Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ με επιστημονική υπεύθυνη τη Χρ. Ζαραφωνίτου

  • Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 18:11
  • 2'

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔμε επιστημονική υπεύθυνη την Πρόεδρό της, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Ζαραφωνίτου.

Το Συνέδριο ήταν εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα: «Η κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών» με αθρόα συμμετοχή, σημαντικές εισηγήσεις και συγκινητικές στιγμές. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 19-12-2018 στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης», στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σύμφωνα με το δημοσιευμένο πρόγραμμά του στην ιστοσελίδα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔ κ. Ευτύχης Φυτράκης εκπροσωπώντας και τον Υπουργό ΥΔΔΑΔ κ. Μιχάλη Καλογήρου, εκπρόσωπος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων,ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, η κα Ιφιγένεια Καµτσίδου Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, η κα Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραµµατέας Ισότητας των Φύλων, η κα Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήµαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας του ∆ήµου Αθηναίων και η Πρόεδρος της Επανόδου Καθηγήτρια κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου.
Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου απονεμήθηκαν για δεύτερη χρονιά τα βραβεία και οι έπαινοι επιτυχημένης κοινωνικής επανένταξης σε δεκαοκτώ ωφελούμενους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου της Επανόδου συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι ομιλητές. Οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου και αφορούσαν τόσο την Ποινική ∆ικαιοσύνη και κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών, όσο και την πρόληψη της υποτροπής τους, με τις εισηγήσεις να αναδεικνύουν τόσο την επιστημονική διάσταση της έννοιας της κοινωνικής επανένταξης όσο και την πρακτική εφαρμογή της. Επίσης,σε ειδική συνεδρία παρουσιάστηκαν τα νεότερα ελληνικά ερευνητικά δεδομένα σε σχέση με το φαινόμενο της υποτροπής, αναδείχθηκαν οι παράγοντες διακινδύνευσης κατά την ανηλικότητα και τονίστηκε ο ρόλος του εγκλεισµού κατά την ανηλικότητα στην εγκληµατική υποτροπή.
Η παρουσίαση των καλών πρακτικών αφενός από την πλευρά των επαγγελματιών από το χώρο των Καταστημάτων, των δικαστικών λειτουργών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο συνέβαλε στην αποτύπωση του σημαντικού έργου που επιτελείται στον τομέα αυτό τόσο από την πλευρά των ομιλητών όσο και από την πλευρά του ακροατηρίου με τις γόνιμες παρεμβάσεις και ερωτήσεις του.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το Εργαστήριο της ΕΠΑΝΟ∆ΟΥ και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος οι σύνεδροι δοκίμασαν τα εδέσματα που ετοίμασαν γι’ αυτούς οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.
Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με την προβολή αποσπάσματος θεατρικού έργου µε συμμετοχή νεαρών κρατουμένων το οποίο παρουσίασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, κ. Στάθης Γράψας.
Το Δ.Σ. και το προσωπικό της Επανόδου θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές για την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου.
Έχει ήδη δρομολογηθεί η δημοσίευση των πρακτικών του Συνεδρίου.