Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Η πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε στην Ύδρα είχε και το πρώτο φιλί στον ελληνικό κινηματογράφο

  • Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 16:19
  • 1'

Η πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε στην Ύδρα ήταν η ταινία "Μαρίνα" του Αλέκου Σακελλάριου το 1947 σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς.

Περιλαμβάνει φολκλορικά και ηθογραφικά στοιχεία, προσεγμένη σκηνοθεσία, πολύ καλή φωτογραφία, ρομαντική μουσική και τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη ερμηνευμένα από το μεγάλο αστέρι της εποχής, Στέλλα Γκρέκα.

Η «Μαρίνα» διασώζει την ομορφιά και την υπέροχη φωνή της Στέλλας Γκρέκα καθώς και την Ύδρα του τότε. Η ταινία ήταν χαμένη για χρόνια, όπου και βρέθηκε μια κόπια της στην Αίγυπτο και αποκαταστάθηκε από την ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ήταν η δεύτερη ταινία του Αλέκου Σακελλάριου που έδειχνε να πιάνει το σφυγμό της εποχής και τις ανάγκες του κοινού για απλές και ευχάριστες ταινίες, ειδικά την περίοδο εκείνη που οι Έλληνες θεατές ήταν αρκετά ταλαιπωρημένοι από την κατοχή και τον Εμφύλιο.

Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Ύδρα.

Η υπόθεση του έργου: Μια κοπέλα από το νησί έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να ζήσει τα όνειρά της. Καταλήγει όμως να τραγουδά σε ένα καμπαρέ. Ο πατέρας της έρχεται και την βρίσκει και την πείθει να γυρίσει πίσω στο νησί τους, όπου παντρεύεται μια παλιά της αγάπη. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν έρχεται στο νησί ένα παλιός της γνώριμος από το καμπαρέ, αλλά όλα καταλήγουν αίσια.

Σ' αυτή την ταινία δόθηκε και το πρώτο φιλί σε ελληνική ταινία, εκείνο μεταξύ Στέλλας Γκρέκα και Δημήτρη Μυράτ.marina4

Στην ταινία έπαιξαν οι: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Στέλλα Γκρέκα, Δημήτρης Μυράτ, Ηλίας Δεστούνης, Περικλής Χριστοφορίδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Νάσος Κεδράκας, Κώστας Δούκας, Μαρίνα Σμυρνάκη, Λίλιαν Λυνς, Μαρίκα Μαυροπούλου, Άγκα Γκιόκα, Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Σούζυ Βερμόν, Ι. Μιχαλάς, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Κίμων Σπαθόπουλος, Έλπη Πετροπούλου, Λευτέρης Τρακάδας, Λίτσα Πιρπίρογλου, Γιώργος Τσούχλος, Μαργαρίτα Πανσέ, Αντώνης Τζιβραϊλης, Ουρανία Βερώνη