Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Ο Φυσικοθεραπευτής Γιάννης Μουστακαρίας, μιλά για την σωματική άσκηση και υγεία

  • Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020 19:06
  • 2'

moustakariasgΗ κίνηση μέσω της άσκησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας ενός ανθρώπου. Είναι αποδεκτό πως μέσω της άσκησης, μειώνει κανείς αποτελεσματικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και άλλων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί χαμηλό σωματικό βάρος, δυνατά οστά, πνευματική διαύγεια, αυτοπεποίθηση και καλή φυσική και μυική κατάσταση βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι η άσκηση. Άσκηση θεωρούμε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά την οποία οι μύες μας παράγουν έργο και κίνηση. Έτσι, μια βόλτα με τον σκύλο, το περπάτημα για τα καθημερινά ψώνια, οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν και αυτά μια μορφή άσκησης. Επίσης, ανάλογα με την ενέργεια που απαιτείται, η άσκηση χαρακτηρίζεται ως εύκολη, μέτρια ή δύσκολη.

Εύκολη θεωρείται η άσκηση, κατά την οποία δεν παρουσιάζονται σημάδια κόπωσης, η αναπνοή μας παραμένει ήρεμη και μπορούμε να τραγουδήσουμε με ευκολία την ίδια στιγμή. Μέτριας δυσκολίας, θεωρείται η άσκηση κατά την οποία ιδρώνουμε, νιώθουμε τους παλμούς μας να ανεβαίνουν και δεν μπορούμε να τραγουδήσουμε πλέον αλλά μπορούμε να μιλάμε. Παράδειγμα αποτελούν το έντονο περπάτημα, το ποδήλατο στην ευθεία, η πεζοπορία, το ανέβασμα σκαλοπατιών, η κηπουρική. Τέλος, έντονη άσκηση κάνουμε, όταν νιώθουμε την αναπνοή μας έντονη και πολύ γρήγορη, η καρδιά μας χτυπάει πολύ δυνατά και δεν μπορούμε να προφέρουμε λέξεις με ευκολία. Παράδειγμα αποτελεί το τρέξιμο, η ποδηλασία με γρήγορο ρυθμό στην ευθεία ή σε ανηφόρα, ο έντονος χορός και φυσικά αθλήματα όπως το πόλο, το μπάσκετ, το τένις κλπ.

Ας προσδιορίσουμε τώρα πόση άσκηση είναι αρκετή για να είναι ευεργετική για την υγεία μας. Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών προτείνεται να μένουν δραστήρια καθημερινά συμμετέχοντας σε τουλάχιστον 1 ώρα μεσαία προς έντονη άσκηση / παιχνίδι και τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα να κάνουν γυμναστική για να δυναμώσουν οι μύες και τα οστά τους. Οι ενήλικες, ηλικίας 19 έως 64 ετών, προτείνεται να συμπληρώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μεσαίας έντασης άσκηση την εβδομάδα (5 μέρες από μισή ώρα την ημέρα) ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, ή ακόμα και έναν συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών. Για όσους μετράνε τα βήματά τους προτείνεται σταδιακά να τα αυξήσουν και να τα διατηρήσουν στα 10.000 βήματα ημερησίως.

Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε κάποια μορφή άσκησης - ενδυνάμωσης και διατάσεων όπως είναι για παράδειγμα η Υoga ή η Pilates.

Τέλος, τα άτομα άνω των 65 ετών προτείνεται να ακολουθούν τις ίδιες οδηγίες με την κατηγορία των 19-64, εντάσσοντας στο πρόγραμμά τους ασκήσεις ισορροπίας και ελαστικότητας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Τονίζω, πως συνιστάται να ξεκινάμε ήπια οποιαδήποτε μορφή άσκησης και σταδιακά να αυξάνουμε την ένταση ή τη διάρκεια, ενώ ας μην ξεχνάμε πως «μέτρον άριστον» καθώς η υπερβολή, ακόμα και στην άσκηση, μπορεί να μας επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε.

Ολοκληρώνοντας, η συμβουλή μου είναι να αναζητήσει κανείς, να δοκιμάσει και να καταλήξει στην άσκηση, την οποία θα εντάξει στον τρόπο ζωής του με ευχαρίστηση, έτσι ώστε να μπορεί να την απολαμβάνει χωρίς να την βαρεθεί. Τι ωραιότερο από το να μας αρέσει αυτό που κάνουμε!

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της  "φωνής της Ύδρας" -  Μαρτίου-Απριλίου 2020