Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023

Ο «ΑΒΕΡΩΦ» πρέπει να νικήσει τον χρόνο!

  • Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 17:13
  • 2'

 

 

Στα νεότερα χρόνια η Ύδρα πρωταγωνίστησε με τη ναυτοσύνη της σε όλους τους αγώνες του Έθνους, στην Επανάσταση του ’21 με τους Ναυμάχους, στους Βαλκανικούς αγώνες με τον Ναύαρχο Κουντουριώτη και όπου αλλού η Ελλάδα το χρειάστηκε.

Ο Παύλος Κουντουριώτης, Αρχηγός Στόλου με Ναυαρχίδα τον «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», νίκησε πολλές φορές το 1912-13, τον Οθωμανικό στόλο, απέκλεισε το Αιγαίο και δεν κατάφεραν οι Οθωμανοί να αποβιβάσουν στη Μαγνησία 250.000 εφέδρους καλά οργανωμένους και έτοιμους να πολεμήσουν τον αδύναμο Ελληνικό Στρατό.

Έτσι ο Ελληνικός Στρατός χωρίς μεγάλη αντίσταση προχώρησε και κατέλαβε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία.
Ουσιαστικά ο Παύλος Κουντουριώτης με τις νικηφόρες ναυμαχίες δημιούργησε την Ελλάδα του σήμερα και το όνομά του ταυτίστηκε με το θωρηκτό «Αβέρωφ».
Ο Κουντουριώτης πέθανε το 1935, όμως ο «Αβέρωφ» ...ζει και έχει ανάγκες και μάλιστα επείγουσες!
Είναι 15 χρόνια που δεν έχουν επιθεωρηθεί τα ύφαλα και το πλοίο κινδυνεύει με σοβαρές ζημιές.
Επίσης πολλά συστήματα του πλοίου πρέπει να συντηρηθούν ώστε αυτό το μοναδικό ναυτικό κειμήλιο να παραμείνει σε καλή κατάσταση, όπως του αξίζει.
Το «Αβέρωφ» ναυπηγήθηκε στην Ιταλία στα ναυπηγεία Ορλάντο το 1910, και είναι το μόνο πολεμικό που έχει λάβει μέρος και στους δυο Παγκόσμιους Πολέμους και είναι σήμερα «άθικτο».
Παγκόσμια τιμή για την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο σημερινός άξιος Κυβερνήτης του, Πλοίαρχος, Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος.
Τώρα όμως εκτός από τα ύφαλα που χρειάζονται αμμοβολή, πρέπει να συντηρηθούν υδραυλικά συστήματα πυροβόλων, εργάτες άγκυρας, εσωτερικοί χώροι, ακόμη και το ξύλινο κατάστρωμα που έχει φθαρεί επικίνδυνα από τον καιρό και τους 60.000 επισκέπτες που δέχεται ετησίως.
Το πλήρωμα και ο Κυβερνήτης Σ. Χαραλαμπόπουλος κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να κρατηθεί το πλοίο σε καλή κατάσταση, όμως πρέπει οπωσδήποτε να βγει στη στεριά στη δεξαμενή, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.
Το κόστος υπολογίζεται στις 100.000 Ευρώ για τη δεξαμενή και περίπου 150.000 Ευρώ για τις εργασίες. Έχει δημιουργηθεί «Λογ/μος Αναπαλαίωσης Θωρηκτού Αβέρωφ». Σε κάθε περίπτωση όποιος συμβάλλει με δωρεά ή ατομική εργασία στην αναπαλαίωση, όπως μια ξυλουργική εργασία στο δωμάτιο π.χ. του Ναυάρχου, απ’ όσο γνωρίζω θα μπορεί μετά να τοποθετηθεί εκεί ειδική πλακέτα με το όνομά του για τη φροντίδα της αποκατάστασης.
Θεωρώ ότι η Ύδρα πρέπει να συμβάλει στη συντήρηση/επισκευή του πλοίου, και να ζητήσουμε μόλις ετοιμαστεί να έρθει στο νησί μας για μερικές ημέρες να... συναντήσει τον Κουντουριώτη. Θα είναι υπέροχο να βλέπουμε τον Κουντουριώτη και τον Αβέρωφ «ξανά μαζί»!
Είναι δύσκολες εποχές θα αντιτάξουν κάποιοι, όμως είναι και βαριά η κληρονομιά μας. Ας σταθούμε άξιοι...
Κάποια στιγμή θα περάσουν οι δυσκολίες και οι επόμενες γενιές, θα πρέπει να βρουν τον «Αβέρωφ» ανέπαφο.
Εδώ δεν τον νίκησαν οι εχθρικοί στόλοι και δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, ας μην τον νικήσει λοιπόν η έλλειψη φροντίδας.

Γιάννης Δ. Σιατόπουλος