Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ξεκινά πρόγραμμα κατάρτισης καραβομαραγκών. Η Ελένη Σταματάκη για τη διάσωση των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών

  • Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 12:00
  • 1'

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη του νέου θεσμού των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών που ξεκινά από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Στην πρώτη φάση υλοποίησης συμμετέχουν 11 πανεπιστήμια και έχουν εγκριθεί πάνω από 60 διετή προγράμματα. Ανάμεσα σε αυτά που εγκρίθηκαν είναι και το διετές πρόγραμμα «τεχνικός ξύλινων σκαφών (καραβομαραγκός)».

Ο νέος θεσμός δίνει νέες προοπτικές στους αποφοίτους ΕΠΑΛ, οι οποίοι μπορούν πλέον, χωρίς εξετάσεις, να παρακολουθούν διετή προγράμματα εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στα οποία διδάσκουν καθηγητές του αντίστοιχου πανεπιστημίου, αλλά και εξωτερικοί συνεργαζόμενοι διδάσκοντες. Με τον τρόπο αυτό δίνονται εφόδια τυπικά αλλά και ουσιαστικά στους αποφοίτους και ενισχύεται η συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων με τους επιστημονικούς φορείς.

elstamatakiΗ βουλεύτρια Ελένη Σταματάκη είχε θέσει έγκαιρα, με παρεμβάσεις της το θέμα της διάσωσης των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών και της αξιοποίησής τους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ανακόψει τη μαζική καταστροφή τους, καλώντας φορείς να «υιοθετήσουν» ένα σκάφος και μετά τις ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση των παραδοσιακών καρνάγιων, όπως το καρνάγιο των Σπετσών.

Είναι πολύ θετικό ότι μια παραδοσιακή τέχνη μπορεί να διασωθεί και να διαδοθεί στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που συνδέεται με τις ανάγκες για ανάπτυξη στη βάση των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού.