Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021

Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ (έτος 1886): 500 τολμηροί Υδραίοι καταδύτες, πρόθυμοι για την Υπηρεσία Τορπιλλών

  • Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 09:29
  • 1'
"Ζητούνται Υδραίοι καταδύτες για την υπηρεσία Τορπιλλών!" 500 δήλωσαν επιθυμία το 1886 αλλά το Υπουργείο Ναυτικών εξέλεξε μόνο 100!
Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 25 Ιανουαρίου 1886."
Αυτή την αγγελία του "Ανατολικού Αγγελιαφόρου", δημοσίευσε το blogspot "Περί Αλός" της Συγγραφέως Ερευνήτριας Ναυτικής Ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, και την οποία έγραψε η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ το 1886 αναφερόμενη στο τελικό αποτέλεσμα της επιλογής 100 Υδραίων καταδυτών από τους 500 που δήλωσαν να συμμετάσχουν στην υπηρεσία τορπιλλών του Υπουργείου Ναυτικών.
Ερχόμενοι στο σήμερα πάντως, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναλογιστεί κανείς το πόσο πολλοί Υδραίοι ήταν καταδύτες και μάλιστα διάσημοι το 1886 όπως αυτοί που έσπευσαν να δηλώσουν πρόθυμοι.
Το Υπουργείο μάλιστα για την Υπηρεσία Τορπιλλών ζήτησε από την Ύδρα τους καταδύτες, δείγμα της αριθμητικής της υπεροχής και εξειδικευμένης κατάρτισης.
Από την άλλη παρατηρούμε ιδιαίτερη προθυμία στο να δηλώσουν συμμετοχή οι Υδραίοι καταδύτες.
Δηλαδή διαπιστώνουμε μια αίσθηση δυναμισμού και σιγουριάς για το αντικείμενο αλλά και ευσυνειδησίας απέναντι στο κράτος.
Σίγουρα τα σχόλια και οι επισημάνσεις για την κοινωνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής, τα οποία θα μπορούσαν να διατυπωθούν είναι πολλά και με ιστορική σημασία.
ydrakatadytes