Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Απόδοση τιμής στον Κολμανιάτη. Tον Σεπτέμβρη στην Ύδρα το Αργεντίνικο ιστιοφόρο Libertad

  • Τρίτη, 24 Μαΐου 2016 20:12
  • 1'

 

  

Από την Ύδρα θα περάσει τον Σεπτέμβρη το Αργεντίνικο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο Ara Libertad του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής και να συμμετάσχει στην εκδήλωση μνήμης που θα διοργανώσει ο Δήμος Ύδρας για τον πολυταξιδεμένο, Υδραίο κοσμοπολίτη Νικόλα Κολμανιάτη, εθνικό ήρωα της Αργεντινής.

Προ μηνός και για τον λόγο αυτό, ο Δήμαρχος, Γιώργος Κουκουδάκης είχε συναντηθεί με την Πρέσβειρα της Αργεντινής Carolina Perez Colman προκειμένου να ενταχθεί η Ύδρα στο ταξιδιωτικό πλάνο του ιστιοφόρου Libertad, (το οποίο θα επισκεφτεί το λιμάνι του Πειραιά), και να συζητήσουν πρότασή του για πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων μνήμης προς τιμήν του Νικόλα Κολμανιάτη. Η Πρέσβειρα ανταποκρίθηκε θετικά και ήδη ο Δήμος σχεδιάζει την τιμητική εκδήλωση με αναφορές επίσης στη φιλία, που συνδέει την Ελλάδα με την Αργεντινή.
Η φρεγάτα Ara Libertad ξεκίνησε το ταξίδι της στις 19 Απριλίου από το Μπουένος Άιρες και θα επισκεφτεί οκτώ χώρες του κόσμου. Το ιστοφόρο αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τη Βαλτιμόρη και το ταξίδι του θα διαρκέσει έξι μήνες. Θα προσεγγίσει επίσης τα λιμάνια στις πόλεις Norfolk στη Νέα Υόρκη, Άμστερνταμ Ολλανδία, Βρέστη Γαλλία, Δουβλίνο Ιρλανδία, El Ferrol Ισπανία, Τουλόν Γαλλία, Cittavechia Ιταλία, Πειραιάς Ελλάδα, Cadiz Ισπανία, Ρίο ντε Τζανέιρο Βραζιλία και στο Μοντεβιδέο Ουρουγουάη, μέχρι την επιστροφή του και πάλι στο Μπουένος Άιρες, στις 5 Νοεμβρίου.
O Πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri, με την ιδιότητά του ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε όταν το πλοίο ξεκίνησε το 45ο εκπαιδευτικό του ταξίδι ότι "αντιπροσωπεύει το πιο πολύτιμο αγαθό που έχουμε πάντα εμείς οι Αργεντινοί: την ελευθερία μας, την ικανότητά μας να εκφραστούμε, να επιλέξουμε, να αναπτυχθούμε" και σημείωσε ότι ταξιδεύοντας το Libertad "θα ληφθεί το μήνυμα της χώρας μας στον κόσμο, ότι πιστεύουμε στην φιλία, την ειρήνη και στη βαθιά αγάπη για τη γνώση».
To τρικάταρτο ιστιοφόρο Libertad κατασκευάστηκε το 1946, έχει εκτόπισμα 2500 τόνων, μήκος 80 μέτρα και 4,87 μέτρα βάθος. Μεταφέρει 361 άτομα, μεταξύ των οποίων 24 αξιωματικοί, 187 μέλη πληρώματος και 150 δόκιμοι.

fonitisydras.com