Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

Αρβανιτόπουλος: Πρωτοβουλία για τον Πειραιά - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

  • Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 22:56
  • 2'

Στο πάνελ (από αριστερά): Δημήτρης Καρύδης, Θοδωρής Δρίτσας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, Νότης Ανανιάδης.

Το Portnet.gr σε συνεργασία με το Passport ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν μια εκδήλωση με θέμα Πόλη - Λιμάνι - Πολιτισμός.
Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την διεκδίκηση «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2021: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της ΕΥΡΩΠΗΣ» υπογραμμίζοντας «το 2021 θα εορτάσουμε τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Γι' αυτό, αφού ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, έδωσα εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να ετοιμαστεί ο φάκελος διεκδίκησης «Πειραιάς 2021: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Είναι ένας στόχος σε συμβολικό, αλλά κυρίως σε πραγματικό επίπεδο που πρέπει να διεκδικήσουμε, ώστε να ξαναφέρουμε τον Πειραιά στο κέντρο της Ευρώπης. Γιατί ο Πειραιάς δεν είναι μόνο ο τόπος και ιστορία του. Είναι κυρίως οι άνθρωποι. Είναι η Νέα Γενιά. Είναι οι άνθρωποι του Πολιτισμού και οι φορείς του Πολιτισμού. Όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε για να φέρουμε τον Πειραιά εκεί που αξίζει, ώστε η πόλη και οι γειτονιές της να ανοίξουν τις πύλες τους σε κάθε μορφής Τέχνη, ώστε ο πολιτισμός να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας. Έχουμε μια μεγάλη ιστορία πίσω μας. Αλλά, όπως λέει ο André Malraux, ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτείται. Και εμείς οι Πειραιώτες μπορούμε να τον κατακτήσουμε».

Για το Δημοτικό Θέατρο ο Υπουργός ανήγγειλε την άμεση λειτουργία του τονίζοντας «ας πάμε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, το έργο του Πειραιώτη Αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου, Ιωάννη Λαζαρίμου, ο οποίος κληροδότησε στην πόλη μας, ένα στολίδι αρχιτεκτονικής, το οποίο πέραν της εμβληματικής εικόνας δυναμισμού που εκπέμπει, αποτελεί ένα ξεχωριστό αρχιτεκτόνημα και ένα σύμβολο της πόλης. Η γραφειοκρατική διαδικασία ολοκληρώνεται και υπογράφουμε ως Υπουργείο προγραμματική συμφωνία με το Δήμο του Πειραιά, και την Περιφέρεια Αττικής διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του, ώστε το Δημοτικό Θέατρο να ξανανοίξει και να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού για τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό ως Υπουργείο σχεδιάζουμε δράσεις, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ώστε το Δημοτικό μας Θέατρο και η Δημοτική μας Πινακοθήκη να αξιοποιηθούν στο έπακρο από τα σχολεία του Πειραιά».

Τέλος, για τη Ράλλειο Σχολή υπογράμμισε «Το Σχολείο αυτό, που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1857 με τη δωρεά του συμπολίτη μας Ιάκωβου Ράλλη. Από το 1973 μέχρι πρότινος δινόταν ένας αγώνας από εμάς τους Πειραιώτες να στεγαστεί η Ράλλειος στο αρχικό της κτίριο, στην πλατεία Κοραή. Για τη Ράλλειο, λοιπόν, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής της, ένα έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 11.260.000 ευρώ που εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής. Το έργο αφορά στην κατασκευή τριών νέων κτηρίων, στα οποία θα στεγαστεί η ιστορική Ράλλειος Σχολή Πειραιά. Η ολοκλήρωση της Ραλλείου Σχολής αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μας, καθώς αποτελεί σύμβολο της Παιδείας και της σύγχρονης ιστορίας μας».