Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Μια όμορφη και εκπαιδευτική επίσκεψη του Κολλεγίου Αθηνών-Κολεγίου Ψυχικού στην Ύδρα

  • Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 15:47
  • 2'

 

 

Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο νησί της Ύδρας, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, 230 άτομα (γονείς και μαθητές) του Κολλεγίου Αθηνών-Κολεγίου Ψυχικού, όπου κυριολεκτικά κατέκλυσαν τους χώρους με πειθαρχία και απόλυτη ζωντάνια.

Η Επιτροπή Γονέων για το Ταμείο Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του Προγράμματος Υποτροφιών προγραμμάτισε αυτή τη μονοήμερη σχολική εκδρομή όπου (εθελοντές, εκπαιδευτικοί, παιδιά και συνοδοί αυτών) έφτασαν στην Ύδρα και χάρηκαν τις ομορφιές της. Πράγματι η Επιτροπή Γονέων είχε σχεδιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, ώστε παιδιά και γονείς να μπορέσουν μέσα σε 8 περίπου ώρες να προλάβουν να δουν όλο και πιο πολλά από το νησί. Η Επιτροπή που συνεργάστηκε άρτια και μεθοδικά με τους φορείς της Ύδρας, έφερε εις πέρας την αποστολή της και όλοι καταχάρηκαν την όμορφη εκδρομή τους.
Συγκεκριμένα γονείς και παιδιά του Κολλεγίου Αθηνών-Κολεγίου Ψυχικού, χωρισμένοι σε ομάδες, ξεναγήθηκαν στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου προέβη σε χαιρετισμό, δίνοντας το στίγμα του μουσείου και του εν γένει ρόλου του. Στη συνέχεια τα παιδιά προχώρησαν στους ορόφους του μουσείου, όπου ο Τάκης Τσίτσιζας αναφέρθηκε στα εκθέματα τα οποία έβλεπαν και έδινε πληροφορίες. Ενώ έγινε η παρουσίαση της συλλογής των όπλων Υδραίων ναυμάχων από την Ολυμπία Θεοφανοπούλου - Παροικάκη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων.
Οι γονείς ξεναγήθηκαν με τη σειρά τους στην εξαιρετική έκθεση του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Leonardo Cremonini, με τον τίτλο «Οι αυθάδειες του ήλιου», όπου ο Ζωγράφος και Επιμελητής της έκθεσης Αλέξης Βερούκας, έδωσε τα «φώτα» του, με εικαστικές πινελιές για τα έργα που βρίσκονταν στον χώρο.
Τα παιδιά επισκέφτηκαν επίσης τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου όπου έγινε παρουσίαση της ιστορίας του Ναού από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ακίνδυνο Δαρδανό και χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ύδρας, Γιώργο Κουκουδάκη.
Το μεσημέρι έγινε ένα διάλειμμα για φαγητό στο "Sunset" στα κανόνια και το απόγευμα τα παιδιά επισκέφτηκαν την οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη όπου και ξεναγήθηκαν στο υπέροχο μουσείο που δεσπόζει με το χρώμα της ώχρας απόλυτα επιβλητικά στο νησί. Ακολούθησε Κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά, αλλά και βόλτα στην πόλη της Ύδρας.
Στη συνέχεια έγινε απονομή αναμνηστικών δώρων, προσφορά της Υδραίας, Διεθνούς φήμης Σχεδιάστριας Έλενας Βότση, στις νικήτριες ομάδες του Χαμένου Θησαυρού.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν στο πρόγραμμα των παιδιών αυτοσχεδιασμοί, πνευματικές δραστηριότητες και παιχνίδι, χαρίζοντάς τους κέφι αλλά και βιωματική δράση. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα ενισχύσουν το Ταμείο Υποτροφιών του Κολλεγίου. 


Το πρόγραμμα Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών-Κολεγίου Ψυχικού

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών αποτελεί από την ίδρυση του Κολλεγίου ακρογωνιαίο λίθο της παιδαγωγικής-κοινωνικής φιλοσοφίας του, στηρίζοντας οικονομικά κάθε χρόνο εκατοντάδες οικογένειες που το έχουν ανάγκη, προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο Σχολείο μας. Πραγματώνεται έτσι το πνεύμα των δημιουργών του Προγράμματος Στέφανου και Πηνελόπης Δέλτα, ώστε να μην «καταντά η εκπαίδευσις και η μόρφωσις που δίνει το Κολλέγιον, ένα είδος προνομίου της ευπορούσης τάξεως».
Ο ρόλος του αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην καθημερινή ζωή πολλών οικογενειών συμμαθητών των παιδιών μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το έργο μας, να ενδυναμώσουμε το Ταμείο Υποτροφιών, γίνεται δυσκολότερο. Τη σχολική χρονιά 2015-2016 το Ταμείο Υποτροφιών υποστήριξε τη φοίτηση περίπου 800 μαθητών στο Σχολείο.

 

Η Επιτροπή Γονέων για το Ταμείο Υποτροφιών λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση. Για τα μέλη της Επιτροπής, όπως και για τις δεκάδες γονέων που βοηθούν στην οργάνωση εκδηλώσεών της, η ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών είναι ένα έργο αγάπης και αλληλεγγύης τόσο σημαντικό όσο και απαραίτητο, γιατί με αυτό τον τρόπο:

• δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις να φοιτούν στο Σχολείο,
• δεν αναγκάζονται μαθητές του Σχολείου να διακόπτουν τη φοίτησή τους λόγω οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών τους,
• τα ίδια τα παιδιά, έχοντας ως παράδειγμα τους εθελοντές γονείς τους, ζουν από κοντά το θεσμό, γνωρίζουν την ουσιαστική συμβολή του, ευαισθητοποιούνται και αναπτύσσουν έντονη συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης.