Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Εισήγηση του Δημάρχου Ύδρας για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων Βιολογικού Καθαρισμού και Διαχείρισης Απορριμμάτων

  • Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 19:55
  • 4'

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου 2021

Κατά τη χθεσινή (21/07/2021) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του Δημάρχου Ύδρας, Γιώργου Κουκουδάκη για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού και της Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Κουκουδάκης:

"Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο απαιτήθηκε μια ιδιαίτερα επίπονη, χρονοβόρα και κουραστική πολυετής διαδικασία. Οφείλω ένα ευχαριστώ σε όλα τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ομόφωνη θετική ψήφο τους. Η Ύδρα μας έχει στερηθεί για δεκαετίες αυτά τα μεγάλα έργα και τα χρειάζεται!!! Χθες θέσαμε τα θεμέλια για την υλοποίησή τους! Είμαστε εδώ για την Ύδρα και μόνο για την Ύδρα! Το κείμενο της εισήγησής μου θα δημοσιευτεί απόψε στην ηλεκτρονική έκδοση της "Φωνής της Ύδρας".

Ακολουθεί η εισήγηση:


Η Εισήγηση του Δημάρχου Ύδρας Γ. Κουκουδάκη για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού και της Διαχείρισης των Απορριμμάτων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 21η Ιουλίου 2021".

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,


Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς καμία αμφιβολία είναι η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο καλείται ουσιαστικά ν αποφασίσει την θεμελίωση των δύο σημαντικότερων έργων από την ίδρυση του Δήμου μας το 1834. Είναι τα έργα του βιολογικού καθαρισμού και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όπως πιστεύω όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την προηγούμενη επίλυση του χωροταξικού και ιδιοκτησιακού θέματος κανένα από αυτά τα έργα δεν μπορεί να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί ακόμα και αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Για να φθάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο απαιτήθηκε μια ιδιαίτερα επίπονη, χρονοβόρα και κουραστική πολυετής διαδικασία. Από τις εισηγήσεις μου που θα ακολουθήσουν και την σειρά των αιτήσεων και εγγράφων που θα αναφερθούν θα μπορέσετε πιστεύω να αντιληφθείτε μόνο ένα μέρος αυτής της τεράστιας προσπάθειας.

Μιας προσπάθειας η οποία αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα, καταγγελίες, μηνήσεις, πυρκαγιές, λεκτικές επιθέσεις εναντίον μου και εναντίον των συνεργατών μου, την σύλληψη μου από την αστυνομία ακόμα και απειλές εναντίον της ίδιας μου της ζωής.

Τίποτα όμως δεν μπόρεσε να μας κάμψει. Προχωρήσαμε πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Ύδρας και σεβόμενοι την περιουσία των ιδιοκτητών των εκτάσεων που σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει την απαλλοτρίωση.

Θέλω σε αυτό το σημείο να σταθώ στην προσφορά των ιδιοκτητών προς τον Δήμο μας και την Ύδρα γενικότερα. Θέλω να πιστεύω ότι έχουν καταλάβει ότι είμαστε η μόνη δημοτική αρχή που αναγνώρισε χωρίς αστερίσκους και ενδοιασμούς την περιουσία τους από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου μας. θα αποζημιωθούν για την ιδιοκτησία τους. Επί δεκαετίες βοήθησαν τον Δήμο μας. Είναι για εμάς μια πράξη αναγνώρισης και ανταπόδοσης προς τις οικογένειες τους.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν έτσι ώστε να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το στάδιο.

Πρώτη από όλους επιθυμώ να ευχαριστήσω τη νομική σύμβουλο του Δήμου μας κ. Γεωργία Μαραγκού για τις άοκνες προσπάθειες και νομικές της ενέργειες, για την παρουσία της όπου και όποτε χρειάσθηκε και για την αγάπη της για τον Δήμο και την κοινή μας ιδιαίτερη πατρίδα την Ύδρα μας.

Ευχαριστίες επίσης οφείλονται στους αντιδημάρχους αποχέτευσης και καθαριότητας Μανώλη Καραμήτσο και Ιωάννη Μπελεγρή. Ως απλοί στρατιώτες ήταν στην πρώτη γραμμή δίπλα μου για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε. Ευχαριστίες επίσης οφείλονται σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που στήριξαν με την ψήφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο τις προσπάθειες μας.

Ευχαριστίες οφείλονται και στον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον Γ.Γ. του εν λόγω Υπουργείου κ. Μανώλη Γραφάκο, στα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, στις μελετητικές εταιρείες D. Waste και Hydromed και στο δικηγορικό γραφείο του κ. Βασίλη Παυλόπουλου.

Τέλος οφείλουμε ένα ουσιαστικό ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την απόφασή τους γύρω από το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων υπέρ του Δήμου μας.

Ο Βιολογικός είναι το έργο για το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε μια ιδιαίτερα σημαντική προεργασία στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Επί δημαρχίας του αείμνηστου Άγγελου Κοτρώνη εκπονήθηκε η μελέτη για το εν λόγω έργο την οποία και επικαιροποιήσαμε όχι μόνο ως προς την τιμολόγηση του αλλά και ως προς τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν.

Το έργο μάλιστα εντάχθηκε το 2012 και σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 12 εκ. Ευρώ. Η δημοπράτηση, υλοποίηση του έργου και απορρόφηση των χρημάτων έπρεπε να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Το έργο όμως δεν είχε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, δεν είχε εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βέβαια δεν είχε επιλυθεί το θέμα της χωροθέτησής και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χώρου που είχε προβλεφθεί, με συνέπεια το 2016 να απενταχθεί από το πρόγραμμα χρηματοδότησής του.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 εξασφαλίσαμε ύστερα από δεκάδες συναντήσεις, υποβολή εγγράφων, τοπογραφικών και υπομνημάτων την έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 εξασφαλίσαμε επίσης την έγκριση της ΜΠΕ, το 2016 εξασφαλίσαμε επίσης την τελική έγκριση της μελέτης από τις τεχνικές υπηρεσίες. Το 2020 εξασφαλίσαμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων, και επικαιροποιήσαμε την μελέτη. Το 2021 το επανεντάξαμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης εξασφαλίζοντας 14 εκ. Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ενδιάμεση λύση είχαμε προτείνει την τοποθέτηση compact βιολογικών και είχαμε καταθέσει και πρόταση χρηματοδότησης ύψους 2,1 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα φιλόδημος. Η οποία δεν έγινε δεκτή γιατί τέθηκε το εκβιαστικό δίλλημα ή το ένα έργο ή το άλλο.

Σήμερα, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις καθώς και την σχετική χρηματοδότηση καλούμαστε να αποφασίσουμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση της απαιτούμενης έκτασης για την κατασκευή του. Στόχος μας είναι πριν το τέλος του 2021 να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μειώσω την προσπάθεια και την προσφορά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής απλώς καταγράφω και σημειώνω ολόκληρη την πορεία του έργου. Σε αντίθεση με την δημαρχία Αναστόπουλου η Δημαρχία του Άγγελου Κοτρώνη παρά τα 3,5 χρόνια της θητείας της έκανε πολλά και παρέδωσε τον Δήμο μας σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον παρέλαβε.

Διαχείριση Απορριμμάτων

Για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεκινήσαμε στην κυριολεξία από το μηδέν. Δεν παραλάβαμε καμία εγκεκριμένη μελέτη, καμία άδεια, κανένα σχέδιο επίλυσης του χωροταξικού και του ιδιοκτησιακού. Οι ημερομηνίες των εγγράφων που θα αναφερθούν στην εισήγησή μου το καταδυκνύουν.

Θέλω επίσης να δηλώσω ότι αρχική επιλογή μας ήταν η προμήθεια και τοποθέτηση container καύσης κάτι που δυστυχώς δεν το επιτρέπει η εθνική μας νομοθεσία. Ακολουθήσαμε έτσι τις υποδείξεις του ΕΣΔΝΑ και των αρμοδίων αρχών.  

Σήμερα, χάρις σε σειρά επίπονων προσπαθειών και αυτό το μεγάλο έργο είναι έτοιμο να υλοποιηθεί. Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα Μέλη του ΔΣ, ανεξάρτητα από ποια δημοτική παράταξη ανήκουν, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα εξασφαλίσουν μια ομόφωνη απόφαση και για τα δύο έργα. Η Ύδρα μας τα έχει στερηθεί για δεκαετίες και τα χρειάζεται!!

Σας ευχαριστώ!