Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Μονή Ταρίφα και καθιέρωση ενιαίας έδρας

 • Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 14:57
 • 1'

Μονή Ταρίφα και καθιέρωση ενιαίας έδρας για κάθε Νησί και Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε την καθιέρωση Μονής Ταρίφας και τον καθορισμό μιας, ενιαίας έδρας -μετά από συνένωση των υφισταμένων- για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΤΑΞΙ), ανά νησί και δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής

Σύμφωνα με την απόφαση, η μονή ταρίφα και η ενοποίηση των εδρών ΕΔΧ αυτοκινήτων στους Δήμους Κυθήρων, Αίγινας, Τροιζήνας και Σαλαμίνας, είναι αναγκαία και επωφελής για τους πολίτες και τους ίδιους τους επαγγελματίες για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Διασφαλίζεται η αμεσότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπαρχόντων ΤΑΞΙ εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων χωρίς περιορισμούς.

 2. Τονώνεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των κυκλοφορούντων ΤΑΞΙ.

 3. Βελτιώνεται το μεταφορικό - επιβατικό έργο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, οπότε η ζήτηση στις μετακινήσεις είναι αυξημένη, λόγω τουρισμού.

 4. Αποφεύγεται η υπέρμετρη συγκοινωνιακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση, διότι αξιοποιούνται περισσότερο τα κυκλοφορούντα ΕΔΧ αυτοκίνητα, και,

 5. Περιορίζεται το κόστος της μετακίνησης των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, λόγω μείωσης του τιμολογίου αφού θα ισχύει παντού η μονή ταρίφα.

Μετά την απόφαση αυτή η συνένωση των υφιστάμενων όμορων εδρών εντός των διοικητικών ορίων του κάθε Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων διαμορφώνεται ως ακολούθως:

 • Για το Δήμο Κυθήρων οι οχτώ έδρες (Κύθηρα, Φριλιγγιάνικα, Καρβουνάδες, Φράτσια, Μυρτιδιά, Καραβάς, Μητάτα, Μυλοπόταμος),συγχωνεύεται σε μια ενιαία έδρα.

 • Για το Δήμο Αίγινας οι τέσσερεις έδρες (Αίγινα, Μεσαγρός, Κυψέλη, Βαθύ) συγχωνεύονται σε μια ενιαία έδρα

 • Για το Δήμο Τροιζήνας οι τέσσερεις έδρες (Γαλατάς, Τροιζήνα, Μέθανα, Τακτικούπολη), συγχωνεύονται σε μια ενιαία έδρα.

 • Για το Δήμο Σαλαμίνας οι τέσσερεις έδρες (Σαλαμίνα, Σελήνια, Αμπελάκια), συγχωνεύονται σε μια ενιαία έδρα.

 • Μονή ταρίφα και ενιαία έδρα καθορίζεται και για τους Δήμους Πόρου, Αγκιστρίου και Σπετσών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ανταποκρινόμενοι στις νέες συνθήκες, με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ανάγκη ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης, προχωρήσαμε στην κατάργηση των υφισταμένων περιμετρικών ζωνών εντός των ορίων του κάθε νησιού και στην εφαρμογή μονής ταρίφας για όλες τις διαδρομές.

Η απόφαση αυτή ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, διευκολύνει το συγκοινωνιακό έργο στα νησιά, ενισχύει την Τουριστική ανάπτυξη και, κυρίως, ελαφρύνει τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τους γονείς και όλους τους πολίτες οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση και καθημερινά δίνουν μάχη επιβίωσης για να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Τα Νησιά μας μπορούν με τη συνεργασία και τη συμπαράταξη όλων των φορέων να πάνε ένα βήμα μπροστά και εμείς σε αυτή την πορεία θα είμαστε παρόντες με δράσεις και αποφάσεις που θα στηρίζουν τη φυγή προς τα εμπρός, μακριά από πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος».