Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ύδρας για τις αλλαγές στο ερασιτεχνικό ψάρεμα

  • Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 11:26
  • 3'

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ύδρας για τις αλλαγές στο ερασιτεχνικό ψάρεμα. 

Στην επιστολή διαμαρτυρίας γίνεται λόγος για την κατάργηση στο μικρό δίχτυ και το παραγάδι, καθώς και το μηχανάκι της καθετής που έχει μεγάλη σημασία για τον ερασιτέχνη Έλληνα ψαρά, όχι μόνο γιατί είναι μέρος της παράδοσης και της ναυτικής παιδείας, αλλά και γιατί η κατάργηση αυτών των αλιευτικών εργαλείων θα επιφέρει συρρίκνωση της ερασιτεχνικής αλιείας. Σημειώνεται ότι τα μέτρα είναι άδικα και άνισα (διακοπή ψαρέματος τους μήνες Απρίλιο και Μάιο) και ο σκοπός τους είναι η εξόντωση του ερασιτέχνη ψαρά.

Το Δ.Σ. καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να μην επιτρέψει να εφαρμοσθούν τα μέτρα αυτά, καθώς δεν θα βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες σήμερα, αλλά θα δημιουργήσουν και νέα προβλήματα στα πολύπαθα Ελληνικά νησιά.

Ακολουθεί η επιστολή:


ΠΡΟΣ:ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ – ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΟΙΝ: ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟ/ΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ –    

             ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Α΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ

             (ΠΕΣΕΑ) – ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΨΑΡΕΜΑ – ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ –

             ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

          

ΘΕΜΑ:ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ

Κύριε Πρωθυπουργέ

Κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης

     Ο σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Ύδρας διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς του ερασιτέχνες αλιείς του νησιού μας και όλης της Ελλάδας, για τις αλλαγές στο ερασιτεχνικό ψάρεμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

     Το μικρό δίχτυ και το παραγάδι, καθώς και το μηχανάκι της καθετής έχει μεγάλη σημασία για τον ερασιτέχνη έλληνα ψαρά ,όχι μόνο γιατί είναι μέρος της παράδοσης και της ναυτικής μας παιδείας, αλλά και γιατί η κατάργηση αυτών των αλιευτικών εργαλείων θα επιφέρει συρρίκνωση της ερασιτεχνικής αλιείας.

     Δεν έχουμε καμία σχέση και δεν ασχολούμεθα με την αθλητική αλιεία και ο σύλλογός μας δεν επιδοτείται.

     Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθούν οικονομικά προβλήματα στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες φτάνοντας μέχρι και τον οικονομικό μαρασμό των νησιωτών, που ασχολούνται με την πώληση ειδών, που σχετίζονται με το ψάρεμα, ενώ το κράτος θα έχει μεγάλες απώλειες από την είσπραξη του Φ.Π.Α.

     Κατανοούμε και βιώνουμε καθημερινά την μείωση των αλιευμάτων και του θαλάσσιου πλούτου και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιούμε την οικολογία για αλλότριους σκοπούς. Θεωρούμε ότι είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι, καταργώντας το δίχτυ και το παραγάδι από τον ερασιτέχνη, θα αυξηθεί ο θαλάσσιος πλούτος, ενώ οι επαγγελματίες ψαράδες ,που ευθύνονται για την καταστροφή, θα συνεχίζουν να ψαρεύουν με συρόμενα εργαλεία ¨σκουπίζοντας¨ στην κυριολεξία τον βυθό της θάλασσας.

Τα μέτρα είναι άδικα και άνισα (διακοπή ψαρέματος τους μήνες Απρίλιο και Μάιο) και ο σκοπός τους είναι η εξόντωση του ερασιτέχνη ψαρά.

     Καλούμε λοιπόν τον αρμόδιο Υπουργό να μην επιτρέψει να εφαρμοσθούν τα μέτρα αυτά, καθώς δεν θα βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες σήμερα, αλλά θα δημιουργήσουν και νέα προβλήματα στα πολύπαθα Ελληνικά νησιά.

     Εάν η Κυβέρνηση αδιαφορήσει και καταργήσει έστω και ένα από τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιεί σήμερα ο ερασιτέχνης ψαράς θα αντιδράσουμε.

     Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε πολίτες Ευρωπαϊκού κράτους. Είμαστε το εξιλαστήριο θύμα για να μπορούν άλλοι ανενόχλητοι να λυμαίνονται κυριολεκτικά τα παράκτια αλιεύματα ,απολαμβάνοντας μάλιστα φοροαπαλλαγές, ευεργετήματα και διευκολύνσεις(εργαλεία, μηχανές και σκάφη χωρίς Φ.Π.Α. και καύσιμα με μειωμένες τιμές).

       Μετά την απαγόρευση του διχτυού για τους ερασιτέχνες από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2006, το Υπουργείο σας αδιαφόρησε πλήρως για το θέμα αυτό που απασχολεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες, ερασιτέχνες αλιείς. Η Ισπανία όμως, η Μάλτα και η Κύπρος πέτυχαν νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ των ερασιτεχνών αλιέων τους ακόμα και μετά την εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε.

       Ζητάμε με αγωνία να σταματήσετε αυτή την αδικία εναντίον των ερασιτεχνών αλιέων. Είναι άδικο να αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Ε.Ε. ,σε αντίθεση με άλλες χώρες.

       Τέλος θέλουμε να τονίσουμε και να υπενθυμίζουμε ότι τα παθήματα γίνονται μαθήματα, κατά την λαϊκή παράδοση. Η ιστορία διδάσκει, αλλά στήνει και παγίδες.

       Το κόψιμο των επαγγελματικών ψαράδικων καϊκιών, παραδοσιακών σκαριών, ιστορικών διατηρητέων μνημείων της παραδοσιακής τέχνης και της ιστορίας του τόπου μας αποτέλεσε μεγάλο λάθος του αρμόδιου υπουργείου, μέχρι να σταματήσει η παράλογη αυτή ενέργεια και μη επανορθώσιμη. Τα καΐκια αυτά, μετά την παράδοση της επαγγελματικής τους άδειας, θα μπορούσαν να περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Τα οφέλη θα ήταν πολλά και για την διατήρηση της παράδοσης, αλλά και για τους εργαζόμενους στα καρνάγια, σε εποχές δύσκολες, λόγω της ανεργίας και όχι μόνο.

                                               ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.                                                

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ