Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ο Δήμος Ύδρας θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων»

  • Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 19:22
  • 1'

Εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ύδρας κατά την τελευταία 11η συνεδρίαση, η υποβολή αίτησης συμμετοχής του Δήμου Ύδρας στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο συμβούλιο με εισήγηση της Προέδρου Αναστασίας Μαυρομάτη συζητήθηκε η ανάγκη χάραξης ενός νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του νησιού μας, όπου για πρώτη φορά αυτό θα μελετηθεί από άποψη πολεοδομική και χωροταξική στο πλαίσιο μιας εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της σύγχρονης νομολογίας του ΣτΕ.

Κύρια οφέλη για το νησί όπως υποστήριξε η κ. Μαυρομάτη είναι η εξασφάλιση κανόνων δόμησης (χρήσεις γης, αρτιότητα και οικοδομησιμότητα, συντελεστής δόμησης και κάλυψης).

Ενώ συμβάλλει στην επανεκκίνηση της νόμιμης οικοδομικής δραστηριότητας και ανάδειξη των παλαιών παραδοσιακών προτύπων δόμησης.

Επίσης συμβάλλει στην καταγραφή, αποτύπωση και οριοθέτηση των ρεμάτων που κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων ή κατολισθήσεων βράχων θέτουν το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Επισημάνθηκε ότι η Χάραξη ενός Τοπικού Χωρικού Σχεδίου θα συνεισφέρει δραστικά προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης του νησιού και της προάσπισης της ιστορικής και πολιτιστικής του ταυτότητας. Για την ένταξη στο πρόγραμμα αυτό δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο Ύδρας.

Η ΦτΥ από την πλευρά της ελπίζει το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο της Ύδρας, να κινηθεί συνετά και με ορθολογική οργάνωση του χώρου και των ορίων του νησιού.