Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020

Γιορτάστηκε στην Αθήνα από την Αδελφότητα Υδραίων η μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Κωνσταντίνου

  • Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 15:41
  • 2'

Γιορτάστηκε την Πέμπτη το πρωί με κάθε ευλάβεια και κατάνυξη στην Αθήνα, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου της οδού Ασκληπιού, η μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, από την Αδελφότητα Υδραίων Αθηνών. 

Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε Δοξολογία και Αρτοκλασία, ενώ πάνω στη σημαία της Ύδρας που ήταν τοποθετημένη στον Ναό, βρισκόταν το ιερό λείψανο του Αγίου, το οποίο και προσκύνησαν με μεγάλη ευλάβεια οι πιστοί.

Καλάθια γεμάτα φασκομηλιά από το νησί μας ήταν σε διάσπαρτα σημεία του Ναού. Πρόκειται για μια προσφορά του Δημήτρη και της Φανής Λαβούτα στη μνήμη των γονέων τους Γεωργίου και Ματίνας Λαβούτα.

Μεταξύ των παρόντων στον εορτασμό ήταν: ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών Γιάννης Σαχίνης, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος στην "ΕΠΑΝΟΔΟ", Χριστίνα Ζαραφωνίτου, ο Σύμβουλος Πρεσβείας Α' στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ανδρέας-Κωνσταντίνος Γούρας, η Μαίρη Σαχίνη, η Αναστασία Λάσκαρη, o Σταύρος Πρυμικήρης, η Άννα Παπαθανασίου, η Διώνη Σιγάλα, ο Βαγγέλης Ζουρντός με τη σύζυγό του, η Σοφία Γούρα, η Δανάη Στεφάνου, δισέγγονη του Παύλου Κουντουριώτη, ο Παναγιώτης Χαραμής, ο Σπύρος Σοφιανός κ.α.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα του Δ.Σ. της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών, του Προέδρου Γιάννη Γ. Σαχίνη.

Το δεξιό κλίτος του Ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο, μια και συνιδρυτές του Ναού του Αγίου Νικολάου ήταν Υδραίοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1895 η μνήμη του Πολιούχου Αγίου μας τιμάται αδιάλειπτα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αθηνών. 
Παράλληλα με την εντοιχισμένη εικόνα του Αγίου με τα μαρτύριά του, στον Ναό φυλάσσεται ιερό λείψανο του Νεομάρτυρα.

Μετά τη λειτουργία η Αδελφότης Υδραίων Αθηνών παρέθεσε καφέ προς όλους τους παρευρισκόμενους συμπατριώτες μας σε γειτονική καφετέρια, με άρτο και γλυκίσματα και όπως πάντα Υδραίικα πεντανόστιμα αμυγδαλωτά.

Και του χρόνου ευχόμαστε να συνεορτάσουμε.


Και στον Άγιο Κωνσταντίνο στον Πειραιά

Γιορτάστηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου με εσπερινό στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο η μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, όπου πραγματοποιήθηκε και αρτοκλασία.

Οι ευλαβείς πίστοι που γνωρίζουν τον εορτασμό, κάθε χρόνο συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τον Πολιούχο Άγιο και Νεομάρτυρα και να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου.

Και φέτος συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον πολλοί συμπατριώτες μας, παρά τον βροχερό καιρό, σημειώνοντας σημαντική παρουσία. Τον εορτασμό έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια και πραγματοποιεί η οικογένεια του Θεόδωρου Κόντε, ο οποίος έχει δωρίσει στην εκκλησία την αγιογραφημένη εικόνα του Νεομάρτυρα.

Η εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου βρήκε πλέον μόνιμο προσκυνητάρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στον Πειραιά, στο σημείο όπως εισερχόμαστε του ναού στο δεξί μέρος αυτού.

Και του χρόνου με υγεία!

agiospeir

Φωτό Αγ. Κωνσταντίνου στον Πειραιά: Κωνσταντίνος Κουκουδάκης