Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ν. Μανωλάκος: Σταδιακή έξοδος από το lockdown και επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς δάνεια και νέα μνημόνια

  • Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 10:35
  • 2'

Άρθρο του Βουλευτή Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαου Μανωλάκου

Μετά από ένα μήνα και κάτι, η Ελλάδα, τηρώντας με ευλάβεια και υπευθυνότητα τα μέτρα, ετοιμάζεται για σταδιακή άρση αυτών και επιστροφή στην κανονικότητα. Η Πατρίδα μας έχει το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων στην Ευρώπη- και όχι μόνο- παρά την εγγύτητά της με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που είχαν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση.

Τα μέτρα απέδωσαν και η συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς ωστόσο εφησυχασμό, δικαιολογείται. Τα καταφέραμε και αξίζουν σε όλους μας συγχαρητήρια.

Στην Κυβέρνηση που αντιλήφθηκε νωρίς την κατάσταση και επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες που υπέδειξαν υπευθυνότητα, καθιστώντας την Πατρίδα μας, πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας.

Μπροστά στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο σημαντικό. Ωστόσο δυστυχώς, πρέπει να αντικρύσουμε την αλήθεια κατάματα. Η πανδημία αυτή θα αλλάξει την πραγματικότητα όπως την ξέραμε. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου, έναν μαραθώνιο διαρκείας, που απαιτεί στρατηγική και αντοχές, για να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι.

Ας δούμε αναλυτικά με ποιόν τρόπο αναμένεται να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Τα δυνητικά διαθέσιμα κεφάλαια για τη χώρα μας είναι

  • Τρεισήμισι δισ. ευρώ (€3,5 δισ.) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
  • Τρία δισ. ευρώ (€3δισ.) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • Ενάμισι δισ. ευρώ (€1,5 δισ.) από το πρόγραμμα της Κομισιόν για την απασχόληση
  • Δεκαεννιά δισ. ευρώ (€19 δισ.) από τα ίδια ταμειακά διαθέσιμα
  • Δεκαέξι περίπου δισ. ευρώ (€16 δισ.) από τα κεφάλαια που είναι δεσμευμένα για την εξυπηρέτηση του χρέους

Από τις επιλογές αυτές, η πρώτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είναι περίπτωση τελευταίας προσφυγής, καθόσον θα είναι δάνειο με επιτόκιο επιστροφής και το πιο πιθανό, με περιοριστικούς όρους χρήσης.

Η δεύτερη επιλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι πιο ελκυστική, αφού είναι δάνειο με μηδενικό επιτόκιο και τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης βιώσιμων επιχειρήσεων.

Η τρίτη επιλογή είναι επίσης ελκυστική, αφού τα κεφάλαια που θα αντληθούν μπορούν να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.

Από τις δύο τελευταίες επιλογές που αφορούν τα ίδια διαθέσιμα κεφάλαια , τα δεκαεννιά δισ. (€19 δισ.), θεωρώ ότι μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, χρησιμοποιούμενα όμως με ιδιαίτερη σύνεση και φειδώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κράτος αυτή την χρονική περίοδο δεν έχει έσοδα κι ότι τα χρήματα αυτά, προέρχονται από τις στερήσεις του ελληνικού λαού. Σε ότι αφορά την τελευταία επιλογή των δεκαέξι δισ. (€16 δισ.), έχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί καθότι, η ύπαρξη αυτού του «σκληρού μαξιλαριού», διασφαλίζει στη χώρα μας χαμηλό κόστος δανεισμού και εμπιστοσύνη στις αγορές.

Τέλος, απόφαση-σταθμός είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρο στο Ευρωσύστημα.

Αυτή η απόφαση, δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου δώδεκα 12 δισ. ευρώ (€12δισ.) ελληνικών ομολόγων, που αναμένεται να δώσουν ανάσα ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Κύριο μέλημά μας, είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό και τα επιβαλλόμενα μέτρα, η σταδιακή και ομαλή έξοδος από το lockdown και φυσικά, η επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς δάνεια και νέα μνημόνια.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε, βασιζόμενοι στις παραπάνω πηγές ρευστότητας αλλά και στην επιτυχημένη έως τώρα διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως η ανάπτυξη του ΄21 αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την ύφεση του ΄20.

Αισιοδοξία λοιπόν; Ναι, γιατί όχι!