Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Επίσκεψη εργασίας μικρών νησιών στις Βρυξέλλες. Συναντήσεις ΕΔΜΝ με θεσμικά όργανα

  • Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 16:45
  • 2'

 

  

Τετραήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ομάδα του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών καλεσμένοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Τα κύρια θέματα ποy συζητήθηκαν κατά το τετραήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες ήταν η θεσμική και τεχνική υποστήριξη - θωράκιση των μικρών νησιωτικών δήμων και αντιδημαρχιών, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν απρόσκοπτα δημόσια εθνικά και ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα, και η επικουρική υποστήριξη της καθημερινότητας των μικρών νησιών μέσω εθνικών δράσεων.

Για το ΕΔΜΝ ο κύριος εκφραστής των μικρονησιωτικών κοινωνιών σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο είναι οι δήμοι και οι Αντιδημαρχίες στους Καλλικρατικούς δήμους. Θέση την οποία το ΕΔΜΝ στηρίζει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ίδια θέση επίσης εκφράζει και στα ελληνικά εμπλεκόμενα υπουργεία.

Η ομάδα του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών αποτελείτο από αιρετούς μικρών νησιών, στελέχη του ΕΔΜΝ, εκπρόσωπους τοπικών φορέων, εκπρόσωπο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, δημοσιογράφους και μικρονησιώτες επιχειρηματίες.

Την ημέρα άφιξης στις Βρυξέλλες η Αντιπροσωπεία του ΕΔΜΝ είχε την πρώτη τεχνική της συνάντηση και χάραξε την θεματική όπου και ακολούθησε κατά το τετραήμερο στις Βρυξέλλες. Η αντιπροσωπεία αυτή θα συζητά κάθε μέρα τα τεχνικά θέματα που θα προκύπτουν από το σύνολο των ημερησίων επαφών του ΕΔΜΝ με τους θεσμούς και τις διευθύνσεις που θα συναντά στις Βρυξέλλες.

Έτσι, κατά την τετραήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες η ομάδα επισκέφτηκε καταρχήν την DG REGIO το τμήμα το οποίο είναι υπεύθυνο για τις χρηματοδοτήσεις της Ελλάδας και Κύπρου. Μαζί με τον προϊστάμενο της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής ήταν και η υπεύθυνη του ΕΠ ιονίων Νήσων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας μας. Κατά την συνάντηση παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΕΔΜΝ σχετικά με την αδυναμία υλοποίησης έργων από τους μικρονησιωτικούς δήμους της χώρας μας και εστιάστηκε η συζήτηση σε πιθανές λύσεις αυτής της διαπιστωμένης αδυναμίας. Στην ίδια συνάντηση έγινε ενημέρωση περί των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στη Συνέχεια η Αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Συζήτησε με στελέχη της διοίκησης αλλά και με τον πρόεδρο της ΕΟΚΕ. Παρουσιάσθηκαν το σύνολο των γνωμοδοτήσεων της ΕΟΚΕ που αφορά την νησιωτική πολιτική και συζητήθηκαν οι επόμενες κοινές δράσεις μεταξύ ΕΟΚΕ και Μικρών Νησιών.
Αμέσως μετά την ΕΟΚΕ η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους της CPMR και τους εκπρόσωπους των γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης και Βορείου Αιγαίου στις Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων της ημέρας η αντιπροσωπεία του ΕΔΜΝ συζήτησε μεταξύ της, τα αποτελέσματα των επαφών της πρώτης ημέρας και τον σχεδιασμό των θεμάτων για την επόμενη μέρα συναντήσεων.

Την επόμενη ημέρα η αντιπροσωπεία του ΕΔΜΝ επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενημερώθηκε πάνω στο σκοπό, τις δράσεις και το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισκέφτηκε το Ημικύκλιο των Ολομελειών, το Παρλιαμεντάριουμ και τον Σταθμό της Ευρώπης.
Κατά την εκεί επίσκεψή της η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αρχηγό της Ομάδας των Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κο Ε. Κεφαλογιάννη και συζήτησαν θέματα υποστήριξης των μικρών νησιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. DSC 0177n

Επόμενος σταθμός της ημέρας ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όπου έγινε ενημέρωση του έργου των δυο φορέων και αποφασίσθηκε η περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στο ΕΔΜΝ και την ΕτΠ, τόσο σε εθνικό όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕτΠ ήδη συντάσσει κατάλογο νησιωτικών εκπροσώπων οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στην επόμενη επίσκεψη του ΕΔΜΝ στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης το ΕΔΜΝ είχε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία με Έλληνα περιφερειάρχη σχετικά με τον τρόπο που «ανοίγει» έργα από το ΠΕΠ του, τα οποία και αφορούν μικρούς δήμους.

Με την ολοκλήρωση όλων των επαφών ακολούθησε συνάντηση του ΕΔΜΝ με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη στην αίθουσα συσκέψεων της Ευρωπαϊκής του ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατά την συνάντηση αυτή ενημερώθηκε ο Αντιπρόεδρος για τις επαφές και τις δράσεις του ΕΔΜΝ και αποφασίσθηκε η τακτική αλληλοενημέρωση σχετικά με κοινές δράσεις.

Να σημειώσουμε επίσης ότι έγιναν και άτυπες συναντήσεις στελεχών της Κομισιόν όπου η συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους δυο φορείς ήταν πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα.
Με το πέρας όλων των συναντήσεων το ΕΔΜΝ ολοκλήρωσε με τεχνική συνάντηση και χάραξη των επόμενων δράσεων του κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα.