Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Δημήτριος Καμπέρος - Ο Τρελοκαμπέρος. H ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου σε βιβλίο

  • Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 20:46
  • 2'

Οι εκδόσεις «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ» και η Αντιγόνη Καμπέρου παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό ένα σπάνιο ιστορικό αφήγημα με τίτλο «Δημήτριος Καμπέρος - Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου».

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Aegean College θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου. 

Ομιλητές θα είναι οι: Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Στέφανος Μίλεσης, συγγραφέας-πρόεδρος φιλολογικής στέγης Πειραιά, Λεωνίδας Μπλαβέρης, δημοσιογράφος, διαπιστευμένος ΥΠΕΘΑ, Αντιγόνη Καμπέρου, συγγραφέας

Συντονισμός: Μάρα Σωτηροπούλου δ/ντρια δημ. σχέσεων & marketing ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ
Ανάγνωση αποσπασμάτων - τραγούδι: Νικόλας Παπακωνσταντίνου, ηθοποιός-μουσικός


Πολλοί χρησιμοποιούν την λέξη “τρελοκαμπέρος”... λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού πηγάζει ο χαρακτηρισμός. Ποιος ήταν ο Δημήτριος Καμπέρος; και γιατί «τρελο-Καμπέρος»; Η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες, αλλά και να πολεμήσει υπερασπιζόμενος την πατρίδα του σε περιόδους πολέμου.

Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος-θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Ο πρωτοπόρος ιπτάμενος, με ενθουσιασμό και τόλμη, έσπασε κάθε ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση «τρελοκαμπέρος» που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον “ασυγκράτητο” και “ατρόμητο”.

Μάλιστα, ο αεροπόρος ήταν αυτός που μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο. Επίσης, ένα από τα σπουδαία κατορθώματά του ήταν ότι στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό, ρίχνοντας βόμβες χειρός και μετατρέποντάς το σε βομβαρδιστικό. Η έκδοση αποτελεί ένα πραγματικά σημαντικό πόνημα, στο οποίο η συγγραφέας καταγράφει όλη τη ζωή, το σπουδαίο έργο του Δ. Καμπέρου, αλλά και το πόσο τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για το ακούραστο πνεύμα και την προσήλωσή του στο καθήκον. Παραμένει ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει τη γενναία ψυχή του πετώντας ξανά με τα φτερά αυτού του βιβλίου.

Η συγγραφέας, Αντιγόνη Καμπέρου, με σπουδές αγγλικής, γερμανικής και ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, είναι απόγονος του Δ. Καμπέρου και στήριξε την έρευνά της τόσο σε επίσημα αρχεία, όσο και σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον Δ. Καμπέρο. Το βιβλίο αποτελείται από 312 σελίδες και περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από το αρχείο πολέμου, όσο και από το οικογενειακό αρχείο.
ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΚΑΜΠΕΡΟΥ

 Σελίδες: 312  Διάσταση: 17x24  Εξώφυλλο: Μαλακό  Τιμή: 16 ευρώ  ISBN: 978-960-93-5593-3
IΠΠOKPATOYΣ 44, 106 80 AΘHNA THΛ.: 210 36.11.000, FAX: 210 36.34.389 www.menandros.gr e-mail: info@menandros.gr
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ

η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Aegean CollegeΟμιλητές: • Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος ΈΣΗΈΑ • Στέφανος Μίλεσης, συγγραφέας-πρόεδρος φιλολογικής στέγης Πειραιά • Λεωνίδας Μπλαβέρης, δημοσιογράφος, διαπιστευμένος ΥΠΈΘΑ • Αντιγόνη Καμπέρου, συγγραφέας Συντονισμός: Μάρα Σωτηροπούλου δ/ντρια δημ. σχέσεων & marketing ΜΈΝΑΝΔΡΟΣ• Ανάγνωση αποσπασμάτων - τραγούδι Νικόλας Παπακωνσταντίνου, ηθοποιός-μουσικός