Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Αναστάστωση με τις δρομολογιακές βάρκες και το μετ' επιστροφής εισιτήριο

  • Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015 14:20
  • 1'

 

Αναστάτωση έχει προκληθεί στις δρομολογιακές βάρκες και το επιβατικό κοινό, καθώς ο νόμος που εφαρμόστηκε και καθιστά αναγκαίο το μετ’ επιστροφής εισιτήριο με το ίδιο μεταφορικό πλωτό μέσο, την ίδια μάλιστα ημέρα, δυσκολεύει τη μετακίνηση και δημιουργεί αντιδράσεις και εύλογες απορίες.
Ουσιαστικά τις τελευταίες μέρες που εφαρμόζεται αυστηρά ο νόμος, δεν είναι λίγοι οι επιβάτες που αντιδρούν στο να προπληρώσουν το εισιτήριο και συχνά αποχωρούν από τις βάρκες. Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος θέλει να μεταφερθεIMG 0646nί με τη δρομολογιακή βάρκα στον Βλυχό, θα πρέπει να πληρώσει όχι μόνο τα 3 ευρώ της μονής διαδρομής αλλά συνολικά τα 6 ευρώ καθώς έχει να προπληρώσει την επιστροφή του.
Τι γίνεται όμως όταν ο επιβάτης δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στο λιμάνι της Ύδρας, αλλά να παραμείνει στο Καμίνι, τον Βλυχό ή τις Πλάκες; Αν δηλαδή έχει σπίτι εκεί ή ακόμα αν θέλει να επιστρέψει με τα πόδια και όχι με τις βάρκες ή ακόμα άλλη μέρα;
Αυτά και πολλά σχετικά ερωτήματα προκάλεσαν αντιδράσεις στο επιβατικό κοινό που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί στους ιδιοκτήτες των πλωτών μέσων, αλλά κυρίως στους λιμενικούς όταν συνειδητοποίησε ότι η τιμή του εισιτηρίου θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την επιστροφή. Επιπλέον αρκετοί επιβάτες αναρωτήθηκαν αν θα έπρεπε να επιστρέψουν με το ίδιο πλωτό μέσο, κάτι το οποίο δημιουργούσε αυτόματα μειωμένη δυνατότητα επιλογής άλλων σκαφών.
Εξ όσων γνωρίζουμε η δυνατότητα οποιουδήποτε σκάφους λειτουργεί άτυπα μέσω συνεννόησης των ιδιοκτητών, αρκετοί όμως κρατούν το εισιτήριο του πελάτη, δημιουργώντας έτσι ένα πρόβλημα τόσο στον έλεγχο του λιμεναρχείου που στηρίζει τον νόμο όσο και στους επιβάτες.

Η «Φωνή της Ύδρας», αφού έγινε αυτόπτης μάρτυρας των ως άνω περιστατικών, ήρθε σε επικοινωνία με τον Υπολιμενάρχη της Ύδρας κ. Βασίλειο Βαζαίο ο οποίος ανέφερε ότι ο νόμος αυτός (4256/2014) του Υπουργείου Ναυτιλίας αντιμετωπίζει ως ημερόπλοια τις βάρκες. Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος νόμος περιγράφει ότι ο λιμένας οριστικής αποβίβασης των επιβατών, πρέπει να είναι ο ίδιος με το λιμένα από τον οποίο αρχικά επιβιβάσθηκαν. Καθώς το εισιτήριο θα πρέπει να είναι ενιαίο για το σύνολο του πλου από την επιβίβαση μέχρι και την τελική αποβίβαση των επιβατών.
Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των σκαφών, έχουν ξεσηκωθεί με την εφαρμογή αυτού του νόμου επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ, λόγω της ιδιομορφίας του νησιού και της μικρής απόστασης των δρομολογίων. Αντιδρούν μάλιστα στην ταύτιση των σκαφών τους με τα ημερόπλοια, εκτιμώντας ότι ο νόμος αυτός δεν μπορεί να είναι στην καθημερινότητα εφαρμόσιμος στο νησί καθώς δημιουργεί συνέχεια εντάσεις και διχογνωμίες.

 

Έξοδος Στην Ύδρα