Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Δηλώσεις Θ. Δρίτσα για τη δρομολόγηση αλλαγών εις βάρος ναυτικών και νησιωτών

  • Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 09:57
  • 1'

Δήλωση Θ. Δρίτσα, βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ. για την δρομολόγηση αλλαγών στο χώρο της ναυτιλίας, εις βάρος των ναυτικών και των νησιωτών.
«Η τρόικα, η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές σε αγαστή συνεργασία, φαίνεται να δρομολογούν τις συμφωνίες στις οποίες κρυφά έχουν καταλήξει.
Στην ποντοπόρο ναυτιλία, όλα δείχνουν ότι δρομολογείται η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης. Για να χρυσωθεί το χάπι, προβλέπεται μία ασήμαντη αύξηση της φορολογίας των με ελληνική σημαία πλοίων.
Στην ακτοπλοΐα, προβλέπεται επίσης κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση της δεκάμηνης ναυτικής υπηρεσίας, αφαίρεση της ναυτικής ιδιότητας από σημαντικό αριθμό ειδικοτήτων στα πλοία, ένταση της υπερεργασίας και δραστική μείωση των αποδοχών. Ταυτόχρονα, προβλέπεται δραστικός περιορισμός των ακτοπλοϊκών γραμμών και των συνδέσεων των νησιών. Το σχέδιο κορυφώνεται με περικοπή του προβλεπόμενου ποσού επιδότησης των γραμμών μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος, των λεγόμενων άγονων γραμμών, που αφορά κυρίως τα μικρά κάτω των 3100 κατοίκων νησιά.
Κανείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους (εργαζόμενους ναυτικούς, ναυτεργατικά Σωματεία, κατοίκους των νησιών, τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες ενώσεις νησιωτών), δεν ρωτήθηκε.
Γι' άλλη μια φορά, δεν επιδιώκεται η ουσιαστική συνεισφορά του εφοπλισμού στην οικονομία. Αντίθετα, τίθενται στο στόχαστρο οι ναυτικοί που έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν από τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως και οι κάτοικοι των νησιών που βλέπουν τον τόπο τους να οδηγείται στην ερήμωση. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ. θα σταθεί δίπλα τους και θα στηρίξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα».