Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

Κατάργηση του μέτρου είσπραξης των εισφορών ζητά το ΒΕΠ

  • Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 19:08
  • 1'

Κατάργηση του μέτρου είσπραξης των εισφορών το πρώτο 5νθήμερο της λήξης του μήνα, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά:

«Δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στο ΙΚΑ»

Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς το Ταμείο εντός των 5 εργάσιμων ημερών του επόμενου μήνα αντί της τελευταίας ημέρας του απέστειλε προς τον Διοικητή του ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ροβέρτο Σπυρόπουλο την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος. Στην επιστολή, η οποία συνυπογράφεται από τον γεν. γραμματέα του ΒΕΠ Γ. Μιχαλάκη και κοινοποιείται, επίσης, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιω. Βρούτση και στον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρη, η Διοίκηση του ΒΕΠ μεταφέρει τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών επιχειρήσεων-μελών του για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4075/2012 (άρθρο 20), σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ ΤΕΑΜ εντός των πέντε εργάσιμων ημερών του επόμενου μήνα, αντί της τελευταίας ημέρας του.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, το θέμα της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Οκτωβρίου μέχρι και την 5η εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου 2012 δημιουργεί πολλά προβλήματα αφενός γιατί οι επιχειρηματίες δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για τις διαδικασίες υπολογισμού της μισθοδοσίας, που δεν έχουν ολοκληρωθεί και αφετέρου γιατί σημειώνεται περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση σε μία περίοδο που τα προβλήματα των επιχειρήσεων διογκώνονται μέρα με τη μέρα.
Ο πρόεδρος του ΒΕΠ επισημαίνει με δήλωσή του ότι «είναι αυτονόητο και πλήρως κατανοητό ότι πρέπει να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Θεωρούμε όμως ότι η ρύθμιση αυτή, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα γιατί πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και δεν θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται το πρόβλημα της μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και να συσσωρεύονται οι ανεξόφλητες εισφορές».
Τονίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (με το υπ' αριθμ. πρωτ. 959/17-05-2012 έγγραφο αίτημα), που προτείνει την κατάργηση του σχετικού μέτρου και την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τους επιχειρηματίες.