Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023

ΠΟΙΑ ΕΛΕΝΗ; Η κωμωδία που παρουσιάζει το Πειραματικό Εργαστήριο Θεάτρου της Ύδρας

  • Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 18:05
  • 5'

Τη σπαρταριστή κωμωδία με χαρακτήρες από την Αρχαία Ελλάδα, παρουσιάζουν τα Κέντρα Τέχνης και Λόγου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ύδρας μέσα από το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ. (ΠΕΘΥ).

Πρόκειται για το θεατρικό έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου, ΠΟΙΑ ΕΛΕΝΗ; το οποίο θα παρουσιαστεί δύo φορές, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στον Προαύλιο χώρο Γυμνασίου-Λυκείου Υδρας και ώρα 20:00.

Η παράσταση έχει διάρκεια 2 ωρών (με διάλειμμα) και είναι κατάλληλη άνω των 16 ετών.


Τη Διασκεύη-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια έχει ο Άκης Σιδέρης.
Τα Σκηνικά-Κοστούμια η Μαίρη Ρετιτάγκου-Ντέσκα και η Στελίνα Ντέσκα.
Τις Κατασκεύες των σκηνικών και τη ζωγραφική οι: Κάλλια Ντέσκα, Ματίνα Κίτσου, Ευγενία Καζαντζίδη.
Μίξεις ήχων: Στέφανος Φρατζής.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Παπαδάκη.

Υποβολείο: Σοφία Παπαδόπουλου-Μπίκου

Παραγωγή: ΚΕΔΥ


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ (Με σειρά εμφάνισης):

Σταυρούλα Δασκαλά, Μαίρη Ρετιτάγκου-Ντέσκα, Γιώργος Δασκαλάκης, Νάντια Πετροχείλου, Στελίνα Ντέσκα, Ανδρέας Μπουγιουκλής, Γιάννης Καλαφάτης, Νικόλας Καλαφάτης, Σταμάτης Βούλγαρης, Ιωάννα Καρακατσάνη, Δήμητρα Μπίκου, Αφροδίτη Παύλου, Νίκη Αποστόλου, Κλέλια Σαράντη, Κάλλια Ντέσκα, Νέλλη Ρίζου, Καίτη Θεοδοσίου, Αριστέα Μπάλλα, Αλέξανδρος Παπανικολάου, Ματίνα Κίτσου, Ευγενία Καζαντζίδη, Ευδοξία Μπισμπινικάκη, Κώστας Αργίτης, Γιάννης Μουστακαρίας, Γιάννης Βούλγαρης.


theatriko281023Λίγα λόγια για το έργο


Η δασκάλα μιας τάξης μιλά στους μαθητές της για τον Τρωικό πόλεμο. Η ιστορία ξεκινάει όταν οι τρεις θεές Ήρα, Αφροδίτη και Αθηνά, καβγαδίζουν για το ποιά είναι η ομορφότερη. Αυτός που θα κρίνει τη διαμάχη μεταξύ τους είναι ο Πάρις που θα δώσει το μήλο στην Αφροδίτη και εκείνη του υπόσχεται ως αντάλλαγμα την Ωραία Ελένη. Η Ήρα εκνευρίζεται από την επιλογή του και για να τον εκδικηθεί, αντικαθιστά την Ωραία Ελένη με την άσχημη ξαδέρφη της, την Πευκίδα. Το γέλιο, η παρωδία και το δράμα μπλέκονται μεταξύ τους για να οδηγήσουν, για το καλό όλων, σ' ένα αίσιο τέλος, ώστε να αποκατασταθεί το όνομα της Πευκίδας και ο Τρωικός πόλεμος να μην πραγματοποιηθεί.

Είναι μια παράσταση κατά του Body Shaming.

Πιο συγκεκριμένα: το Body Shaming μπορεί να πάρει τις εξής μορφές:

Κριτικάρω αλόγιστα την εικόνα μου.
Κριτικάρω την εμφάνιση άλλου μπροστά του.
Κριτικάρω την εμφάνιση άλλου πίσω από την πλάτη του.Σε μία εποχή όπου η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι το «φαίνεσθαι» είναι σημαντικότερο του «είναι», δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το body shaming έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Η αντίληψη αυτή, σε συνδυασμό με την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχουν συμβάλει στην βιομηχανοποίηση του σώματος. Τα social media προωθούν συνεχώς καμπάνιες, οι οποίες πραγματεύονται τρόπους βελτίωσης της εξωτερικής μας εμφάνισης, του πώς να χάσουμε εύκολα και γρήγορα κιλά αλλά και πώς να μοιάσουμε στα πρότυπα των μοντέλων των διαφημίσεων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την αντίληψη ότι η εξωτερική εμφάνιση μετράει περισσότερο από την εσωτερικό μας κόσμο. Καλλιεργούν, δηλαδή, την ιδέα πως η αποδοχή του εαυτού μας αλλά και η αποδοχή από τους άλλους, θα έρθει μόνο μέσα από τη διατήρηση και τη φροντίδα ενός ωραίου σώματος – και όχι απαραίτητα ενός υγιούς- αλλά ενός σωματότυπου με ιδανικές αναλογίες.

Αυτό έχει ως συνέπεια, οι άνθρωποι να εγκλωβίζονται στο παιχνίδι της συνεχούς ενασχόλησης με την εξωτερική εμφάνιση, αδιαφορώντας για την καλλιέργεια των ψυχικών και κοινωνικών τους δυνατοτήτων. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία αδύναμων προσωπικοτήτων, επιρρεπή στα σχόλια και την αρνητική κριτική των άλλων, με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αίσθηση αξίας εαυτού.

Δυστυχώς, στην εποχή μας, το Body Shaming έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, φαίνεται να αποτελεί μία από τις συνηθέστερες μορφές σχολικού εκφοβισμού ανάμεσα στους εφήβους. Μπορεί να ασκείται είτε κατά πρόσωπο, είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τα θύματα νιώθοντας ντροπή για το σώμα τους, αισθάνονται ανεπαρκή για τους άλλους και αυτό συμβάλει στην ψυχολογική τους κατάρρευση, ειδικά σε μία δύσκολη ηλικιακή φάση όπως αυτή της εφηβείας.

Εάν θες να καταπολεμήσεις το Body Shaming, μπορείς να ξεκινήσεις με αυτά τα βήματα:

Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που πραγματικά σε αναστατώνει.
Για παράδειγμα, το ότι το βάρος σου έχει αυξηθεί κατά πέντε κιλά το τελευταίο δίμηνο, αποτελεί δική σου ενόχληση ή τρίτων; Με άλλα λόγια, αισθάνεσαι άσχημα πλέον με το σώμα σου και θες να κάνεις κάτι για να το επαναφέρεις στην προηγούμενη κατάστασή του; Πολύ καλά, κάντο. Αν όμως η επιθυμία σου να χάσεις βάρος σχετίζεται με το να αρέσεις σε κάποιον άλλον (π.χ. τον σύντροφό σου), τότε δεν είναι καλό να μπεις σε αυτή τη διαδικασία μόνο και μόνο για να ευχαριστήσεις εκείνον/εκείνη.

Μη διστάζεις να εκφράζεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου στους άλλους.
Εάν κάτι σε ενοχλεί, δεν έχεις παρά να το γνωστοποιήσεις. Αν αισθάνεσαι άβολα με τα σχόλια που σου κάνουν ή με τον τρόπο που τα εκφράζουν οι άλλοι, μπορείς να εξηγήσεις πως η τακτική τους αυτή δεν είναι βοηθητική για σένα. Μπορείς, ακόμη, να μιλήσεις για τον βαθμό που σε πληγώνουν τα συγκεκριμένα σχόλια και να θέσεις τα όρια σου σχετικά με την κριτική.

Απόφυγε τη συναναστροφή με αρνητικούς ανθρώπους.
Προσπάθησε να κάνεις περισσότερη παρέα με ανθρώπους που έχετε κοινές κοσμοθεωρίες, ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η αυτοαποδοχή. Βρες ανθρώπους που θαυμάζεις, που δεν κατακρίνουν, που αποδέχονται τον άλλον για αυτό που είναι, που σου ασκούν καλοπροαίρετη και όχι κακοπροαίρετη κριτική, ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για σένα και βάλτους στην ζωή σου.

Βρες στοιχεία του εαυτού σου που αγαπάς και επικεντρώσου σε αυτά.
Σίγουρα υπάρχει κάτι που αγαπάς σε σένα, είτε αυτό είναι εξωτερικό είτε εσωτερικό χαρακτηριστικό. Βρες κάτι που πραγματικά σε ικανοποιεί πάνω σου και αισθάνσου χαρούμενος/η για αυτό. Πάρε δύναμη και αισιοδοξία από αυτό, έτσι ώστε αργότερα να προχωρήσεις στην βελτίωση σημείων για τα οποία αισθάνεσαι λιγότερο ικανοποιημένος/η. Ωστόσο, μην πέφτεις. Η δύναμη είναι στα χέρια σου, ή μάλλον στο μυαλό σου. Εκμεταλλεύσου το!

Τέλος, επειδή η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη τακτική, οφείλουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με την ευαισθητοποίηση τόσο των νέων όσο και εν γένει της κοινωνίας μας, πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα. Το σχολείο αποτελεί βασική πηγή διαμόρφωσης προσωπικοτήτων, για αυτό και θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή εξειδικευμένα προγράμματα από ειδικούς ψυχικής υγείας, τα οποία θα εστιάζουν σε θέματα κατανόησης εαυτού, αυτοαποδοχής, ενσυναίσθησης και δεξιοτήτων επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων. Μόνο έτσι, θα μπορέσει να καλλιεργηθεί μία νοοτροπία η οποία θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, θα ενισχύει την αυταξία του ατόμου και θα τον κάνει περισσότερο ανθεκτικό απέναντι σε δυσμενείς συνθήκες.


Λίγα λόγια για το ΠΕΘΥ

Σύμφωνα με τον Άκη Σιδέρη, Υπεύθυνο του ΠΕΘΥ, το Πειραματικό Εργαστήριο Θεάτρου Ύδρας (ΠΕΘΥ) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 από τα Εργαστήρια Τέχνης και Λόγου Ύδρας και στόχο είχε και έχει να μυήσει τον κόσμο της Ύδρας στην ομορφιά του θεάτρου και της τέχνης....μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού.

Η εν λόγω συνεργασία της Αντιδημάρχου Ύδρας και Προέδρου της ΚΕΔΥ Κατερίνας Μαραγκού-Βούλγαρη με τον Υδραίο ηθοποιό-σκηνοθέτη Άκη Σιδέρη (ΠΕΘΥ) προσέλκυσε τη συμμετοχή 84 ενηλίκων και 42 ανηλίκων ερασιτεχνών ηθοποιών. Μέχρι σήμερα αριθμεί τις εξής παραστάσεις:


Ηρωίδες...πίσω από τους Ήρωες
(22 Ιουλίου 2022- Ιστορική οικία Λάζαρου Κουντουριώτη)


Γυναίκες, στο κενό...
(27 Νοεμβρίου 2022- Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών Μελίνα Μερκούρη.
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας των φύλων)


Οι Ηλίθιοι του Neil Simon.
(10-11 Δεκεμβρίου 2022 & 25 Φεβρουαρίου 2023- Συνεδριακό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας)


Θάλασσα...Η γυναίκα !
(15 & 23 Μαρτίου 2023- Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών Μελίνα Μερκούρη.
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων)


Ο Μικρός Πρίγκιπας του Antoine De Saint-Exupery.
(20 Ιουνίου 2023- Λιμάνι Ύδρας)


Οι Σφουγγαράδες της Ύδρας...ένα ταξίδι στη ζωή και το θάνατο.
(22 Ιουνίου 2023- Λιμάνι Ύδρας)

Συν-σκηνοθεσία του ΠΕΘΥ στο Δρώμενο των Μιαουλείων, στην αναπαράσταση της ναυμαχίας του κόλπου του Γέροντα στις 24 Ιουνίου 2023.


Συμμετοχή του ΠΕΘΥ στην έκθεση ζωγραφικής-φωτογραφίας-παλιών αντικειμένων με τίτλο «Υδραίικα επαγγέλματα...το χθες και το σήμερα».
(25 Αυγούστου 2023- Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών Μελίνα Μερκούρη)

Αυτή την περίοδο η ομάδα του ΠΕΘΥ δημιουργεί μικρά Ραδιοφωνικά σκετσάκια για το Hal. L webTV radio Hydras και κάνει πρόβες για την κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου «ΠΟΙΑ ΕΛΕΝΗ?» που θα παρουσιαστεί στις 28 & 29 Οκτώβρη 2023.