Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Θλιβερή κατάσταση από τις ζημιές της βροχής στον Ναό της «Αγια-Σωτήρας». Σώθηκαν μόνο οι δεσποτικές Εικόνες του τέμπλου

  • Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 20:07
  • 2'

Δελτίο Τύπου για την θλιβερή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Ι. Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος από τις εκτεταμένες ζημιές που προέκυψαν μετά την έντονη βροχόπτωση την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου εξέδωσε ο Ι. Ενοριακός Ναός του Αγίου Δημητρίου Ύδρας, του οποίου η εκκλησία αποτελεί παράρτημα. Συγκεκριμένα κατέρρευσε η στέγη και μέρος του βόρειου τοίχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και έξι χρονιά είχε επισημανθεί στις αρμόδιες αρχές από τον εφημέριο του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου, π. Ιωαννίκιο Καλαφάτη, η αναγκαιότητα επισκευαστικών έργων στον Ι. Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Ευτυχές γεγονός είναι ότι παρά την καταστροφική συνέπεια του έντονου καιρικού φαινομένου που έπληξε σφοδρότατα την εκκλησία, οι Εικόνες του Ναού, κυρίως οι λεγόμενες «δεσποτικές» του τέμπλου σώθηκαν παραμένοντας στη θέση τους! Ελπίζουμε όλοι το ιστορικό κτίσμα του 1789, να "γιατρέψει" άμεσα τις πληγές του με τη βοήθεια των αρμοδίων, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσει πλέον ως ασφαλής ναός.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΥΔΡΑΣ, ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΔΡΑΣ

Ύδρα, 12 Ιανουαρίου 2019

Βαθύτατα συγκλονισμένοι και με μεγάλο πόνο, επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους ευλαβείς κατοίκους της Νήσου Ύδρας και όλους τους φιλυδραίους πιστούς, ότι χθες το βράδυ, 11ην προς 12ην Ιανουαρίου 2019, συνέβη ένα θλιβερό γεγονός.

Ο παλαιός Ενοριακός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κτίσμα του 1789, γνωστός ως «Αγια-Σωτήρα του παπα-Καλαμακιώτου», και ενοριακό παράρτημα του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Ύδρας, υπέστη φοβερές ζημιές από την έντονη βροχόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στη διάρκεια της νύχτας.
Κατέρρευσε η στέγη και μέρος του βορείου τοίχου, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές υλικές ζημιές εντός του Ναού. Το επάνω μέρος του τέμπλου καταστράφηκε, όπως και τα προσκυνητάρια, τα στασίδια και ο Δεσποτικός θρόνος, όμως, ευτυχώς, σώθηκαν οι Εικόνες του Ναού, κυρίως οι λεγόμενες «δεσποτικές» του τέμπλου οι οποίες έμειναν στη θέση τους!
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θλιβερό περιστατικό, ο Εφημέριος του Ναού επικοινώνησε με το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Εφραίμ, ο οποίος έδωσε κατευθύνσεις, με το Αστυνομικό Τμήμα Ύδρας και με την υπεύθυνη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κα Μαρίνα Παπαδημητρίου. Ακολουθήθηκε η λεπτομερής καταγραφή και η προσεκτική απομάκρυνση των Ιερών Εικόνων, των Ιερών Σκευών και των παλαιών βιβλίων του Ναού, τα οποία πλέον φυλάσσονται σε ασφαλές σημείο, στο Ησυχαστήριο Αγίας Φωτεινής.
Δυστυχώς, έγινε αυτό που εδώ και καιρό φοβόμασταν και για το οποίο είχαμε ενημερώσει αρμοδίως εδώ και 6 χρόνια... Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε την έγκριση ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές με τη συμπαράσταση όλων και να αξιωθούμε να λειτουργήσουμε ξανά σε αυτόν τον όμορφο Ναό, οι Ενορίτες του οποίου, όπως πληροφορούμαστε από το Αρχείον της Ύδρας, συνέβαλαν και αυτοί με τον οβολόν τους στον Αγώνα για την Εθνική μας Παλιγγενεσία.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Εφημέριο του Ιερού Ναού, π. Ιωαννίκιο Καλαφάτη, στο τηλ.: 6978998510. Περί της πορείας του θέματος θα ενημερώνει αρμοδίως ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Δημητρίου, στην κυριότητα του οποίου ανήκει ο Ναός της Μεταμορφώσεως.

Εκ του Ιερού Ενοριακού Ναού
Αγίου Δημητρίου Ύδρας