Εγκαινιάστηκε στο Ι.Α.Μ.Υ. η Ψηφιακή Έκθεση-αφιέρωμα στο εμβληματικό παραδοσιακό σκαρί (πέραμα) της Ύδρας «ΕΛΕΝΗ Π.» «SAVEWOODENBOATS»
Με πολύ μεγάλη επιτυχία τελέστηκαν Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ. τα εγκαίνια της Ψηφιακής Έκθεσης-αφιερώματος στο εμβληματικό παραδοσιακό σκαρί (πέραμα) της Ύδρας, το «ΕΛΕΝΗ Π.».
Το ψηφιακό μοντέλο του ΕΛΕΝΗ Π. αποτέλεσε πόλο έλξης για τους πολυπληθείς επισκέπτες των εγκαινίων οι οποίοι πρώτοι «βίωσαν», μέσω της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας (VR) και της συσκευής Oculus Meta Quest 2, τη δυνατότητα περιήγησης στο κατάστρωμα και καθόδου στα αμπάρια του πλοίου. Επίσης με τη χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR) μέσω εφαρμογής σε κινητή συσκευή του μουσείου, οι επισκέπτες, είδαν και άντλησαν πληροφορίες σε τρισδιάστατη απεικόνιση, για τα επιμέρους τμήματα του σκάφους. Ταυτόχρονα με τη χρήση τεχνολογίας μικτής πραγματικότητας (MR) μέσω συσκευής Microsoft Hololens 2, οι επισκέπτες μπόρεσαν να κρατήσουν στα χέρια τους και να περιεργαστούν χαρακτηριστικά, παραδοσιακά εργαλεία ξυλοναυπηγικής. Παράλληλα, στην αίθουσα εκτίθενται οι δύο επιγραφές που έφερε το ίδιο το πλοίο με το όνομα του και τον αριθμό νηολογίου, αντικείμενα αλλά και αρχειακό υλικό προερχόμενα από το σκαρί.
Η Έκθεση αυτή που αποτελεί παραδοτέο του έργου, SAVEWOODENBOATS, ΔΙΑΣΩΣΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΪΚΙΩΝ ΜΕΣΩ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ AR/VR, το οποίο αποτελεί δράση εθνικής εμβέλειας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ» (ΕΠΑνΕΚ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) θα φιλοξενείται στο ΙΑΜΥ μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023.
Υποδεχόμενη το εκλεκτό κοινό, η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους δήλωσε τη χαρά και τη συγκίνησή της για την ευτυχή απόληξη των προσπαθειών 22 χρόνων για τη διάσωση του ΕΛΕΝΗ Π. το οποίο τελικά «διασώθηκε» έστω και σε ψηφιακή μορφή και μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην ιστορία του παραδοσιακού σκαριού από την κατασκευή του στη Σκιάθο, τη διαδοχική πορεία ιδιοκτησιών και την κατάληξή του στην Ύδρα, στην οικογένεια Βλαχόπουλου και την σημασία του για το νησί. Αναφέρθηκε τέλος στην επιτυχή ένταξη του στο έργο SAVEWOODENBOATS, στο ρόλο της ως συντονίστριας του έργου και στην εξελικτική πορεία των καινοτόμων εργασιών όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο αυτό .
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι υπόλοιποι εταίροι του έργου:
Για το Υπουργείο Πολιτισμού, η κυρία Αδαμοπούλου διάβασε χαιρετισμό της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κυρίας Σταυρούλας Φωτοπούλου, η οποία έκανε λόγο για ένα ψηφιακό ταξίδι με το οποίο θα έρθουμε σε επαφή με την ξυλοναυπηγική τέχνη και θα αναγνωρίσουμε την πολιτισμική αξία του ίδιου του σκάφους για το νησί της Ύδρας και τους κατοίκους του.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Καθηγητής κ. Μιχάλης Σκαρβέλης, ο οποίος εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξήγησε τον ρόλο των δύο τμημάτων του: του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού και του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Οι συνιδρυτές της εταιρείας READLAB, Στέφανος Βαγενάς και Βασιλική Χατζηπέτρου, η εταιρεία των οποίων δημιούργησε τις ψηφιακές εφαρμογές της Έκθεσης, ευχαρίστησαν το και τους εταίρους του έργου για την πολύτιμη βοήθεια τους ώστε να επιτευχθεί, η ψηφιακή αναβίωση, του σκαριού «ΕΛΕΝΗ Π.». Ομοίως ευχαρίστησε το κοινό εκ μέρους της Εταιρείας συντήρησης POLITISTIKA ο ιδρυτής της Δημήτρης Τσίποτας.
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους: ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Καραμήτσος, ο πρώην πλοιοκτήτης και καπετάνιος του «ΕΛΕΝΗ Π.» Δημήτρης Βλαχόπουλος, ο πρώην ναύτης του «ΕΛΕΝΗ Π.» Νίκος Μαύρος, από το Λιμενικό Ταμείο Ύδρας η Αγγελική Παρίση, ο ξενοδόχος Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, η ξενοδόχος Μιράντα Σοφιανού, η ξενοδόχος Αγγελική Αεράκη, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Ύδρας Λάκης Χρηστίδης, η δημοσιογράφος και Διευθύντρια της Φωνής της Ύδρας Ελένη Χριστοδούλου και ο σύζυγός της Κώστας Αγγελόπουλος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κιούσης, η δικηγόρος Τζένη Μπαλτά και πολλοί Υδραίοι και φίλοι της Ύδρας, Έλληνες και ξένοι.
ΒΙΝΤΕΟ Γιώργος Κιούσης