Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ο εορτασμός των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων

  • Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 19:05
  • 1'

Γιορτάστηκαν με ευλάβεια σήμερα 3 Φεβρουαρίου 2015 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, οι τρεις Σπετσιώτες Νεομάρτυρες Νικόλαος, Σταμάτιος και Ιωάννης. Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, έγινε η αρτοκλασία και κατόπιν στην αίθουσα του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κοπής της πίτας μαζί με καφέ, μαστίχα και αμυγδαλωτά.
Τον εορτασμό οργάνωσε και φέτος με πολύ μεράκι και αγάπη η Ένωση Σπετσιωτών. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Κουλαλόγλου καλωσόρισε εγκάρδια όλα τα μέλη με σύντομη ομιλία του και κατόπιν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ευλόγησε την πίτα και ακολούθησε η κοπή αυτής από τον Πρόεδρο. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης πλαισίωσαν την όμορφη αυτή γιορτή παρόντος πλήθους κόσμου και επισήμων, όπως ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Φορτσάκης Π. Θεόδωρος με καταγωγή από τις Σπέτσες, ο πρ. Βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Μελάς, ο Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου Γιάννης Σπετσιώτης, ενώ από την Ύδρα, παρόντες ήταν ο πρ. Αντιδήμαρχος Ευστάθιος Γεώργας και η εκδότρια της ΦτΥ, Ελένη Χριστοδούλου. Μεγάλος εορτασμός έγινε σήμερα αντίστοιχα και στις Σπέτσες ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Εφραίμ και του ιερού κλήρου. παρουσία τοπικών αρχών και επισήμων.
Για την ιστορία να πούμε εδώ ότι οι τρεις νεομάρτυρες ταξιδεύοντας από τις Σπέτσες εν έτει 1822 και μεταφέροντας εμπορεύματα κοντά στη Χίο, βρισκόμενοι στη θέση Λαντζάτα κοντά στο Τσεσμέ ναυάγησαν. Τότε βγαίνοντας στην ξηρά συνελήφθησαν από Οθωμανούς οι οποίοι τους μετέφεραν στη Χίο και τους παρέδωσαν στον πασά, όπου εκεί τους ζήτησαν να αρνηθούν τον χριστιανισμό και να αλλαξοπιστήσουν. Ακλόνητοι στην πίστη τους οι τρεις Σπετσιώτες Νεομάρτυρες δεν εγκατέλειψαν ούτε για μια στιγμή και παρά τα μαρτύρια τον Χριστό, οπότε και τους αποκεφάλισαν.