Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

Εκοιμήθη ο Αθανάσιος Γιέφτιτς, μια κορυφαία προσωπικότητα της Ορθοδοξίας

  • Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 23:09
  • 1'
Ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Ι. Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης ότι:
" Εκοιμήθη εν Κυρίω, σήμερα 4η Μαρτίου 2021, ο Επίσκοπος πρ. Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς.
Μια κορυφαία προσωπικότητα της Πατερικής Θεολογίας, με βίο ένθεο, λιτό και αγιοπνευματικό.
Συγγραφέας πολλών θεολογικών συγγραμμάτων με λόγο εμπειρικό.
Πολλάκις επισκέφθηκε την Ι. Μητρόπολη μας επί των ημερών του αοιδίμου Μητροπολίτου Ύδρας Κυρού Ιεροθέου ως Λειτουργός και δεινός Ομιλητής - εισηγητής σε συνέδρια κλπ.
Ας έχουμε την αγία Ευχή Του! "

Ο Αθανάσιος Γέφτιτς μια μεγάλη προσωπικότητα της Ορθοδοξίας με κύρος στον ορθόδοξο κόσμο, αγαπητός και σεβαστός όχι μόνο στην Σερβία αλλά σε όλες τις ορθόδοξες χώρες

Ο Αθανάσιος Γιέφτιτς γεννήθηκε στις 8. 1. 1938 στο χωριό Brdarica κοντά στην πόλη Sabac. Γράφτηκε στη Σχολή Θεολογίας το 1958 και χρίστηκε μοναχός τον Δεκέμβριο του 1960. Αποφοίτησε από τη Σχολή Θεολογίας το 1963 και το 1964 εγράφηκε στη Θεολογική Ακαδημία της Χάλκης και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας. Εκεί εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Δογματική Θεολογία. Το φθινόπωρο του 1968, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου αρχικά συνέχισε τις θεολογικές σπουδές στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, ενώ μετά την πάροδο ενός μόλις έτους έγινε καθηγητής στο Ινστιτούτο. Τα επόμενα τρία χρόνια δίδαξε «Εισαγωγή στη Θεολογία» και «Ασκητική Πατρολογία» και «Ιστορία της Εκκλησίας της Βυζαντινής περιόδου». Επέστρεψε από το Παρίσι το 1972 και από τότε δίδαξε στην Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι «Ιστορία της Χριστιανικής Εκκλησίας», «Ιστορία της Σερβικής Εκκλησίας». Το έτος 1987 εκλέχθηκε στην έδρα της Πατρολογίας. Εξελέγη ως κοσμήτορας της Σχολής Θεολογίας κατά τις περιόδους 1980-1981 και 1990-1991. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην σχολή δημοσίευσε περίπου περί τις εκατό επιστημονικές εργασίες.