Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020

Εξαίρεση στο νόμο για τα ημερόπλοια ζήτησε ο Κ. Κατσαφάδος στη Βουλή

  • Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 14:26
  • 1'

 

Αναστάτωση έχει προκληθεί στις δρομολογιακές βάρκες και το επιβατικό κοινό, καθώς ο νόμος που εφαρμόστηκε και καθιστά αναγκαίο το μετ’ επιστροφής εισιτήριο με το ίδιο μεταφορικό πλωτό μέσο, την ίδια μάλιστα ημέρα, δυσκολεύει τη μετακίνηση και δημιουργεί αντιδράσεις και εύλογες απορίες.

Αυτό το θέμα της λειτουργίας των ημερόπλοιων συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου.

kats2Κατά την ομιλία του ο Βουλευτής, επικαλούμενος το άρθρο 12 του ν. 4256/2014 όπου ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων που πραγματοποιούν θαλάσσιες περιηγήσεις, τονίζει ότι στην παράγραφο 3β που απαγορεύει ρητά την παραλαβή και την οριστική αποβίβαση επιβατών σε ενδιάμεσους λιμένες, οι κάτοικοι της Ύδρας υποχρεούνται να πληρώνουν διπλό εισιτήριο, «καθώς πληρώνουν τη διαδρομή να πάνε και να γυρίσουν από την περιοχή στην οποία θέλουν να πάνε, σε οικισμό όπου είναι το σπίτι τους, χωρίς να παίρνουν την επιστροφή.»

Ο κ. Κατσαφάδος ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να γίνει μία εξαίρεση για την Ύδρα, καθώς δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στους κατοίκους του νησιού, αλλά και στους τουρίστες, δεδομένου ότι στο νησί απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και όλες οι μεταφορές γίνονται με θαλάσσια ταξί, με τα ημερόπλοια και τα γαϊδουράκια.
Από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας ανέφερε ότι ο Λιμενάρχης Ύδρας, ήδη έχει κάνει θετικά βήματα για να ομαλοποιηθεί το ζήτημα, το οποίο όπως είπε είναι αρκετά δύσκολο και πως για να λυθεί χρειάζεται η ομόνοια και η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Ο κ. Κατσαφάδος επέμεινε ότι το ζήτημα δεν έχει λυθεί καθώς οι πολίτες της Ύδρας συνεχίζουν να πληρώνουν 6 ευρώ ανά εισιτήριο, ενώ πλήρωναν 3 ευρώ για να κάνουν μια διπλή διαδρομή που δεν τους χρειάζεται και ζήτησε από τον Υπουργό να του δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση.
«Ένας νόμος μπορεί να είναι ακόμα καλύτερος, όταν θα ενισχυθούν οι εξαιρέσεις του. Και εδώ μιλάμε για μια εξαίρεση, την οποία γνωρίζετε λόγω των πραγματικών δεδομένων τα οποία επικρατούν στο νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας απαντώντας στον κ. Κατσαφάδο, τόνισε ότι η εξαίρεση πρέπει να είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη καθώς θα ισχύει και για άλλες περιπτώσεις και όχι μόνο για την Ύδρα.

Ερώτηση και απάντηση σε VIDEO

 

Πολυμέσα