Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Χρήστος Δασκαλάκης αποκαλύπτει στη Marie Claire τα μυστικά του νησιού που αγάπησαν οι διάσημοι

  • Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 21:33
  • 2'

Ο Χρήστος Δασκαλάκης αποκαλύπτει στη Marie Claire τα μυστικά της Ύδρας και μοιράζεται μερικές από τις αναμνήσεις του.

Το νησί δεν είναι μόνο ο τόπος του αλλά και η έμπνευσή του, το καταφύγιό του όταν θέλει να γράψει κάποιο νέο βιβλίο αλλά και η επαγγελματική του βάση.

Λέει ο Χρήστος μεταξύ άλλων:

"Θυμάμαι στο σχολείο μας έλεγαν οι δάσκαλοι πόσο περήφανοι θα έπρεπε να νιώθουμε όντας απόγονοι ενός Μιαούλη, ενός Βούλγαρη, ενός Κουντουριώτη. Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκαταλάβαινα γιατί αυτό ήταν τόσο σημαντικό. Εγώ είχα στο μυαλό μου να μεγαλώσω και να φύγω στην Αθήνα για σπουδές. Να φύγω από τον «βράχο» και να βρεθώ στη μεγάλη πόλη. Τώρα, μετά από χρόνια σπουδών, ταξιδιών και εμπειριών, αυτός ο βράχος είναι το καταφύγιο μου. Όταν σκέφτομαι την λέξη Ύδρα, πλημμυρίζω από εικόνες και συναισθήματα. Φιλίες, έρωτες, απογοητεύσεις, δυσκολίες, επαναστάσεις, όνειρα, ξενύχτια, ομορφιά, ποίηση, μαγεία. Αυτός ο «βράχος» αποδείχτηκε  μεγάλο δώρο στη ζωή μου.

Νιώθω έτσι πολύ τυχερός που η εταιρεία μας έχει στο νησί ένα κατάστημα, γιατί αυτό μου επιτρέπει να βρίσκομαι εδώ κάθε καλοκαίρι. Από Απρίλιο μέχρι περίπου τέλος Σεπτεμβρίου είμαι εδώ, συναντώ παλιούς φίλους και πελάτες, γνωρίζω καινούριους, αφήνομαι στη μεγάλη περιπέτεια που ονομάζεται Ελληνικό Καλοκαίρι.  Εδώ γνώρισα και ένα τμήμα της παρέας μου, ένα καλοκαίρι 23 χρόνια πριν, όταν μπήκαν στο χώρο μας ζητώντας πληροφορίες. Με το κατάστημα να είναι στο κέντρο του λιμανιού, είναι δύσκολο να μην μπεις να χαζέψεις. Στην Ύδρα, όλοι γινόμαστε μια μεγάλη παρέα. Τώρα αν βρίσκεσαι και στο κατάλληλο πόστο, τότε τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Από τα 21 κιόλας είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συναναστραφώ με προσωπικότητες που έβλεπα μόνο στις ταινίες. Robin Williams, Joan Collins,Barbra Streisand, Kate Moss, Hugh Grant, Valentino, Πριγκίπισσα Νταϊάνα, Cathrine Zeta Jones, Rosamund Pike είναι μόνο μερικοί. Υπό άλλες συνθήκες ή σε άλλο νησί, σίγουρα δεν θα είχα αυτή την ευκαιρία. Αλλά ήταν το νησί και η δουλειά μου που μου εξασφάλισαν από νωρίς μια άμεση γεύση από όλο αυτόν  τον τόσο διαφορετικό και λαμπερό κόσμο.

Μετά από κάθε δύσκολο χειμώνα, πόσο μάλλον τον φετινό, με το που θα πατήσω το πόδι μου στο νησί θα αφήσω αμέσως τη βαλίτσα μου στο μαγαζί και θα κάνω δύο πράγματα: θα περάσω να χαιρετήσω τους φίλους που εργάζονται σε αγαπημένα στέκια και θα καταλήξω για έναν παγωμένο χυμό στον Ίσαλο. Το αγαπημένο μου καφέ.

DASK1Ο Ίσαλος είναι ένα αγαπημένο σημείο για εμένα προσωπικά αλλά και για την Έλενα (Βότση) την ιδρύτρια της Εταιρείας μας. Αν και οικογενειακοί φίλοι από χρόνια, στον Ίσαλο πέρασα από την ίδια την πρώτη συνέντευξη πριν ξεκινήσω να εργάζομαι δίπλα της. Στον Ίσαλο ήταν επίσης όταν η Έλενα έλαβε το τηλεφώνημα από την κυρία Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ότι ήταν το δικό της σχέδιο που θα κοσμεί την πρώτη όψη των Ολυμπιακών μεταλλίων για όλους τους μελλοντικούς αγώνες που θα ακολουθήσουν. Όταν πάλι πέφτει στο τραπέζι το θέμα του φαγητού ή όταν έχουμε ξένους φιλοξενούμενους, οι επιλογές είναι πολλές και πραγματικά δυσκολεύομαι να επιλέξω. Ενδεικτικά μόνο μπορώ να αναφέρω τα μέρη που επισκέφτηκα τελευταία με την παρέα μου. «Caprice» για πίτσα, «Τechne» για την υπέροχη αυλή και τα μεσογειακά πιάτα, «Veranda»για την μαγική θέα,«Il Casta»για γνήσιο ιταλικό φαγητό, «Ωραία Ύδρα» για το πιο νόστιμο ψωμί και την ωραιότερη ταραμοσαλάτα που έχω γευτεί στη ζωή μου. Τώρα αν θέλουμε να γευτούμε γνήσιους ελληνικούς μεζέδες, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο «Παραδοσιακό». Και φυσικά, ακριβώς απέναντι, στο «Και κρεμμύδι» θα γευτούμε μια κρύα μπύρα, σουβλάκι ή μια δροσερή σαλάτα."

Περισσότερα στο άρθρο εδώ