Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Έκτακτη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Οικολόγοι Ύδρας"

  • Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 10:52
  • 2'

Η δημοτική παράταξη "Οικολόγοι Ύδρας" με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανόλη Τσακίρη εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με αφορμή την φωτιά της 20ης Ιουνίου που ξέσπασε στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στην Ύδρα.ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΘΛΙΟΙ ΠΥΡΟΜΑΝΕΙΣ ΕΒΑΛΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Έτσι, οι ασπάλακες, οι αρουραίοι δεν θα μπορούν να εκφράσουν πια το αρρωστημένο τους πάθος ενάντια στην μυροβόλο Ύδρα, τους Υδραίους και τους πολύτιμους φίλους του νησιού.

Φίλες και φίλοι, η Ύδρα ζει την πιο αντιφατική περίοδο της ιστορίας της. Από τη μια γίνονται και θα γίνουν δομικά πολύτιμα έργα στο νησί, συνεχίζοντας με μεγάλη όμως διαφορά τα έργα των αείμνηστων δημάρχων Ραφαλιά, Σαΐτη, Κοτρώνη, Λούλου, που παρενέβαιναν δυναμικά ενάντια σε κάθε ασχήμια που νοθεύει βάναυσα την αισθητική του νησιού, κάτι που δεν τολμά να κάνει για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς ο σημερινός δήμαρχος, μεθυσμένος από την εξουσία που ούτε καν την περίμενε και μας γυρίζει στον καιρό του «μεσαίωνα».

Παρά τις επανειλημμένες μας προσκλήσεις για σεβασμό των υφιστάμενων νόμων για την μη κυκλοφορία κάθε μορφής τροχοφόρου, ο σημερινός δήμαρχος δεν συγκρούεται ως οφείλει με τους παρανομούντες, δυναμιτίζοντας έτσι ένα από τα μεγάλα προνόμια του νησιού. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα. Η Ύδρα σιγά-σιγά, αλλά με δραματικό τρόπο, αλλάζει μορφή. Παραδείγματος χάριν, απειλούνται με κατάργηση πολύτιμα επαγγέλματα, όπως εκείνο των Υδραίων ξυλουργών. Από την στεριά, μας έρχονται φερτά κουφώματα της πρέσας, βλέπουμε πλαστικά παράθυρα και πόρτες σε κάποια σπίτια, ηλιακούς σε κεραμοσκεπές, ενώ στο κεντρικό λιμάνι του νησιού επικρατεί αντιαισθητική αναρχία που υπονομεύει την ομορφιά του μνημείου.

Μιλάμε συνεχώς στο Δημοτικό συμβούλιο για την προστασία και την διευκόλυνση της επαγγελματικής τάξης, η οποία ασφαλώς είναι πολύτιμη για το νησί. Όμως, εμείς δεν έχουμε πάρει ποτέ απάντηση από όλους τους δημάρχους ως σήμερα, εκτός από τους αείμνηστους Κοτρώνη, Λούλο και Φίλη, αν οι επαγγελματίες οι οποίοι, δόξα τω Θεώ, δουλεύουν μια χαρά, έχουν δώσει ενίσχυση στο Νοσοκομείο, πολύτιμο για την Ύδρα, στα σχολεία, και σε ανήμπορους συνδημότες μας.

Το πιο τραγικό είναι ότι συγγενείς α΄ βαθμού συνεργάτιδων του δημάρχου είχαν και έχουν παράνομα τροχοφόρα, ο ένας μάλιστα από αυτούς χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιούσε τροχοφόρο που ο ιδιοκτήτης του είχε τιμωρηθεί με πολύμηνη ποινή.

Φίλες και φίλοι, στα πλαίσια των καθηκόντων της η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων, κα Βάσω Μπόγρη, τιμά τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση των πολιτών της Περιφέρειας. Είναι μια ουσιαστική ελπίδα μιας άλλης πολιτικής, σύγχρονης, ηθικής στάσης που μας εμπνέει. Θα ήταν άδικο επίσης, να μην αναφέρουμε ότι ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης,

κ. Τάκης Χατζηπέρος, είχε βοηθήσει στα πλαίσια των καθηκόντων του πολλές φορές τον δήμο Ύδρας.

Ύδρα, Ύδριζα, τρυφερή, πανέμορφη πριγκήπισσα του Σαρωνικού. Όσοι σε αγαπούν και σε σέβονται, δεν θα επιτρέψουν ποτέ να λερωθεί το λευκό χρυσοκέντητο φουστάνι σου, που το κέντησαν τα θαλασσοπούλια κάτω από το εκπληκτικό φως του άστρου του Σεφέρη, τον Αλδεβαράν. Όσο για τους ασπάλακες, τους αρουραίους που έβαλαν φωτιά, κάποια στιγμή θα βρεθούν και τότε θα πέσει ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης.

Σημειώνουμε επίσης, ότι το όνομα της Ύδρας ταξίδεψε και φυτεύτηκε τρυφερά στην καρδιά των αγωνιζόμενων επαγγελματιών ψαράδων και σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως το Καστελλόριζο, η Σύμη, η Χάλκη, η Κως, η Ρόδος, τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, σχεδόν όλη η Ανατολική Πελοπόννησος, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, τα νησιά του Σαρωνικού, όπου ο ιστορικός Σύλλογος Οικολόγων Ύδρας εμπνεόμενος από τον Πατριάρχη του Γένους, επίτιμο πρόεδρό του, Βαρθολομαίο, συνεχίζει τον αγώνα του για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, με κορυφαία προσφορά την δωρεά μηχανέλαιων στους παράκτιους ψαράδες στις ανωτέρω περιοχές, με πολύτιμο χορηγό τον επίτιμο αντιπρόεδρό του, κ. Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη.

Αγωνιστικά για την Δημοτική Παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ

Μανόλης Τσακίρης

Βραβείο Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, Ηθικής Τάξεως 1978

Συγγραφέας

Αριστίνδην μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού ICOMOS(Τεχνικού Συμβούλου της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ελλάδα)

Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

Στενός συνεργάτης επί 14 χρόνια του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου