Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Τι είπε ο Μητροπολίτης Εφραίμ για την πρωινή προσευχή στα σχολεία

  • Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 19:16
  • 1'

 

 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της γέννησης της Παναγίας, ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κ. Εφραίμ, ο οποίος χοροστάτησε στο Μοναστήρι της Ζούρβας, και λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, μίλησε στους παρευρισκόμενους για την πρωινή προσευχή καθώς το τελευταίο διάστημα έγινε μεγάλο θέμα περί κατάργησής της από την Κυβέρνηση.

Ο Μητροπολίτης, αναφερόμενος στην ασάφεια που υπάρχει στην εγκύκλιο, και που μπορεί να εννοηθεί διαφορετικά από τον καθένα, είπε ότι στα ψιλά γράμματα αυτής, σημειώνεται ότι εφαρμόζεται το διάταγμα του 1998, που λέει δηλαδή ότι τα παιδιά προτού μπουν στην τάξη κάνουν προσευχή. DSC 0357n
Η Ιερά Σύνοδος έστειλε μάλιστα εγκύκλιο σε όλους τους εκπαιδευτικούς για να γνωρίζουν, ότι ισχύει η πρωινή προσευχή στα σχολεία.
Ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι: «Τιμούμε τους άρχοντες του λαού και την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική εκκλησία. Έτσι λέει το ευαγγέλιο: "Να τιμάς τον άρχοντά σου". Όμως έχουμε κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να απαιτούμε να εφαρμόζεται το Σύνταγμα και ό,τι λέει το διάταγμα στην παιδεία. Βέβαια δεν είναι θέμα μόνο του Υπουργού και της Κυβέρνησης, είναι και θέμα δικό μας. Οι γονείς, θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους στο σπίτι να προσεύχονται. Να κάνουν τον σταυρό τους. Αυτό είναι καθήκον δικό μας, που δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς ή να μας το επιβάλλει.»
Και μιλώντας για τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενημέρωσε ότι είχε έναν έντονο διάλογο μαζί του, παρουσιάζοντας τις απόψεις του. Όπως είπε ο Μητροπολίτης κ. Εφραίμ: «Μόνο με ευγένεια και καλοσύνη, χωρίς να κακολογούμε αλλά να συμβουλεύουμε, θα πρέπει να διεκδικούμε τις θέσεις μας».
Επεσήμανε δε, ότι τα μηνύματα που έχει για τους δασκάλους των σχολείων του νησιού μας είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά στον τομέα της αποδοχής της πρωινής προσευχής των μαθητών.