Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Μαραθώνιος επαφών του Δ.Σ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν με θεσμικούς φορείς το διήμερο 19-20 Απριλίου

  • Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 14:37
  • 3'

Με μία σειρά από σημαντικές συναντήσεις - επαφές με θεσμικούς φορείς ξεκίνησε το διήμερο 19-20 Απριλίου τις δραστηριότητες του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν, αρχής γενομένης από εκείνη με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Η συνάντηση έγινε το πρωί της περασμένης Πέμπτης στο Υπουργείο και τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών εκπροσώπησαν o Πρόεδρος κ. Σωτήριος Σκιαδαρέσης, και οι κ.κ. Νικόλαος Ρεϊζάκης, Β’ Αντιπρόεδρος, Δημήτριος Συξέρης, Οικονομικός Επόπτης και Εμμανουήλ Ζερβάκης, μέλος. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κα Ευρυδίκη Κουρνέτα και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου.
Η Υπουργός συνεχάρη το νέο Δ.Σ. για την εκλογή τους και τους ευχήθηκε καλή θητεία
Συζήτησαν για το πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου και του Ε.Ο.Α.Ε.N με την Υπουργό να τονίζει ότι «ο τουρισμός ως εθνική υπόθεση αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία της κυβερνητικής στρατηγικής».Χαρακτήρισε κεντρικό πόλο της πολιτικής του Υπουργείου το τρίπτυχο «στρατηγική, έλεγχος και νομοθετική διαδικασία», και στάθηκε στην έμφαση που αυτό δίνει στον θεματικό Τουρισμό για την τόνωση της τοπικής αγοράς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας συνολικά, σε κάθε νησί επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει σε αυτήν την κατεύθυνση ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και τα επιμελητήρια που εκπροσωπεί.
H Υπουργός συμφώνησε με την επισήμανση του πρόεδρου του ΕΟΑΕΝ τονίζοντας πως «σ’ ότι αφορά την επιμελητηριακή κοινότητα είναι θεμελιώδης και μονόδρομος αποτελεσματικής πρακτικής η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους, οι οποίοι και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στα τουριστικά αναπτυξιακά τους προγράμματα τις θέσεις, τις δράσεις, τις προτάσεις των επιμελητηρίων σε αγαστή συνεργασία με το σύνολο των τουριστικών και αναπτυξιακών φορέων και τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή την προσπάθεια το Υπουργείο θα είναι αρωγός για την δυναμική προώθηση και προβολή τους στις διεθνείς αγορές.

Ακόμα η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε και στα προγράμματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την τρίμηνη εκπαίδευση απασχολούμενων με τουριστικές δραστηριότητες, η εργασία των οποίων θα είναι επιδοτούμενη μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.
Η συνάντηση που είχε διάρκεια πέραν των δύο ωρών ολοκληρώθηκε με την Υπουργό να επισημαίνει την ανάγκη ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών.
Σε πρώτη φάση θα συσταθεί από τον ΕΟΑΕΝ ομάδα εργασίας η οποία θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο και θα έχει τακτική συνεργασία σε ότι αφορά τα θέματα της τουριστικής- και όχι μόνο- ανάπτυξης.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του Ε.Ο.Α.Ε.Ν βρέθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη, όπου έγινε μία συζήτηση σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ ενημέρωσε τον Γενικό για τις ενέργειες και δράσεις που έχει προγραμματίσει ο Όμιλος για το καίριο αυτό ζήτημα. Ο κ Γιαννέλλης, επεσήμανε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα είναι αρωγός σε αυτές τις δράσεις του ΕΟΑΕΝ και αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την προάσπιση της νησιωτικότητας

Το καίριο αυτό ζήτημα- Μεταφορικό Ισοδύναμο -που αφορά όλη τη νησιωτική Ελλάδα- ήταν το θέμα και στον επόμενο σταθμό για την αντιπροσωπεία του EOAEN που συναντήθηκε στη Βουλή με τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Γιάννη Κούτσικο και Θανάση Καβαδά, οι οποίοι διαβεβαίωσαν την προώθηση στο νομοθετικό σώμα των προτάσεων του Ε.Ο.Α.Ε.Ν αναφορικά με αυτό.

Την επόμενη ημέρα (Παρασκευή 20/4) οι εκπρόσωποι του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών επισκέφτηκαν το ΕΤΕΑΝ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Αντώνιο Γεωργακάκη να αναφέρει ότι ενεργοποιήθηκε η Δράση «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω της παροχής δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, αφού το μισό κεφάλαιο κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας υπό τη διαχείριση του ΕΤΕΑΝ.

Το συνολικό ύψος των δανείων αυτών, που θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% από το ΕΤΕΑΝ (€192 εκ.) μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες (€192 εκ.) ανέρχεται σε 384 εκατ. ευρώ.
Στάθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο ΕΤΕΑΝ και την επιμελητηριακή κοινότητα και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός ακόμα εγγυητικού προγράμματος για τους επιχειρηματίες.

Ακολούθησε η σύσκεψη του Δ.Σ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν στα γραφεία της Κεντρικής ¨Ένωσης Επιμελητηρίων στην οποία πέραν των κυρίων Σκιαδαρέση, Συξέρη, Ζερβάκη και Ρεϊζάκη, συμμετείχαν επίσης οι Ανδρέας Παντελιός (Επιμελητήριο Κεφαλονιάς), Φώτης Κόττης ( Επιμελητήριο Ζακύνθου) και Αθανάσιος Ζλατούδης (Επιμελητήριο Μαγνησίας), με πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που μετά την ολοκλήρωση της αποτέλεσε και κεντρικό ζήτημα στη συνάντηση στη Βουλή με τους βουλευτές Ηλία Καματερό, Αφροδίτη Θεοπευτάκου και Ελένη Σταματάκη, με τον πρώτο εκ των τριών βουλευτών να επισημαίνει ότι όχι μόνον οι προτάσεις του Ε.Ο.Α.Ε.Ν για το προς διαβούλευση νομοσχέδιο αυτό θα προωθηθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, που θα ξεκινήσει μία διαδικασία κατηγοριοποίησης των ελληνικών νησιών (παράκτια, μεγάλα, απομακρυσμένα), αλλά και παράλληλα όλα στο μέλλον τα νομοσχέδια που αφορούν πολιτικές και για τα νησιά της πατρίδας μας θα συνοδεύονται από Έκθεση της Βουλής αναφορικά με την προάσπιση της νησιωτικότητας.