Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση του Βουλευτή Χριστόφορου Μπουτσικάκη για την ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού

  • Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 13:14
  • 1'

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσε ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων, Χριστόφορος Μπουτσικάκης:

Ακολουθεί η ερώτηση:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς:

Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη

Θέμα: Ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2019

Κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των διαμενόντων και επισκεπτών στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αυτό συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση των απορριμμάτων, πλην όμως η αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής αποκομιδής τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, ιδίως στην Αίγινα και τη Σαλαμίνα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, εθελοντές δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «We Dive We Clean» ανέσυραν 1,5 τόνο απορριμμάτων από το βυθό της θάλασσας σε Αγκίστρι, Αίγινα και Μέθανα.

Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων: α) πλήττει την εικόνα των νησιών, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στον τουρισμό, στην προοπτική επενδύσεων και γενικότερα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, β) υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και γ) αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών.


Η κατάσταση αυτή αποδίδεται ιδίως σε: 1) έλλειψη ικανού αριθμού απορριμματοφόρων για την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, 2) ανεπάρκεια σχεδιασμού για την αποτελεσματική μεταφορά των απορριμμάτων μέσω πλοίων, 3) αδυναμία συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, και 4) απουσία ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων.

Οι κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στo ακόλουθο ερώτημα:
- Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης απορριμμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού.


Οι ερωτώντες Βουλευτές


Χριστόφορος – Εμμανουήλ Μπουτσικάκης Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ

Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλευτής Β΄ Πειραιά ΝΔ