντας το βιωματικό της δέσιμο με αυτόν."

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 στις 8 μ.μ..
Ώρες επισκέψεων κοινού: Καθημερινά, 9 π.μ. – 4 μ.μ.